Ukraina väittää: ATACMS-ohjus tuhosi Venäjän "silmät"

Nebo-M-tutkajärjestelmä on Venäjän ilmatorjunnan "silmät".

Ukraina on tuhonnut Venäjän Nebo-M-tutkajärjestelmän, väitti Ukrainan armeijan yleisesikunta torstaina.

Tutkajärjestelmä tuhottiin yhdysvaltalaisella pitkän kantaman ballistisella ATACMS-ohjuksella, Ukraina väittää.

Ukrainan väitettä ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole sitä kommentoinut.

Nebo-M-järjestelmän tuhoaminen "vähentää merkittävästi" Venäjän armeijan kykyä havaita, seurata ja torjua ilmahyökkäyksiä, Ukrainan armeija sanoi viestipalvelu Telegramissa.

Mikä Nebo-M?

Vuonna 2011 käyttöön otetun Nebo-M-tutkajärjestelmän kantama on 3 800 kilometriä. Se koostuu komentokeskusmoduulista ja kolmesta tutkasta, joita rekat kuljettavat. 

Tutkan väitetään pystyvän havaitsemaan esimerkiksi F-22- ja F-35-hävittäjät sekä pitkän kantaman ballististen ohjusten laukaisun.

Kohteen havaittuaan Nebo-M-järjestelmä on yhteydessä ilmapuolustuksesta vastaaviin ohjusjärjestelmiin, joiden tehtävä on kohteiden alas ampuminen.

Tutkajärjestelmä toimii siis käytännössä Venäjän ilmapuolustuksen silminä.

Ukrainan armeijan mukaan kyseinen tutkajärjestelmä on "erittäin haastava" tuhota.

Nebo-M:n tuhoaminen luo Ukrainan mukaan suotuisan "ilmakäytävän", jota Britannian ja Ranskan antamat Storm Shadow ja SCALP-EG-risteilyohjukset voivat hyödyntää.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjällä on käytössään vain kymmenen toimivaa Nebo-M-järjestelmää. Jokaisen arvo on noin 90 miljoonaa euroa, Ukraina väittää.

Iskuja lentokentille ja ammusvarastoihin

Loppukesän ja alkusyksyn aikana Ukraina on tehnyt lukuisia hyökkäyksiä Venäjän armeijan strategisia kohteita, kuten lentokenttiä ja ammusvarastoja vastaan. 

Ukrainan on arvioitu pyrkivän vaikuttamaan ilmaiskuillaan Venäjän kykyyn hyökätä ilmavoimillaan ukrainalaiskohteita vastaan. 

Ukrainan ilmapuolustuksen heikentymisen seurauksena Venäjä on pystynyt tekemään tuhoisia hyökkäyksiä muun muassa Ukrainan voimalaitoksia vastaan.

Syyskuun lopulla Viron sotilastiedustelun päällikkö arvioi, että yksi Ukrainan dronehyökkäys tuhosi Venäjän 2–3 kuukauden ammusvaraston.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Ukrainan kerrottiin tehneen lennokkihyökkäys Venäjän armeijan Borisoglebskin lentokentälle, varastoihin ja lentokonehangaareihin.

Lähteen mukaan hangaareissa ja varastoissa säilytettiin Su-35-hävittäjiä ja Su-34-rynnäkkökoneita, lentokoneiden polttoainetta ja ilmavoimien pommeja.

Tiedossa ei ole, millaisia vaurioita tai henkilötappioita väitetty hyökkäys on mahdollisesti aiheuttanut.

Lue myös:

    Uusimmat