Pirkanmaan käräjäoikeus on vanginnut 50-vuotiaan Tampereella asuvan miehen todennäköisin syin epäiltynä Liberiassa vuosina 1999–2003 tehdyistä rikoksista.
Häntä epäillään useista murhista, törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä raiskauksesta.
Perheellisellä miehellä on Sierra Leonen kansalaisuus ja hän on asunut Suomessa noin kymmenen vuotta. Rikosepäilyissä on kyse Liberian toisen sisällissodan aikaisista tapahtumista.
Liberia on valtio Länsi-Afrikassa.
Mies kiistää avustajansa, varatuomari Tommi Heinosen välityksellä STT:lle syyllistyneensä rikoksiin.
Teot tulivat poliisin tietoon kansalaisjärjestön kautta
Tutkintaa johtaa keskusrikospoliisin (KRP) ylikomisario Thomas Elfgren. Hän kertoi oikeuden käytävällä STT:lle, että rikosepäilyt tulivat Suomen viranomaisten tietoon kansalaisjärjestön kautta. Kansalaisjärjestön mukaan vangittu Gibril Massaquoi oli johtavassa asemassa sierraleonelaisessa, Liberiassakin toimineessa kapinallisryhmässä Revolutionary United Front (RUF), joka tunnetaan brutaaleista sodankäyntitavoistaan. Hänen epäillään tehneen rikoksia ja yllyttäneen muita niihin.
Miestä tituleerataan lieutenant-coloneliksi. Sotilasarvon voi suomentaa esimerkiksi everstiluutnantiksi.
– Asiasta tehtiin esiselvitys, joka johti valtakunnansyyttäjän määräykseen esitutkinnan aloittamisesta, Elfgren sanoo.
Elfgrenin mukaan mies on perheellinen ja ollut töissä Suomessa. Hänen mukaansa epäilyt perustuvat henkilötodisteluun ja julkisiin lähteisiin.
Tutkinnassa kuultu lähes 100 todistajaa
Tutkinnassa on jo kuultu 94 todistajaa. Todistajista osa on Elfgrenin mukaan tapahtumien silminnäkijöitä.
– Tutkinta alkoi viime vuoden alussa. Neljän viiden hengen tutkintaryhmä on tehnyt Liberiaan joitakin matkoja. Olemme tehneet tutkintaa siellä maan oikeusviranomaisten suostumuksella. Kuulusteluja on suoritettu siellä milloin konttorilla, milloin keskellä viidakkoa.
Vangitsemisoikeudenkäynnissä päätettiin vasta tutkintavankeudesta.
Saapui oikeuden eteen lehtiö naamansa edessä
Massaquoi saapui oikeuden eteen mustaan pipoon ja tavallisiin vaatteisiin pukeutuneena. Hänelle oli järjestetty paikalle englannin kielen tulkki.
Elfgren luonnehti jo keskiviikkona vakaviin henkeen, terveyteen, vapauteen ja ruumiilliseen koskemattomuuteen kohdistuneiden epäiltyjen rikosten kirjoa poikkeuksellisen laajaksi.
– Sisältäen muun muassa henkirikoksia, seksuaalista väkivaltaa ja lapsisotilaiden rekrytointia ja käyttöä, hän sanoi keskiviikkona.
Tänään hän kertoi, että epäiltyjen rikosten uhrien lukumäärä on suuri.
– Tarkkaan ottaen kuinka paljon on, ehkä tarkentuu matkan varrella, Elfgren sanoi.
Osaa epäillyistä rikosnimikkeistä ei enää löydy laista, sillä rikosepäilyihin sovelletaan tekoajan lakia. Nyt vastaavat nimikkeet ovat törkeä sotarikos ja törkeä rikos ihmisyyttä vastaan. Kaikki epäillyt rikosnimikkeet mahdollistavat tuomitsemisen elinkautiseen vankeuteen.
Tutkija: RUF oli liitossa sotarikoksista tuomitun Charles Taylorin kanssa
Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulussa (Förvarshögskolan) apulaisprofessorina työskentelevä Ilmari Käihkö vietti väitöskirjaa tehdessään 15 kuukautta Liberiassa ja haastatteli sisällissotiin osallistuneita taistelijoita. Hänen mukaansa sisällissodissa oli kyse alueellisesta konfliktista, jossa maiden rajoilla ei ollut suurta merkitystä. Liberian asiat sekoittuivat naapurimaiden kuten Sierra Leonen asioihin ja toisinpäin.
Liberian toisen sisällissodan aikaan, vuosina 1999–2003 maata hallinnut presidentti Charles Taylor turvautui muun muassa sierraleonelaisen RUF:n tukeen puolustaessaan valtaansa kapinallisia vastaan. RUF auttoi Tayloria säilyttämään asemansa Liberiassa ja Taylor RUF:ia haalimaan valtaa Sierra Leonessa, Käihkö sanoo. RUF esimerkiksi myi Taylorille timantteja ja sai vastineeksi aseita.
Taylor sai vuonna 2012 tuomion sekaantumisesta Sierra Leonen sisällissotaan. Hänet tuomittiin sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan 50 vuoden vankeusrangaistukseen. Hän istuu tuomiotaan Britanniassa.
"Yleisesti ottaen on murhattu ihmisiä"
Käihkö ei kommentoi tänään Tampereella vangitun Massaquoin asemaa tai epäiltyjä rikoksia. Hän kuitenkin toteaa, että koska RUF:illa on ollut tiiviit suhteet Tayloriin, Massaquoilla on ollut tähän oletettavasi ainakin jonkinlainen kytkös.
Käyhkö lisää, että yleisellä tasolla KRP:n epäilemät rikokset kuulostavat teoilta, joihin sisällissodissa kaikki osapuolet syyllistyivät.
– Yleisesti ottaen on murhattu ihmisiä, on siviiliväestöön kohdistuneita väkivallantekoja, seksuaalista väkivaltaa ja lapsisotilaiksi pakottamista, Käihkö sanoo STT:lle.
RUF on tullut tunnetuksi raaoista sodankäyntitavoistaan, joihin kuuluu siviilien tappamista, raiskaamista ja kiduttamista. RUF:n erityinen tavaramerkki on raajojen katkominen sekä aikuisilta että lapsilta. Käihkön mukaan raajojen katkominen oli symbolista väkivaltaa ja liittyi äänestämiseen.
– Jos siviilit osallistuivat vaaleihin, tämä oli rangaistus. Sillä yritettiin pakottaa pois poliittisesta prosessista ja näytettiin hallitukselle ja muille, etteivät ne pysty suojelemaan siviilejä.
Rikokset voidaan tutkia, vaikka ne eivät ole tapahtuneet Suomessa
Massaquoihin kohdistuva esitutkinta aloitettiin Suomessa syksyllä 2018 valtakunnansyyttäjän määräyksestä. Määräys perustuu esitutkinta- ja rikoslakiin sekä Suomea velvoittaviin kansainvälisiin sopimuksiin.
– Asia tuli meidän tietoomme vuonna 2018. Keskusrikospoliisi tutkii tätä sen takia, että valtakunnansyyttäjä teki sitä koskevan määräyksen, että se on tutkittava. Sitä tutkitaan Suomessa, koska Suomen lainsäädäntö velvoittaa siihen. Nämä niin sanotut kansainväliset rikokset tutkitaan tekopaikan laista riippumatta, Elfgren sanoo.
STT kertoo epäillyn nimen jo epäilyvaiheessa rikosepäilyn poikkeuksellisen vakavuuden ja miehen aseman vuoksi.
Lue myös: KRP tutkii Liberian sisällissodan aikana tapahtuneita vakavia rikoksia – epäiltynä Suomessa asunut Sierra Leonen kansalainen
12.3.2020 kello 16.06: Juttua päivitetty kauttaaltaan ja otsikkoa muutettu uusilla tiedoilla.