Aikuisten ihmisten hirvittävä ja julma käytös lapsia kohtaan on asia, jolle ei ole tilaa sivistysvaltiossa, vihreiden Fatim Diarra sanoo MTV Uutisten haastattelussa.
Vihreiden varapuheenjohtaja ja toisen kauden kaupunginvaltuutettu Fatim Diarra on reilun kahden viikon ajan totutellut uuteen johtajuuspestiin, joka häntä pian odottaa. Vihreät valitsi Diarran Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi kesäkuun lopussa ja virallisesti päätös nuijitaan läpi valtuuston kokouksessa elokuun alussa.
Julkisuudessa Diarra on puhunut paljon muun muassa rasismista, häirinnästä ja feminismistä. Viimekesäinen Helkama-pyöräkohu ja polemiikkiä herättänyt kommentti maaseudulla asumisesta ovat osaltaan tehneet hänestä monelle tutun.
1986 syntynyt poliitikko kokee, että pääkaupungin valtuustopuheenjohtajana hänen suurin tehtävänsä on luoda aidosti hyvähenkinen valtuusto, jossa ihmiset uskaltavat avata suunsa ja jossa toisten kiusaamiselle tai vähättelylle ei ole sijaa.
Itseään Diarra luonnehtii räväkäksi ja tarkaksi, sillanrakentajahenkiseksi poliitikoksi.
– Ajattelen, että demokratian tehtävä on olla kunnioittavaa, osallistavaa ja sellaista, että erilaiset mielipiteet riitelevät, mutta eivät ihmiset, hän sanoo.
– Ja kun luottaa muihin niin paljon että pelottaa, yleensä ihmiset tahtovat olla sen luottamuksen arvoisia.
Lue myös: Poliisi ei aloita tutkintaa Fatim Diarran sähköpyöräselkkauksesta
Pysäyttävä kommentti
Kuten politiikassa ominaista on, Diarrankaan puheenjohtajavalintaa eivät kaikki katsoneet hyvällä. Taannoin entinen poliittinen vaikuttaja lähestyi Diarraa kertoakseen oman mielipiteensä valinnasta.
– Hän sanoi minulle, että "mitvit, tuollainenko tuohon paikkaan on valittu, mutta annetaan nyt sitten reilu mahdollisuus". Se oli minusta aika inhottava kommentti, mutta kuvastaa sitä, että osa haluaa nähdä minun epäonnistuvan. Samaan aikaan olen saanut valtavaa positiivista kannustusta läpi puoluekentän, Diarra kertoo.
"Ihan tavallinen lähiömukelo"
Diarra on kotoisin Helsingin Jakomäestä. Kotisivuillaan hän luonnehtii olleensa "ihan tavallinen lähiömukelo, joka on juossut lapsena ympäri Jakomäen mahtavia kallioita."
Päättäjänä Diarraa huolestuttaa Helsingin eri alueiden välinen segregaatiokehitys, jonka vuoksi toisilla kaupunginosilla menee selkeästi paremmin kuin toisilla. Hän katsoo, että kaupunginvaltuuston tehtävänä olisi pysäyttää alueellisen eriarvoistumisen kehitys.
Oikeastaan kyseessä on Helsingille eräänlainen kohtalonpaikka, hän ajattelee.
– Olemmeko sellainen paikka, että kaikille postinumeroalueille syntyvä voi toivoa itselleen hyvää elämää, tavoitella unelmiaan ja uskoa, että lähikoulu on se paras koulu?
Lue myös: Vihreiden poliitikolta suorasanainen kannanotto peniskohuun – saa kuvia miesten sukuelimistä tuntemattomilta ja puolitutuilta: "Yleensä saan niitä maakuntien miehiltä"
Diarra puhuu samassa yhteydessä myös siitä, millainen velvollisuus politiikassa on käsitellä rasismia ja sen vaaroja. Kun Diarra aloitti kaupunginvaltuutettuna vuonna 2017, valtuustokollegan esittämä kysymys löi ällikällä.
– "Hei Fatu, onko Suomessa olemassa enää minkäänlaista rasismia?" Hän kun ei ollut sitä enää huomannut. Tämä kuvasti sitä todellisuutta, jossa ei-vähemmistöihin kuuluva ihminen ei ole koskaan itse kohdannut rasismia, Diarra sanoo.
– Rasismin vaara on siinä, että se estää ihmisiä pyrkimästä omaan parhaimpaansa, saamasta koulu- tai työpaikkoja ja uskomasta itseensä. Nämä ovat niitä muureja, joita meidän pitää purkaa.
Puskurina muille
Diarra kokee, että omakohtaiset lapsuuden rasistiset kokemukset ovat vaikuttaneet häneen myös aikuisiällä. Nykyisin hän ei anna itselleen lupaa pysähtyä rasististen vihaviestien ja inhon edessä.
– Se on nyt paikka, jolloin vedetään hametta vähän suoremmaksi ja jatketaan eteenpäin, hän sanoo.
– Ajattelen, että voin olla se puskuri, joka vähän ottaa turpiinsa, jotta muilla nuorilla on sitten vähän helpompaa.
Noin 13-vuotiaana Diarra oli aamuisella koulumatkallaan ja odotti bussia pysäkillä. Ohi käveli mies, joka sylkäisi teiniä päin ja käski painua sinne, mistä hän oli tullutkin. Kukaan tilanteen nähneistä sivullisista ei puuttunut asiaan.
Diarra kertoo tilanteesta tarkemmin yllä olevalla videolla.
– Aikuisten ihmisten hirvittävä ja julma käytös lapsia kohtaan on asia, jolle ei ole tilaa sivistysvaltiossa. Mielestäni jokainen meistä voi joka päivä päättää aktiivisesti, toimiiko kaikille turvallisen yhteiskunnan puolesta vai katsooko hiljaa sivusta. Minä toivon, että helsinkiläiset eivät suostu katsomaan tuollaista sivusta.
Fatim Diarraa kuultiin torstaina SuomiAreenan keskustelussa, jossa käsiteltiin demokratian heikentymistä. Keskustelu on katsottavissa kokonaisuudessaan täältä.