Kansanedustajat tuntuivat keskiviikon täysistunnossa olevan harvinaisen yksimielisiä siitä, että kaivoslainsäädäntöä on uudistettava.
Keskiviikkona lähetekeskustelussa käsiteltiin kaivoslain uudistamista vaativaa kansalaisaloitetta, mutta kaivoslain uudistaminen on kirjattu myös hallitusohjelmaan.
Kaivoslaki nyt! -kansalaisaloitteen lähtökohtana on muuttaa kaivoslakia siten, että Suomen maaperän kaivosmineraalit ovat valtion ja maanomistajien omaisuutta. Aloitteessa lisäksi vaaditaan, että vakuudet ympäristövahinkojen, konkurssien ja jälkitöiden varalle säädetään riittäviksi.
– Kaivostuotannosta tulee uuden lain myötä maksettavaksi kohtuulliset hyödyntämiskorvaukset yhteiskunnalle, aloitteessa lisäksi sanotaan.
Samat asiat nousivat keskusteluun myös eduskunnan istunnossa, vaikka itse aloitteeseen ei niinkään pureuduttu. Keskustelua käytiin laajemmalla tasolla. Istunnossa esitettiin muun muassa verotuksellisia vaihtoehtoja siihen, miten valtio ja kunnat saisivat rahallisia hyötyjä kaivoksista.
Jo aiemmin elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoi STT:lle, että hallitus aikoo korottaa kaivosyhtiöiden maksamia vakuusmaksuja, joilla korvataan kaivostoiminnan mahdollisia haittoja.
Nykyisen kaivoslain yksi kiistanalaisin kohta on niin sanottu valtausjärjestelmä. Nykyisen lain mukaan Suomen maaperässä olevia mineraaleja ei omista maanomistaja tai valtio, vaan niihin saa omistusoikeuden ne löytänyt kaivosyhtiö.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi, että valtauslainsäädäntö on erityisen korjauksen tarpeessa.
– Se osio tässä kaivoslainsäädännössä on se, joka monia hiertää. Se on tehty ikään kuin siinä hengessä, että Suomi oli vielä pääomaköyhä, ja on ollut tärkeää, että kunhan vain joku tulee ja perustaa tälle alueelle kaivoksen, hän sanoi.
"Monikansalliset yhtiöt ovat kaivaneet rikkauksia maastamme ilmaiseksi"
Saara-Sofia Sirén (kok.) sanoi, että kansalaisaloitteen allekirjoitusten määrä kertoo siitä, että monien suomalaisten luottamus kaivostoimintaa kohtaan on ollut koetuksella.
Hänen mukaansa hallituksen lainsäädäntötyössä on tärkeä huomioida koko kaivostoiminnan elinkaari. Sirén kertoi kokoomuksen lisäksi kannattavan kaivosveroa, jota puolue eduskuntavaaliohjelmassaan kutsui louhintaveroksi.
Vasemmistoliiton Mai Kivelän mukaan kaivoslain uudistamisen aika on nyt. Hänen mukaansa vasemmistoliiton tavoitteena on, että uudistaminen tehdään ympäristönsuojelu ja paikallisdemokratia edellä.
– Maaperän rikkaudet ovat kansallisomaisuutta ja kuuluvat lähtökohtaisesti kansalaisille ja yhteiskunnalle. Nyt monikansalliset yhtiöt ovat voineet kaivaa niitä maastamme ilmaiseksi samaan aikaan, kun ympäristöhaitat ovat jääneet Suomeen.
– Veronmaksajille on jätetty valtavia ympäristövahinkojen laskuja ja myös sellaisia ympäristötuhoja, joita on mahdoton korvata rahalla, Kivelä sanoi.