Viisi merkkiä: Näin selvität, onko sosiaalinen media sinulle vain haitaksi!

somemasentaa
Shutterstock
Julkaistu 04.09.2016 22:28

MTV LIFESTYLE

Oletko koskaan pohtinut, miten sosiaalinen media oikeasti vaikuttaa sinuun?

Vaikka somessa roikkuminen olisikin mielestäsi vain rentoa ajanvietettä, voi se vaikuttaa ajatteluusi enemmän kuin uskotkaan.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan eniten somea käyttävät ihmiset esimerkiksi masentuvat todennäköisemmin kuin vähän sosiaalista mediaa käyttävät.

Näistä merkeistä tiedät, että sosiaalinen media ei ole sinulle hyväksi:

1. Luet vain ”pahoja” uutisia

Joidenkin psykologien mukaan negatiivisten uutisten lukeminen voi vaikuttaa vakavasti ihmisen mielenterveyteen, kertoo Huffington Post. Vaikutukset saattavat myös näkyä pitkään. Negatiivisten, esimerkiksi väkivaltaa sisältävien uutisten lukeminen vaikuttaa psykologien mukaan ihmisen mielentilaan. Näin ihmisen ajattelukin saattaa olla negatiivista, mikä puolestaan vaikuttaa siihen, kuinka ihminen tarkastelee omaa elämäänsä, kohtaamiaan haasteita ja stressiä.

2. Some aiheuttaa kateutta

Sosiaalisen median täydellisyyttä hipovat kuvat aamiaispöydän kattauksista, upeiden lomakohteiden valkoisista hiekkarannoista tai onnellisten hymyjen säestämistä kaverikuvista vievät helposti mukanaan. Toisten elämät saattavat kauniiden kulissien vuoksi näyttää omaa elämää paremmilta, mikä herättää kateuden tunteita – ei hätää, se on aivan luonnollista! Syytä huoleen on kuitenkin silloin, kun kateus vie jo ison osan energiaasi, kirjoittaa The Telegraph. Saako sosiaalinen media sinut ajattelemaan, että olet ruma, riittämätön ja kateellinen? Jos vastauksesi on myöntävä, on aika vähentää roimasti somessa roikkumista.

3. Täydellisyys on epärealistista

Joillekin ystävien sosiaalisessa mediassa julkaisemien päivitysten seuraaminen tuottaa ainoastaan iloa, toiset puolestaan kokevat ne masentavina. Ystävien onnellisten hetkien lukeminen saattaa herätellä tunteita, ettei oma elämä olisi tarpeeksi hyvää. Eihän kukaan julkaise sosiaalisessa mediassa hetkeä, kun istuu yksin tylsistyneenä perjantai-iltana kotona tai lämmittää viikon vanhaa makkarakeittoa päivälliseksi.

4. Yksinäisyys kalvaa

Parhaimmillaan sosiaalinen media yhdistää ihmisiä ja helpottaa yhteydenpitoa kaukanakin asustavien ystävien, sukulaisten ja perheenjäsenien kanssa. Tässä on kuitenkin myös haittapuolensa: somessa kymmenien ihmisten kanssa kommunikoiminen voi jättää tyhjyyden tunteen, kun tosielämässä et välttämättä ehdi tavata yhtä montaa ihmistä.

5. Masennus lisääntyy

Jos sosiaalisen median on todettu lisäävän todennäköisyyttä sairastua masennukseen, tarkkaile omia tuntemuksiasi: mikäli koet olevasi masentunut, vähennä sosiaalisen median käyttöä. Siitä ei varmasti ole haittaakaan. Yksi tehokas keino on yksinkertaisesti poistaa eniten aikaasi vievä sosiaalisen median sovellus kokonaan. Saatat huomata, että sinulla on yhtäkkiä paljon enemmän aikaa käyttää johonkin muuhun.

Lähteet: Huffington Post, The Telegraph, Psychology Today, Teen Vogue

Tuoreimmat aiheesta

Digi