Joulu on Alkossa vuoden kiireisin sesonki, jolloin lähes kaikkien tuoteryhmien kysynnän arvioidaan kasvavan. Alkosta paljastetaan joulupöydän hitit ja juoma-asiantuntijat kertovat, mitä viiniä kannattaa valita esimerkiksi joulukinkulle.
Onko väliä, ostaako Alkosta 7,5 euron vai 15 euron viinipullon? Katso, mistä viinin hinta todellisuudessa muodostuu.
Vuoden suurimman ruokajuhlan lähestyminen näkyy myös Alkoissa ja joulu onkin myymälöissä vuoden kiireisin sesonki. Alkon myynti yli kaksinkertaistuu jouluna normaaliin talvijaksoon verrattuna.
Lähes kaikkien tuoteryhmien kysynnän arvioidaan kasvavan edellisvuosien tapaan. Korona-epidemian vuoksi alkoholin myynti on keskittynyt suurelta osin Alkoon ja päivittäistavarakauppaan ja tämän muutoksen arvioidaan lisäävän Alkon myyntiä edellisestä joulusta.
Punaviini on joulun selkeä hitti
Punaviini on todennäköisin joulupöydän suosikki tänäkin vuonna ja tuoteryhmistä punaviiniä myydään Alkossa eniten jouluna. Punaviiniä ennakoidaan myytävän yli kaksi miljoonaa litraa, kun normaalisti punaviiniä myydään miljoona litraa. Toinen joulun vakioruokajuoma on olut, jonka kysyntä kaksinkertaistuu.
LUE MYÖS: Onko väliä, ostaako Alkosta 7,50 vai 15 euroa maksavan viinin? Viiniasiantuntija Tuomas Meriluoto paljastaa juomien todellisen eron: "Oletko tullut ajatelleeksi?"
Sesongissa arvostetaan myös raikkautta ja keveyttä. Tällöin valinta kohdistuu alkoholittomiin, kuohuviineihin, roseeviineihin ja valkoviineihin. Kuohuviinejä ja samppanjoita myydään lähes nelinkertaisesti enemmän joulun aikaan. Alkoholittomien viinien myynnin ennakoidaan joulumyynnissä kasvavan lähes kaksinkertaiseksi normaaliin myyntiin verrattuna.
– Alkoholittomat viinit ja oluet ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia ruokapöydässä, ja ne kannattaa viilentää kunnolle ennen tarjoilua, tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine, Taina Vilkuna kertoo.
Vilkunan mukaan roseeviinin suosion kasvu näkyy myös joulupöydässä.
– Täyteläisempi roseeviini on erityisen hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat nauttia vain yhtä viiniä alku- ja pääruoan kanssa. Povaamme suosiota myös hieman arvokkaammille viineille, erityisesti nyt kun joulua vietetään pienemmissä porukoissa. Myös pienten pullokokojen kysynnän kasvu jatkuu joulusesongissakin.
Mallasviskit ja ginit ovat nousseet joulun uusiksi suosikkijuomiksi perinteisen konjakin rinnalle. Skottilaisten mallasviskien lisäksi kiinnostavia viskiuutuuksia tulee ympäri maailmaa. Vilkunan mukaan kotimaisten toimijoiden menestys kansainvälisissä kilpailuissa näkyy kysynnässä ja kasvattaa uskoa omaan osaamiseen.
Mikä juoma joulupöytään? Tässä parhaat valinnat alkupaloille
Joulun alkupaloille sopii parhaiten raikkaan hapokas ja runsaan hedelmäinen valkoviini. Hyviä vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi vivahteikkaan ryhdikkään sekä pirteän ja hedelmäisen makutyypin riesling-, chardonnay- tai grüner veltliner -lajikkeen viineissä. Pientä makeuttakaan valkoviinissä ei kannata pelästyä: se pyöristää suolaisten ja etikkaistenkin kalaherkkujen makua viiniystävällisempään muotoon.
Kuplien ystävän luonnollinen valinta aperitiiviksi ja alkupaloille on juhlaan istuva kevyen paahteinen samppanja tai muu laadukas kuohuviini. Master of Wine Essi Avellan suositteli MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa marraskuussa samppanjaa läpi koko jouluaterian.
– Aion itse nauttia aterian läpi vuosikerta-roseesamppanjaa. Roseessa on sellaista viinillisyyttä, osa punaviinin rakenteesta ja usein mukavaa jouluun sopivaa mausteisuutta, Avellan kuvaili.
Alkosta muistutetaan, että myös oluista löytyy monia mainioita vaihtoehtoja alkuruokapöytään eri oluttyypeistä kuten vaalea lager, vehnäolut ja pils.
Punaviini kinkulle, vai sittenkin jotain muuta?
Joulukinkku nautitaan perinteisesti oluen tai punaviinin kanssa. Oluessa saa olla aromikkuutta, maltaisuutta ja täyteläisyyttä. Kinkun parhaat kaverit löytyvät oluttyypeistä tumma lager, vahva lager ja ale.
– Aromikkaan humaloinnin ystävät valitsevat kinkun kaveriksi Indian Pale Alen eli IPAn tai vielä tujummasti humaloidun Double IPAn eli DIPAn. Villinä korttina kannattaa kokeilla runsaan omenaista aitoa siideriä, Alkon Vilkuna sanoo.
Alkon mukaan punaviinin pehmeät aromit ja esimerkiksi pinot noir -rypäle toimivat kinkun parina hienosti ja sopivat myös kalkkunalle. Yleensäkin hedelmäiset punaviinit, joissa ei ole liikaa tammen tuomaa mausteisuutta tai runsaasti tanniineja, toimivat hyvin kinkkuviineinä.
Master of Wine Tuomas Meriluoto muistuttaa, että kinkku ei niinkään ole haasteena viinin valinnassa, vaan joululaatikot.
– Kriittisimmät elementit ovat ne laatikot, jotka ovat makeita, imeliä ja intensiivisiä. Ne ovat ne, joiden kanssa viinin pitää pelittää pääruoissa, Meriluoto sanoi marraskuussa järjestetyssä joulujuomien maistelutilaisuudessa.
Meriluoto suosittelee Alkon tapaan kinkulle ja laatikoille hedelmäistä punaviiniä.
– Yksi asia, mitä tapahtuu turhan usein on se, että valitaan perinteiden pakottamana punaviini joulupöytään. Saatetaan avata todella täyteläinen tai tanniininen viini. En sano, että se on katastrofi, mutta mielestäni joulupöytään ei saisi valita punaviiniä, jonka tärkein ominaisuus on viinin tanniinisuus tai hapokkuus.
Viini voi Meriluodon mukaan olla kyllä täyteläinen, mutta sen keskeisenä elementtinä tulisi olla kuitenkin hedelmäisyys. Hedelmäistä punaviiniä voi juoda myös läpi jouluaterian, jos sen vain muistaa viilentää hyvin ennen tarjoilua.
Valkoviinin ystävän kannattaa valita runsas ja paahteinen -makutyypistä vaikkapa hedelmäinen chardonnay.