Vielä parikymmentä vuotta nainen pörssiyhtiön hallituksessa oli harvinaisuus – Stora Enson Kati ter Horst johtaa nyt yli kolmen miljardin euron liiketoimintaa: "Johtaja tarvitsee intohimoa"

7:30img
Huomenta Suomi: Nämä ovat Suomen vaikutusvaltaisimmat naiset
Julkaistu 10.05.2019 09:43

Sanna Pekkonen

sanna.pekkonen@mtv.fi

Stora Enson paperiliikentoiminnanjohtaja Kati ter Horst on yksi Suomen yrityselämän vaikutusvaltaisimmista naisista. Hänen johtamansa yksikön liikevaihto on yli kolme miljardia euroa. Lisäksi hän istuu Outokummun hallituksessa.

Tämä selviää Talouselämä-lehden Päättäjänaiset-listauksesta, jolle on koottu Suomen yrityselämän sata eniten taloudellista valtaa omaavaa naista. Ter Horst viidentenä Päättäjänaiset-listalla.

Vielä parikymmentä vuotta sitten ter Horstin asema olisi ollut harvinainen. Nyt suomalaisten pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä 29 prosenttia on naisia.

Päättäjänaiset 2019

1. Sanna Suvanto-Harasaae, hallituksen puheenjohtaja, Altia

2. Johanna Lamminen, toimitusjohtaja, Gasum

3. Leenä Niemistö, hallituksen jäsen

4. Jaana Tuominen, toimitusjohtaja, Fiskars

5. Kati ter Horst, johtaja, Stora Enso

– Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että esimiehet ovat uskoneet minuun ja antaneet uusia haasteita ja motivoineet niihin. On myös tärkeää, että niitä uskaltaa ottaa, ter Horst kertoo urapolustaan Huomenta Suomen haastattelussa.

Ter Horst on työskennellyt Stora Ensossa 22 vuotta. Hän ei muista, että sukupuolesta olisi ollut hänelle haittaa. Myyntityössä se auttoi jäämään mieleen aikana, jolloin naisia oli niissä töissä viellä vähän.

Tasa-arvossa painaa muukin kuin sukupuoli

Ter Horst toivoo, ettei talousmaailman vaikutusvaltaisi naisia esiin nostavaa listausta enää tarvittaisi.

Ter Horstin mukaan Stora Ensossa tasa-arvon tavoittelu ei tarkoita enää vain sukupuolten tasa-arvoa.

– Kun meillä Stora Ensossa kehitetään uusia liiketoimintoja, on erittäin tärkeää, että mukana innovoimassa on ihmisiä erilaisilla taustoilla. Ei vain eri sukupuolia vaan erilaisia taustoja koulutuksen, ikien ja kansallisuuksien kautta, ter Horst sanoo.

Ter Horst itse ajattelee, että johtajan pitää olla tänä päivänä avoin viestinnässä ja osallistava johtaja.

– Intohimoakin johtaja tarvitsee, jotta johdetaan sekä järjellä että sydämellä, hän sanoo. 

– Ihmiset odottavat tänä päivänä itsensä johtamista. Vanha patriarkaalista johtamista ei ehkä haluta.

"Listaus yhä tarpeen"

Talouselämän Päättäjänaiset-listaus täytti tänä vuonna 20 vuotta.

– Listaus oli 20 vuotta sitten tuiki tarpeellinen ja se on sitä edelleen, vaikka 20 vuoden aikana on tapahtunut positiivinen muutos. Naisten taloudellinen valta on kasvanut. Se tarkoittaa, että myös tasa-arvo suomalaisissa yrityksissä ja yhteiskunnassa on edennyt, Talouselämän päätoimittaja Emilia Kullas sanoo.

Kullas muistelee, että vielä 2000-luvun alussa 20 Suomen suurimman yhtiön joukossa oli 12 yhtiöitä, joiden hallituksessa ei ollut yhtäkään naista.

– Tänä päivänä se ei voisi olla mitenkään mahdollista.

Kullas sanoo tuolloin vielä olleensa naiskiintiöiden kannalla, koska muutos tuntui niin hitaalta. Enää hän ei usko kiintiöihin.

Kullaksen mukaan muutos alkoi suomalaisista valtionyhtiöistä, joiden hallituksiin haettiin poliitikkojen halusta naisia.

– Sen jälkeen heitä on noussut muuallekin.

Samalla kuva suomalaisesta johtajasta on muuttunut.

Tuoreimmat aiheesta

Stora Enso