Viidakkosoturin innovaatio - suomalaisen älyrepun voi bongata Etelämantereellakin

Suomalainen Tespack älyreppu sisältää aurinkopaneelin ja akun, joiden avulla mukana kulkevat älylaitteet saadaan ladattua.
Tespack
Julkaistu 24.11.2013 11:43
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Helsingissä päämajaansa pitävä startup-yritys Tespack Oy valmistaa aurinkopaneeleilla ja akkuteknologialla varustettuja reppuja ja rinkkoja.

Reppuun sijoitettavan akun avulla voidaan ladata älypuhelimia ja muita mobiililaitteita sähköverkkojen ulottumattomissakin. Tarvittava virta saadaan puhtaasti auringonvalosta. Reput on valmistettu erityisesti retkeilyä, kiipeilyä ja vaelluskäyttöä silmälläpitäen

Tespackin toimitusjohtaja Mario Aguilera tietää omakohtaisesti, mitä teknologiatuotteelta vaaditaan ääriolosuhteissa.

Aguilera palveli Bolivian armeijan erikoisjoukoissa 12-19 -vuotiaana. Virransaanti ja elektronisten laitteiden lataaminen keskellä viidakkoa tai vuoristoa olivat jatkuva ongelma.

Suomeen Aguilera saapui pari vuotta sitten.  Tespack Oy perustettiin maaliskuussa, ja ensimmäiset tuotteet saatiin myyntiin jo kesäkuussa. Aguilera on Tespackin kaikkien reppujen suunnittelun takana.

Tespackin hallintojohtaja Caritta Seppä kertoo MTV Uutisille, että reput ovat jo käyneet kaupaksi. Yrityksellä on jälleenmyyjiä Espanjassa, Australiassa ja Britanniassa. Neuvottelut ovat käynnissä parhaillaan yli 30 jälleenmyyjän kanssa Suomessa ja ulkomailla. Eniten reppuja on myyty Suomeen ja Australiaan.

Suomalainen Tespack älyreppu sisältää aurinkopaneelin ja akun, joiden avulla mukana kulkevat älylaitteet saadaan ladattua.

Seppä kertoo, että akkua lataavien aurinkopaneelien yhdistäminen reppuihin ja niiden ulkonäön pitäminen tyylikkäänä on ollut yksi suurimpia haasteita.

- Lisäksi halusimme tehdä repuistamme mahdollisimman vaikeita kopioida. Tästä johtuen meillä on käytössä ellipsin –ja ympyränmuotoisia paneeleja.

Tespackin mukaan reput kestävät kovaakin käyttöä. Niitä on testattu vaativissa olosuhteissa, kuten Venäjän vuoristossa, Alpeilla, Etelä-Amerikan viidakoissa, Afrikan savanneilla ja Burman monsuunisateissa.

- Olemme testanneet, että reppumme toimivat jopa -15 ja +35 asteen oloissa. Eräs reppumme on myös tällä hetkellä Etelämantereella.

Seppä kertoo, että reppuihin integroitavat aurinkopaneelit on tehty vahvasta materiaalista, ja ne kestävät hyvin kolhuja ja vettä. Kestävyys on erityisen tärkeää esimerkiksi vuorikiipeilijöille.

Aurinkopaneelit ovat myös irrotettavissa, ja niitä voi hyödyntää sellaisinaan irrallisina tai kiinnittää ne Tespackin toiseen reppumalliin. Tehokkain paneelivaihtoehto on 12W, ja tehokkain akkuvaihtoehto puolestaan 20 000 mAh. Tällä varustuksella kykenee lataamaan jo kannettavaa tietokonettakin.

Tulevaisuutta ajatellen Tespackilla on kovat suunnitelmat:

- Tarkoituksenamme on tehdä Tespackista kansainvälisesti tunnettu yritys, joka erikoistuu uusiutuvan energian, erityisesti aurinkoenergian, ja teknologian yhdistämiseen erilaisissa tuotteissa, ei vain repuissa, kertoo Seppä.

Sepän mukaan tulevaisuudessa Tespack aikoo tehdä työtä myös mm. langattoman teknologian saralla.

- Pitkän tähtäimen suunnitelmissa on valmistaa kaikki täällä Suomessa omassa tehtaassamme. 

Vuodenajan mukaan vaihteleva auringonvalon määrä vaikuttaa luonnollisesti paneelien tuottamaan lataustehoon. 

MTV Uutiset testaa Tespackin reppua käytännössä joulun alla ja kokeilee, miten se toimii hämärimpänä vuodenaikana.

Tuoreimmat aiheesta

Digi