Video ukrainalaishävittäjän kyydistä: Näin räjähtää Venäjän lennokki

Ukrainan ilmavoimien lentäjä julkaisi perjantaina MiG-29-hävittäjän ohjaamosta kuvatun videon Shahed-136-lennokin tuhoamisesta ilmassa.

Videolla näkyy, kuinka hävittäjästä laukaistu R-73-ilmataisteluohjus räjäyttää lyhyen matkan päässä olevan kohteen, joka lentäjän mukaan oli Venäjän käyttämä, iranilaisvalmisteinen Shahed 136-lennokki.

Ilmakohteiden ampumista lyhyellä etäisyydellä pidetään usein riskialttiina, koska tuhoutuneen lennokin osat voisivat osua hävittäjän moottoreihin.

Ukraina menettänyt valtavasti MiG-hävittäjiä

Ukraina käyttää Neuvostoliiton suunnittelemia MiG-29-hävittäjiä, mutta on menettänyt niitä huomattavan määrän yli kaksi vuotta kestäneen sodan aikana.

Forbesin mukaan Ukrainalla oli sodan alkaessa noin 50 neuvostoaikaista MiG-29-hävittäjää. Ne muodostivat noin puolet Ukrainan aktiivisista ilmavoimista. 

Heinäkuussa Ukrainan arvioitiin menettäneen niistä ainakin 28.

Politicon mukaan Puola, Saksa ja Slovakia ovat lähettäneet Ukrainalle vanhempia MiG-29-hävittäjiä, mutta ainakin osaa niistä on voitu hyödyntää vain varaosina. 

Puola on ilmoittanut harkitsevansa omien MiG-29-hävittäjiensä lahjoittamista Ukrainalle, mutta vasta sitten, kun sen tilaamat Lockheed Martin F-35-hävittäjät ovat saapuneet sen maaperälle, odotetusti vasta vuonna 2026.

Lue myös:

    Uusimmat