Miten Fennovoima vaikuttaisi energiateollisuuteen? Asiantuntijat erimielisiä

fennovoima
Energiateollisuus ry:n johtaja Jukka Leskelä ja Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund ovat eri linjoilla Fennovoima-hankkeen kannattavuudesta.
Julkaistu 03.07.2015 10:27
Toimittajan kuva

Jani Savolainen

@savolainenjani

Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund pelkää, että Fennovoima veisi toteutuessaan investoinnit kotimaisesta energiantuotannosta. Energiateollisuus ry:n johtaja Jukka Leskelä taas sanoo, että hanke on äärimmäisen tärkeä kotimaisen sähkön toimintavarmuuden ylläpitämiseksi.

Lundin mukaan Fennovoiman hankaluudet saada rahoitusta johtuvat heikosta taloustilanteesta, mutta myös monesta muusta syystä.

– Yksi tärkeä asia on se, että ydinvoiman hinta on noussut kovasti. Ydinvoima ei enää ole se kaikkein edullisin. Toinen huomioitava seikka on, että sähkön kulutus ei kasva samaan tapaan kuin aiemmin ajateltiin. Itse asiassa sähkön kulutus on vähentynyt Suomessa ja se vähenee myös Euroopassa, Huomenta Suomessa vieraillut Lund sanoo.

Sen sijaan Leskelä uskoo, että taloustilanne on suurin syy Fennovoiman hankkeen vastatuuleen.

– Perinteisillä yhtiöillä, jotka ovat investoineet energiantuotantoon, eli energiaa paljon käyttävä teollisuus ja sähköyhtiöt, menee aika huonosti tällä hetkellä. Tämmöistä kärsivällistä rahaa, joka alkaa tuottamaan kymmenen vuoden päässä, on vaikea löytää. Samaten sähkön hinnat näyttävät jatkuvan lähivuosina hyvin matalina, mikä ei tietysti kannusta tekemään tämmöisiä investointeja, Leskelä sanoo.

Venäjän osallisuus ongelma?

Lund nostaa esille myös Venäjän osallisuudesta johtuvat ongelmat.

– Tämä ”jokerikortti”, eli Venäjä, tekee investoinnin hankalaksi. Erityiset yritykset miettivät sen myötä, että kannattaako lähteä mukaan ja saako rahansa takaisin. Hankkeen sitoutuminen niin vahvasti Venäjään tuo oman lisänsä tähän.

Leskelä ei kuitenkaan näe Venäjän osallisuutta niinkään ongelmana.

– Hankkeessa ei itsessään ole mitään vikaa. Hanke on hyvä ja tärkeä. Ydinvoima on edelleen yksi edullisimmista tavoista tuottaa uutta sähköä.

”Valtio saattaa joutua tukemaan”

Leskelän mukaan Fennovoiman voimalan toteutuminen olisi äärimmäisen hyvä asia kotimaisen sähkön toimintavarmuuden sekä hinnan suhteen. Lund taasen näkee hankkeen luovan tummia pilviä suomalaiselle energiateollisuudelle.

– Fennovoima vie investointeja pois kotimaisesta energiantuotannosta ja teknologiasta. Näen tässä myös talousriskin, että valtio saattaa joutua jossain vaiheessa tukemaan Fennovoimaa.

Tuoreimmat aiheesta

Fennovoima