Raha ei ole kaikki kaikessa viinilasiostoksilla. Yksikin hyvin valittu lasi tekee illallisestasi huomattavasti tyylikkäämmän.
Viinilasilla on paljon merkitystä itse viinin makuun ja tuoksuun. Perussääntö on, että lasin tulisi olla jalallinen, kirkas, ohut ja ylöspäin suippeneva.
Jalan ansiosta et lämmitä viiniä sormillasi, eikä lasiosaan jää rumia sormenjälkiä. Ylöspäin suippenevassa, tulppaanimalliksi kutsutussa viinilasissa aromit säilyvät parhaiten. Ohuessa lasissa suutuntuma on miellyttävämpi, kuin paksussa lasissa.
Kaupoissa on myös paljon värillisiä, kivannäköisiä viinilaseja. Kirkkaassa lasissa viininnauttija kuitenkin erottaa viinin värin ja rakenteen paremmin, kuin värillisessä lasissa. Viinin ulkonäkö on erottamaton osa nautintoa.
– Värjätyille laseille sanon ehdottoman ein. Lasissa täytyy voida huljutella viiniä vapaasti, ja tutkia sen väriä, sanoo wine communicator Ilkka Siren.
Erilaisille rypälelajikkeille ja viinityypeille on olemassa hyvin erimuotoisia ja kokoisia viinilaseja. Onko todella tarpeen hankkia joka viinille omanlaisensa lasi?
– Kaikki viiniammattilaisetkaan eivät pääse yhteisymmärrykseen siitä, minkälainen viinilasi sopii millekin viinille. Makukokemus riippuu omasta mausta, sanoo Siren.
Lue vinkit viinilasiostoksille!
Shampanjalasi
Shampanjaa tulisi tarjoilla pitkistä ja kapeista, huilumaisista laseista. Lasia ei koskaan saa kaataa ääriään myöten täyteen viiniä, sillä täydessä lasissa aromeille ja tuoksuille ei jää tilaa vapautua. Näin on myös shampanjan ja kuohuviinin kohdalla. Älä siis sorru juhlaemännän tavallisimpaan virheeseen, eli kaatamaan alkumaljoja piripintaan asti täyteen.
Kuohuviinin tai shampanjan tyypillisin tarjoilumäärä on 10 tai 12 senttilitraa. Tämä on noin puolet sampanjalasin tilavuudesta. Isompi määrä kuohuvaa lasissa ehtii lämmetä, ennen kuin juhlija on juonut lasillisensa tyhjäksi.
Toisaalta yllättävää on, että todelliset viininystävät nauttivat joskus kuohuviininsä ihan tavallisesta valkoviinilasista.
– Jos kuohuviinistä halutaan saada enemmän irti, niin suosittelisin myös kuplivalle juomalle valkoviinilasia. Valkoviinilasissa pääsee nuuhkimaan viinin aromeja helpommin, kuin kapeassa skumppalasissa”, Siren neuvoo.
Valkoviinilasi
Moneen kotiin järkevä linjaus olisikin, että hankkii monikäyttöisen ja laadukkaan valkoviinilasisarjan. Sirenin mukaan loppupeleissä sekä valkoviini- että punaviinilasit ovat hyvin samantapaisia. Riedelin ouverture -sarjan valkoviinilasi on Siren mielestä yksi monipuolisimmista laseista markkinoilla.
Hyvän lasin saa kuitenkin myös hyvin edulliseen hintaan, jos tietää, mitä etsii. Siren mainitsee, että Ikean Hederlig -sarjan valkoviinilasit ovat halpaan hintaansa nähden yllättävän käypiä.
– En tulisi itse ollenkaan vihaiseksi, jos joku tarjoaisi viiniä illalliskutsuilla näistä Ikean laseista. Toisaalta Ikeassa on myös pari euroa kalliimpia viinilaseja, jotka ovat todella järkyttäviä. Kun tietää, mitä hakee, niin Ikeastakin voi löytää ihan toimivia laseja.
Tärkeintä valkoviinilasissa on, että sen suuaukko on kapeampi kuin lasin levein kohta.
Tammitynnyrissä kypsytetyille valkoviineille, kuten chardonnay -viineille ja viognier -viineille, suositellaan yleensä tavallista suurempaa valkoviinilasia. Näitä kypsiä viinejä voit hyvin juoda jopa bordeaux –punaviinilasista, jos et halua hankkia niille omanlaistaan lasia.
Sen sijaan kevyille valkoviineille ja hapokkaille riesling –viineille sopii oikein hyvin tavallinen, pieni valkoviinilasi.
Punaviinilasi
Hedelmäiset, simppelit punaviinit menevät hyvin myös valkoviinilasista. Jos kuitenkin ostaa vivahteikkaampaa, iäkkäämpää viiniä, kannattaa panostaa myös lasiin.
Punaviinilasit voivat olla todella isokokoisia, koska punaviini tarvitsee valkoviiniä enemmän tilaa ja happea ympärilleen luovuttaakseen aromeja.
Kaksi tunnetuinta punaviinilasityyliä ovat burgundi-lasit ja bordeaux-lasit.
Burgundi-lasit ovat hyvin leveitä ja tilavia, ja niiden malja on pyöreähkö. Tyypillistä on, että tämän lasin suuaukko on reippaasti kapeampi, kuin lasin levein kohta. Burgundi-lasista kannattaa nauttia kevyitä ja hedelmäisiä punaviinejä, esimerkiksi pinot noiria.
Burgundi-lasi ohjaa viinin osumaan ensimmäiseksi kielen kärkeen, jossa makuaistit ovat herkimmillään.
Bordeaux-lasit ovat korkeampia ja tasapaksumpia. Ne sopivat parhaiten täyteläisille punaviineille. Hyviä rypälelajikkeita tähän ovat muun muassa cabernet sauvignon, merlot ja syrah.
Bordeaux-lasit ohjaavat viinin suoraan suun takaosaan, josta täyteläiset maut leviävät hitaasti koko suuhun.
Tärkeää on, ettei kaada lasiin liikaa punaviiniä kerralla. Hyvä nyrkkisääntö on, että lasiin kaadetaan viiniä korkeintaan kolmasosa sen tilavuudesta. Esimerkiksi isoissa burgundi -laseissa puoli lasillista voi hyvinkin tarkoittaa puolta pullollista viiniä.
Lähde: Alko, Mywinetutor.com, Riedel
Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi