Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo MTV Uutisille, että Fennovoiman ydinvoimalahanketta pitää vielä käsitellä eduskunnassa tavalla tai toisella heti syysistuntokauden alussa.
- Hallitus on nyt selvästi keplotellut ja kikkaillut eduskunnan asettamia ehtoja, löysännyt niitä ja antanut Fennovoimalle lisäaikaa. Tätä pitää käsitellä tavalla tai toisella eduskunnassa syysistuntokauden alussa ja julkisuudessa lähiviikkoina. Tämä lähiviikkojen keskustelu varmaan kertoo, ovatko hallituksen päätökset ja perusteet oikeudellisesti pitäviä, toteaa Niinistö.
Niinistön mielestä hanke olisi pitänyt hylätä jo kesäkuussa.
- Reilumpaa olisi ollut hylätä tämä hakemus, koska se ei täyttänyt kesäkuun lopussa eduskunnan asettamia ehtoja. Nyt hallitus on lähtenyt jostain syystä edistämään tätä hanketta ja kyllä tämä on demokratian kannalta surullinen päivä, että hallitus on tässä laittanut itsensä juoksupojaksi.
"Ei tietoakaan markkinataloudesta"
Niinistön mukaan hanke herättää paljon kysymyksiä.
- Kyllä tässä herää monta kysymystä. Miksi ministeri Rehn kävi Moskovassa neuvottelemassa asiasta, jos hän ei ole aktiivisesti pyrkinyt tätä edistämään? Miksi Fortum on nyt osallistumassa hankkeeseen, vaikka vesivoimakaupat Venäjälle eivät toteutuneet? Ja miksi eduskunnan asettamaa aikarajaa ei noudatettu tässä, kyselee Niinistö.
Niinistö myös pelkää, että Suomen energiariippuvuus Venäjästä kasvaa.
- Tämä on tämmöinen julkinen, itäeurooppalaisen mallin hanke, jossa ei ole markkinataloudesta tietoakaan. Kyllä minä näen, että tässä sidotaan Suomea syvempään riippuvuuteen taloudellisesti Venäjästä. Venäjän poliittinen johto voi tämän hankkeen rakennusaikana ja edetessä vaikuttaa Suomeen tätä kautta. Ja meidän energiaomavaraisuus, kotimaiset uusiutuvat energiamuodot kärsivät ja niiden käyttöönotto viivästyy.
"Hanke voi kaatua monesta syystä"
Niinistö arvelee, että hanke voi vielä kaatua.
- Hanke voi kaatua sen takia, ettei Rosatomin voimala täytä Säteilyturvakeskuksen turvallisuusstandardeja. Se voi kaatua sen takia, että kustannukset kasvavat liian kalliiksi ja omistuspohja entisestään rapautuu. Tässä suomalaisessa omistajapohjassa on mukana edelleen yhtiöitä, jotka ovat ilmoittaneet haluavansa pois. Kolmas syy voi olla se, että EU:n ja Venäjän välinen sanktiokehitys ja yleinen poliittinen kehitys muodostuu sellaiseksi, ettei tämä hanke voi toteutua, luettelee Niinistö.