Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko syytti vihreiden puoluekokouksen aluksi pitämässään puheenvuorossa työ- ja elinkeinoministeriötä hallitusohjelman rikkomisesta. Hänen mukaansa puolueen on pidettävä huolta, ettei kaivoslain uudistusta vesitetä.
– Valitettavasti uuden lain valmistelu työ- ja elinkeinoministeriössä on tähän mennessä ollut epäluottamusta herättävää ja suoranaisesti hallitusohjelman vastaista, Pitko sanoi.
Pitko tarkensi myöhemmin kantaansa tiedotustilaisuudessa. Hän kritisoi ministeriön asettamaa työryhmää, joka on laatinut luonnoksen uudeksi laiksi. Tämä luonnos ei hänen mukaansa vastaa hallitusohjelmaa. Pitko arvostelee ryhmää kaivostoimijoiden yliedustuksesta.
– Nyt kun on nähty, mihin lopputulemaan ryhmä on tullut, on selvää, että painotus näkyy siinä (lakiluonnoksessa), Pitko sanoi.
– Luonnos jopa helpottaa kaivostoimijoiden malminetsintää.
Lue myös: Vihreiden Ohisalo julkisti kovan vaalitavoitteen – hehkutti puoluekokouksessa budjettiriihen saavutuksia: "Turpeen alasajo on alkanut"
Malminetsinnän rajoituksesta ei kirjausta hallitusohjelmassa
Hallitusohjelmassa on sovittu kaivoslainsäädännön uudistamisesta. Pitkon mukaan vihreillä on asiassa kolme tavoitetta. Niistä ensimmäisenä hän mainitsi sen, ettei luonnonsuojelualueilla saa tapahtua malminetsintää. Lisäksi puolue ajaa kunnille ja asukkaille oikeutta estää kaivoksen avaaminen sekä saamelaisten oikeuden huomiointia.
Sanatarkkaa muotoilua malminetsinnän rajoittamisesta hallitusohjelmassa ei ole. Kirjauksen mukaan lakia uudistaessa "selvitetään malminetsintäoikeuden lupaprosesseja, käytänteitä ja mahdollisia rajoittamistarpeita luonnonsuojelualueilla".
– Uudistuksen lähtökohtana on ympäristönsuojelun tason parantaminen, kaivosten toimintaedellytysten varmistaminen sekä paikallisen hyväksyttävyyden ja vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen, ohjelmaan on kirjattu.
Ohjelman mukaan kunnille säädetään oikeus päättää kaivostoiminnasta alueellaan kaavoituksella. Myös kiinteistön- ja maanomistajien asemaa on tarkoitus parantaa sekä alkuperäiskansojen oikeudet huomioida.