Yksi Yhdysvaltojen vaalisyksyn ilmiöistä on ollut se, kuinka vähän maassa on kannastaan epävarmoja äänestäjiä.
Viime viikolla tehdyssä kyselyssä vain kaksi prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa, ja vain viisi prosenttia sanoi, että voisi vielä muuttaa mielipidettään ennen vaaleja.
Lukemat ovat historiallisessa vertailussa erittäin alhaisia. Se on huono uutinen presidentti Donald Trumpille, jolla on gallupeissa iso takamatka Joe Bideniin.
– Jos olisin Trumpin vaalitiimin työntekijä, tämä huolestuttaisi minua. Hän on niin paljon jäljessä mielipidetiedusteluissa, ja sitten vielä näyttää, että houkuteltavien äänestäjien joukko on vain 3–5 prosenttia, sanoo Marko Maunula, joka toimii Yhdysvaltain historian professorina Claytonin yliopistossa Atlantassa Georgiassa.
Tämä ilmiö selittää osaltaan sen, miksi gallupluvut ovat olleet näissä vaaleissa harvinaisen vakaita. Bidenin valtakunnallinen johto gallupkeskiarvoissa on jo kuukausien ajan pyörinyt 6–10 prosenttiyksikössä.
Viimeksi moni päätti viime hetkellä
Empivien äänestäjien vähäisyyttä selittää ainakin se, että Yhdysvallat on poliittisesti jakautuneempi kuin koskaan.Poteroituminen oli voimakasta jo 2016, mutta silloin merkittävä osa äänestäjistä teki äänestyspäätöksen hyvin myöhään.
Lue myös: Kommentti: Neljä vuotta samaa tai liberaali vallankumous – näin Yhdysvallat muuttuu Bidenin tai Trumpin voitosta
Reutersin kyselyn mukaan 13 prosenttia äänestäjistä teki valintansa vasta viimeisellä vaaliviikolla.
– Hillary Clinton ja Donald Trump olivat molemmat hyvin kiisteltyjä ja suoraan sanottuna epäsuosittuja ehdokkaita. Ja Trump oli siinä vaiheessa vielä uusi pelaaja politiikassa, Maunula analysoi.
– Mutta nyt jokaisella ihmisellä on mielipide Trumpista. On melkein mahdotonta kuvitella, että joku tässä vaiheessa vielä pohdiskelee Bidenin ja Trumpin välillä. Kuinka paljon enemmän joku voi tarvita vielä dataa?
Molemmilla puolilla kova into äänestää
Maunulan omassa tuttavapiirissä Georgiassa on paljon maltillisia konservatiiveja, jotka ovat kääntäneet Trumpin aikana selkänsä republikaaneille presidentin politiikan ja persoonan takia.
– Tällaista sekulaaria, ei-evankelikaalista, lakimies- ja kirjanpitäjätyypin hyvin toimeentulevaa keskiluokkaa, joka on aina perinteisesti äänestänyt republikaaneja. Monet heistä sanovat nyt, että pysyn joko kotona tai äänestän Bidenia.
Ilmassa on nyt enemmän intoa vaaleja kohtaan kuin 2016, jolloin vaaleissa oli Maunulan mukaan monien amerikkalaisten mielestä pakkopullan makua. Nyt äänestysaktiivisuus näyttäisi nousevan tavallista korkeammalle tasolle, sillä molemmat osapuolet ovat hyvin motivoituneita äänestämään.
– Molemmat osapuolet ovat hyvin motivoituneita äänestämään, sekä demokraattien että republikaanien puolella on voimakas innostus päästä uurnille.