Heidi Hautala Fortumin Uniper-kaupasta: “Lievät kiristystilanteet eivät ole poissuljettuja”

Heidi_Hautala_uutisextra
Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) MTV:n Uutisextran haastattelussa.
Julkaistu 25.11.2017 15:47
Toimittajan kuva

Jaakko Loikkanen

jaakko.loikkanen@mtv.fi

@jaakkoloikkanen

Europarlamentaarikko Heidi Hautala arvioi MTV:n Uutisextran haastattelussa, että Fennovoima-hanke on varoittava esimerkki Venäjän vaikutuskeinoista.

Ilmasto- ja energia-asioissa profiloitunut europarlamentaarikko ja entinen omistajaohjausministeri Heidi Hautala (vihr.) arvioi, että tekeillä oleva Uniper-kauppa lisää valtionyhtiö Fortumin riippuvuutta Venäjästä ja voi altistaa yhtiön kiristykselle.

Varoittava esimerkki on Hautalan mukaan Fennovoiman ydinvoimalahanke, johon Fortum joutui lähtemään mukaan vastentahtoisesti.

– Fortum on selvinnyt hämmästyttävän hyvin Venäjä-riskeistään. Tosin tietenkin se, että Fortum joutui mukaan tähän Fennovoima-kauppaan tai Fennovoiman rahoittamiseen ja omistamiseen, niin se oli ehkä sitten se hinta, jonka Fortum silloin maksoi. Ei ole poissuljettua, etteikö tällaisia lieviä kiristystilanteita tulisi jatkossakin, Hautala sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Hautalan käsityksen mukaan Fortumilla ei ollut halua lähteä mukaan Fennovoimaan.

– Sitten Venäjältä tehtiin tavallaan selväksi, että jos Fortum aikoo jatkossakin omistaa energiatuotantoa Venäjällä, ja jos se havittelee Suomen vanhoja koskiosuuksia - joita muuten Fortum ei sitten saanut - niin kyllä siinä jonkinlainen pieni kiristys oli. Onhan se varoittava esimerkki.

"Täytyy olla jotain, joka ei ole selvinnyt"

Uniperilla on runsaasti toimintoja Venäjällä. Lisäksi se on sitoutunut Nord Stream 2 -kaasuputkeen, jota osa EU-maista vastustaa.

– Mielestäni vastustukselle on vahva peruste se, että EU on tietoisesti pyrkimässä eroon riippuvaisuudesta Venäjän energiasta. Että ei tämä Fortumin liiketoimintastrategia ihan hyvältä näytä tältä osin, Hautala toteaa.

Hautala sanoo pohtineensa myös Uniper-kaupan ympäristökysymyksiä. Fortumin strategia suuntautuu uusiutuvaan energiaan, mutta Uniperin tuotanto nojautuu noin 80 prosenttisesti fossiilisiin polttoaineisiin.

– Tässä täytyy olla jotain sellaista, joka ei ole vielä ihan täysin selvinnyt. Luottaisin siihen, että Fortumin johto on hyvin tietoisia siitä, että ilmastopolitiikka tiukkenee. Odottaisin nyt vähän lisäselityksiä siitä, miten tämä on osa sitä uusiutuviin tähtäävää liiketoimintastrategiaa.

– Esitän tässä ikään kuin epäileviä kysymyksiä. Kyse on pörssiyhtiöstä, joka tekee omat ratkaisunsa, mutta tämä julkinen keskustelu on hyödyllistä. Kuulemme varmasti lisää, että mitä tässä on taustalla, Hautala sanoo.

Heidi Hautalan koko haastattelu yllä olevalla videolla. Aiheena Fortumin lisäksi muun muassa se, miksi Hautala äänesti Suomen metsäteollisuuden etuja vastaan niin sanotussa hiilinieluasiassa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa