"Kirjastomaisen hiljaa" uimahallissa ei tarvitse olla. Rataraivoa tosin esiintyy toisinaan.
Uimahallia käytetään lukemattomiin harrastuksiin: yksi opettelee uimaan, toinen kuntoilee, kolmas haluaa palautua työpäivästä. Jokaiselle on uimaradoilla tilaa.
Esimerkiksi hitaus ei ole este harrastukselle. Uimaratoja saa käyttää hitaampikin uimari, kunhan radat eivät ole varattuja.
– Vesijuoksua varten on omat radat, ja lisäksi on tällainen "nopeat kuntouimarit" -rata. Jos kokee olevansa hieman nopeampi uimari, sinne voi mennä. Muuten voi mennä minne vain uimaan, johtava liikunnanohjaaja Tommi Liimatta Tampereelta kuvailee.
– Toki niin sanottua laturaivoa saattaa esiintyä uinnissa, eli koetaan, että tietä pitäisi antaa. Näitäkin yksittäistapauksia sattuu kuukausittain.
Vuonna 2020 uimahallirintamalla ihmetytti tapaus, jossa Salon kaupunginvaltuutettu vaati Salon kaupungilta 500 euron korvauksia mielipahasta. Kaupunginvaltuutettu sai viereistä rataa uineen kilpauimarin roiskeet päällensä ja vaati tästä korvauksia.
Lue myös: En vienyt lastani vauvauintiin, mokasinko jo uimaopetuksen kanssa? Näin vastaavat uimaopettajat
"Jotkut tulevat tänne ikään kuin rauhoittumaan..."
Uimahallissa tulee liikkua rauhallisesti, koska juokseminen voisi johtaa liukastumisiin ja loukkaantumisiin. Muut pulikoijat tulee ottaa toiminnassaan huomioon, mutta "kirjastomaisen hiljaa" uimahallissa ei tarvitse olla.
– Nykypäivänä tulee paljon kysymyksiä ja palautetta siitä, pitääkö uimahallin olla rauhallinen tila. Jotkut tulevat tänne ikään kuin rauhoittumaan, ja sitten täällä onkin kova melu: on lapsia, nuorisoa, valmentajat puhaltavat pilleihin ja kilpauimarit uivat, Liimatta sanoo.
Palautteissa saatetaan pyytää rauhoittamaan hallia. Häiritsevä käytös onkin kielletty, mutta ilonpito ja riemu kuuluvat myös uintiin.
– Käytännössä nämä ovat julkisia virkistyslaitoksia ja kaikki ovat tervetulleita. Eli emme voi ketään hiljentää täällä, Liimatta sanoo.
Lue myös: "Suoraan sanottuna hyppäsin järveen ja toivoin parasta" – merenneitoilu yhdistää uinnin ja fantasiamaailman
"Silloin tällöin tulee palautteita, että kilpauimarit pääsevät 'pehmeämmän veden puolelle'"
Muutenkin palautteita tulee toisinaan aiheista, jolle uimavalvojat tai allasasioista päättävät eivät voi mitään. Aina kyseessä ei ole edes varsinainen vika tai ongelma.
– Meille on tullut muutamia palautteita siitä, kun 50 metrin uintirataamme välillä jaetaan väliseinämällä niin, että se on kaksi 25 metrin pätkää. Kilpauimarit harjoittelevat syvässä päässä, ja siellä vesi näyttää tummansiniseltä. Kuntouimarit uivat matalalla puolella, missä vesi näyttää turkoosilta. Silloin tällöin tulee palautteita, että kilpauimarit pääsevät uimaan sinne "pehmeämmän veden puolelle". Käytännössä vesi on ihan samaa, se menee siis väliseinän läpi, Liimatta naurahtaa.
Oman uimahallinsa säännöt voi tarkistaa etukäteen esimerkiksi nettisivulta.
Ihmisen kokemusta ei toki voi kiistää.
– Asiakas kerran kommentoi, kuinka paljon helpompi on uida syvää päätä kohti, kun siihen suuntaan lähtee se alamäki. Takaisinpäin joutui sitten ottamaan ylämäkeä!
Lue myös: Saako uimaan mennä shortseilla? Uimahallien säännöt selitettynä: "Ei suinkaan ole keksitty tyhjästä"
Lue myös: Uimaopettaja: Tämä on ensimmäinen asia, joka sinun pitää opettaa lapsellesi uimaan mennessä
Katso myös: Voiko mennä järveen uimaan, jos on kuukautiset? Perkasimme myytit
1:32