Videolla sotilaitaan hakkaava venäläiskomentaja on näyte pelon kulttuurista, jolla Venäjä johtaa apeita joukkojaan

6:21img
Venäläiskomentaja pahoinpiteli alaisiaan – näin MPKK:n Simo Pesu arvioi videon tapahtumia
Julkaistu 05.01.2023 05:49
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Sosiaalisessa mediassa leviävät videot ja tiedot venäläiskomentajien käyttämästä väkivallasta omaa henkilöstöään kohtaan eivät yllätä asiantuntijaa, koska pelolla johtaminen on syvällä venäläisessä sotilaskulttuurissa.

Videolla näkyy, kuinka ilmeisesti venäläisjoukkojen komentaja tai muu ylempi sotilashenkilö puhuttelee sotilaita, jotka ovat aiemmin evakuoituneet asemistaan.

Sotilaat yrittävät puolustella päätöstään, mutta mies syyttää heitä henkilötappioista ja alkaa hakkaamaan heitä jonkinlaisella pampulla.

– Sattuuko, hintit? mies nimittelee videolla.

– Aion tappaa teidät kaikki, ymmärrättekö?

Videolla näkyvät tapahtumat eivät ole täysin poikkeavia siitä, mitä Venäjän armeijan johtamiskulttuurista tiedetään.

– Siellä käskyn täyttäminen on hyvin tärkeää, johtamiskeskeisyys ja johtajan arvovalta. Oli johtaja oikeassa tai ei, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-ryhmän johtaja Simo Pesu.

Tällaisella johtamistaktiikalla voi olla epäsuotuisia vaikutuksia siihen, kuinka hyvin joukot saavat tehtävänsä suoritettua. Tehtävän toteutuminen ei kuitenkaan ole niin tärkeää kuin se, että teet kuten sanotaan, Pesu kuvailee.

Lue myös: Venäjä syytti omia kuolleita sotilaitaan Ukrainan iskusta – suomalaisasiantuntija: Taktiikkaa

Pelon johtamisen kulttuuri on syvällä

Ukraina pystyy käyttämään omassa viestinnässään ja joukkojensa motivoinnissa puolustajan asemaa, mutta Venäjä on hyökkääjä. Sen on vaikeampi perustella sotilailleen ja kansalaisilleen sotimista.

– Pääosa näistä sotilasta sen ymmärtää. Kysymys on ihan relevantti: miksi me olemme täällä? Pesu sanoo.

– Silloin käytännössä sinulla on oltava jonkinlaisia pakottavia keinoja pitää sotilaat toteuttamassa tehtäviään, mutta silloin tehtävien toteuttaminen ei ole niin tehokasta.

Pesun mukaan on kuitenkin syytä muistaa, että väkivallan ja ihmisten kohtelun kulttuuri on aivan toisenlainen Venäjällä kuin se on esimerkiksi Suomessa.

Venäjän armeijassa on esimerkiksi vuosikymmeniä kestänyt, osin hyvin väkivaltainenkin simputushistoria, jossa on vahva valtahierarkia vanhempien ja nuorempien sotilaiden välillä.

– Jos katsomme sitä historiaa vasten tätä aiempaa videota, pelolla johtamista ja käskyn noudattamista tehtävästä piittaamatta, se ei välttämättä johda suurempiin seurauksiin. Se on tapakulttuuri.

3:17img

Horjuttavatko arkuissa kotiin palaavat sotilaat venäläisten sodan kannatusta?

Venäjä sotii näin, koska se pystyy

Rintamalta on kantautunut sosiaalisen median ja sotilailta omaisille kantautuneiden viestien mukana tietoa sotilaiden kurjista oloista. Useissa yksiköissä puutetta on lämpimistä vaatteista, ruoasta ja kunnollisista asevarusteista.

Komentajien on kerrottu uhkailevan sotilaita väkivallalla, jos he edes harkitsevat vetäytymistä tai luovuttamista, vaikka sotilasjohto käskisi heidät eteenpäin.

Venäjä toimii näin, koska se pystyy. Se on tottunut käymään sotia nojaten väkimääräänsä ja näin ollen potentiaalisten sotilaiden määrään – ne eivät yli 140 miljoonan ihmisen maassa ole heti loppumassa.

– Tämä on mahdollista, että he voivat käydä tällä tavoin sotaa, eikä se murra yhteiskuntaa – hetkellisesti. Pidemmällä aikavälillä kuitenkin varmasti, Pesu sanoo.

Mitä väkivalta ja kritiikki omia sotilaita kohtaan kertoo Venäjästä? Katso koko MPKK:n Venäjä-ryhmän johtajan haastattelu MTV Uutiset Livessä:

29:48img

Lue myös: Putinin armeijan synkät salaisuudet: Varusmiehiä pahoinpidellään ja raiskataan, epäluuloinen johto taistelee vallasta

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä