Endometrioosi aiheuttaa naiselle kipuja ja lapsettomuutta – syy tuntematon

Kuukautiskivut kuuluvat useimpien naisten elämään, mutta jos kivut ovat todella kovat, syynä voi olla endometrioosi eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti. Kroonisen sairauden syytä ei tiedetä, mutta oikeanlaisella hoidolla kivut voi saada kuriin.

Yllä olevalla videolla keskustellaan kotisynnytyksestä.

Endometrioosi on yksi yleisimpiä naistentauteja: siitä kärsii noin 10–15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Yleensä se kiusaa nimenomaan synnytysikäisiä naisia, mutta se voi jatkua vaihdevuosien jälkeenkin.

Endometrioosi tarkoittaa, että kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy myös kohdun ulkopuolella, yleensä vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa tai munasarjojen pinnalla.

Syvässä endometrioosissa pesäkkeitä on jopa vatsaontelossa emättimen ja peräsuolen välissä (rektovaginaalinen endometrioosi) sekä virtsarakon tai suolen pinnalla.

Endometrioosipesäkkeet reagoivat kohdun limakalvon tapaan kuukautiskiertoon. Päivää tai kahta ennen kuukautisia ilmaantuu alavatsakipuja. Tällöin vatsaontelon endometrioosipesäkkeet aktivoituvat ja voivat vuotaa verta, mikä saattaa ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia. Tämän seurauksena voi muodostua arpikudosta ja elimiä toisiinsa liimaavia kiinnikkeitä.

Sairauden syytä ei tiedetä, mutta perinnöllisyydellä on vaikutusta. Riski sairastua on seitsemänkertainen, mikäli sukulaisellakin on endometrioosia.

Kipua vatsassa ja yhdynnässä

Endometrioosi alkaa yleensä jo varsin nuorella iällä, kuukautisten alkamisen jälkeen, mutta yleensä se diagnosoidaan vasta 28-vuotiaana, noin seitsemän–kahdeksan vuoden viiveellä.

Yleisin ja tärkein endometrioosin oire on kuukautiskipu, joka kestää useamman päivän. Synnytyksen ja naistentautien erikoislääkäri Teija Lehmosen mukaan yleensä paria päivää ennen vuotoa alkaa tuntua alavatsakipua, joka pahenee vuodon alkaessa. 

Oireet liittyvät kuukautiskiertoon, mutta vaikeissa tapauksissa kipu on kroonista. Virtsaaminen, ulostaminen ja seksi voivat tehdä kipeää, ja pissassa tai ulosteessa saattaa olla verta. Vatsa voi myös olla turvonnut.

Tautiin voi kuulua niin ikään kuukautiskierron häiriöitä. Kuukautiset saattavat olla runsaat, ja tiputteluvuotoa voi esiintyä ennen kuukautisia.

Muitakin oireita saattaa ilmetä. Olo voi esimerkiksi tuntua jatkuvasti väsyneeltä. Lisäksi saattaa tuntua siltä kuin alavatsassa olisi patti tai kasvain.

Endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuutta: 20–50 prosenttia lapsettomuuspotilaista kärsii taudista.

Laajuus selviää leikkauksessa

Endometrioosi todetaan gynekologin vastaanotolla potilaan kertomien oireiden sekä gynekologisen sisä- ja ultraaäänitutkimuksen yhteydessä.

Endometrioosin laajuus saadaan selville ainoastaan leikkauksella. Laparoskopia onkin yleisin endometrioosin toteamiseen ja hoitoon käytetty kirurginen toimenpide. Sitä ei tehdä vain taudin toteamiseksi, vaan samalla leikkauksessa poistetaan näkyvä endometrioosi.

Hoitona kipulääkkeet ja hormonihoidot

Endometroosia hoidetaan hormonivalmisteilla tai kirurgisesti. Kivun hoitoon käytetään lääkkeitä, jotka vähentävät munasarjojen estrogeenin eritystä.

Hormonilääkityksessä pyritään vuodottomuuteen, jolloin endometrioosipesäkkeet pienenevät. Lääkehoitona ovat tulehduskipulääkkeet, yhdistelmäehkäisypillerit sekä kuukautiset estävät hormonihoidot, kuten kierukka. Pitkäaikaiseen hoitoon sopivat e-pillerien tavoin progestiinit, jotka estävät munarakkulan kasvun.

Joillekin tehoaa leikkaus. Leikkaushoidolla pyritään poistamaan endometrioosipesäkkeet. Lapsettomuuspotilaiden keskivaikean tai vaikean endometrioositaudin leikkaushoito parantaa raskausmahdollisuutta.

Mitään parhaiten toimivaa hoitokeinoa ei ole, mutta endometrioosin oireita voidaan suurimmalla osalla lievittää tehokkaasti oikeanlaisella hoidolla. Hoitokeinojen valintaan vaikuttaa muun muassa potilaan ikä, endometrioosin levinneisyys sekä se, miten pahat oireet ovat kyseessä. Jos endometrioosi haittaa elämää tai vaikeuttaa raskaaksi tuloa, hoito on tarpeen.

Puolella potilaista oireet uusiutuvat lääkityksen loputtua, joten Lehmosen mielestä olisi tärkeää kannustaa potilasta jatkamaan hoitoja.

Lähteenä haastattelun Terveyskirjasto.fi, Endometrioosiyhdistys.fi, Lääkärikeskus Mehiläisen synnytyksen ja naistentautien erikoislääkäri Teija Lehmosen haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat