Kaksi kovaa valkkarihaastajaa rieslingille: "Lähtevät jo hyvinkin edullisista hinnoista"

Miten toimia tilanteessa, jossa tarjoilija kaataa viiniä maistettavaksi? 1:19 Miten toimia tilanteessa, jossa tarjoilija kaataa viiniä maistettavaksi?
KATSO MYÖS: Viinitollo Maija Männistö kertoo, miten toimia tilanteessa, jossa tarjoilija kaataa viiniä maistettavaksi.

Alkon tuoteviestintäpäällikkö kertoo, minkä viinien pariin kannattaa seuraavaksi sukeltaa, jos pidät rieslingien makumaailmasta.

Päivät pitenevät ja valkoviinit kepenevät.

Viinirypälelajike Riesling on ollut suursuosiossa jo vuosia, eikä ihme. Monipuolinen riesling sopii niin seurustelujuomaksi kuin erityisesti kalaruokien kumppaniksi.

Rieslingin lisäksi kuluttajat ovat kuitenkin alkaneet kaivata jotain muuta, kuten Alkon tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindströmkin huomasi tehdessään myymälävuoroa ennen joulua.

– Todella monet asiakkaat kertoivat, että valitsevat yleensä joulukalojen kanssa rieslingiä, mutta kyselivät nyt, mitä muuta voisin suositella, Lindström kertoo iloissaan.

Rieslingin makumaailmaan mieltyneillä viinin ystävillä onkin kaksi hyvää vaihtoehtoa, joiden saatavuus on vähintään verkkokaupan kautta tilattaessa jo kohtalaisen hyvä.

Sanahirviö Itävallasta

Pääosin Itävallasta tuleva Grüner Veltliner -rypälelajike on Anri Lindströmin mukaan "ihana sanahirviö, mutta huippuhyvä rypäle".

– Rieslingiä on tarjolla aina rutikuivasta makeisiin jälkiruokaviineihin. Jos tykkää kuivasta riesling-tyylistä, grüner veltliner on todella hyvä, erityisesti toisena vaihtoehtona kalaruoille, Lindström kertoo.

Grüner veltlinereistä löytyy rieslingin tavoin raikasta hapokkuutta sekä sitrushedelmäisyyttä. Verrattuna rieslingiin "grünereissä" on kuitenkin myös mausteista greippisyyttä ja pieni valkopippurinen puraisu, minkä takia ne sopivat hyvin esimerkiksi graavikalojen kanssa.

Trendikäs Albariño Iberian niemimaalta

Toinen Lindströmin esille nostamista valkoviinirypälelajikkeista on espanjalaisittain Albariño ja portugalilaisittain Alvarinho.

Lajiketta viljellään erityisen paljon Pohjois-Portugalissa ja Espanjassa Rias Baixasin viinialueella.

Lindström pohtii, että alvarinho saattaisi olla kuluttajille tuttu erityisesti vinho verde -viineistä. Vinho verdeissä käytetään muitakin rypälelajikkeita, mutta esimerkiksi tietyllä ala-alueella vinho verdessä saa käyttää ainoastaan Alvarinhoa.

– Alvarinho-viinit ovat huippuihania. Niissä on pyöreää, todella kypsää hedelmäisyyttä, mutta niissäkin on raikastava happorakenne, Lindström kuvailee.

Tämän rypälelajikkeen viinejä löytyy todella monesta eri hintaluokasta.

– Vinho verdet, joissa on hieman Alvarinhoa mukana, lähtevät jo hyvinkin edullisista hinnoista, mutta tarjolla on myös hinnakkaampia pullotteita.

Ruokatottumusten muutos yksi syy raikkaammille viineille

Yksi syy raikkaampien valkoviinien suosiolle on muutos ihmisten ruokavalioissa. Kasvispainotteisuudesta on tullut valtavirtaa ja monet aasialaiset keittiöt, kuten korealainen, ovat nosteessa.

Mausteinen ruoka kaipaa jo itsessään hieman kevyempää viiniä kaverikseen.

Raikkaus ja kepeys viineissä ei olekaan siis enää liitännäinen pelkästään lämpimiin kesäkuukausiin, vaan ilmiö on näkyvissä vuoden ympäri.

Katso myös: Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti

Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti 1:16
Hanapakatulle viinille eli niin sanotulle viinitonkalle on oikeaoppinen ja yksinkertainen avaamistekniikka.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.