Donald Trumpin paluu Yhdysvaltain presidentiksi on herättää huolta siitä, miten hänen hallintonsa vaikuttaa ilmastopolitiikkaan. Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.) varoittaa, että Trumpin ilmastokriittinen retoriikka ja aiemmat toimet voivat hidastaa ilmastotoimia niin Yhdysvalloissa kuin kansainvälisesti.
Niinistö kuvaa Trumpia ”ilmastodenialistiksi”, eli henkilöksi, joka kieltää ilmastonmuutoksen olemassaolon. Hän myös nostaa esiin Trumpin ensimmäisen presidenttikauden päätökset, kuten Yhdysvaltojen vetäytymisen Pariisin ilmastosopimuksesta.
– On hyvin mahdollista, että hän harkitsee jälleen eroa Pariisin ilmastosopimuksesta, Niinistö arvioi.
Lue myös: Tällainen on Trumpiin yhdistetty Project 2025, joka kitkisi abortit, ilmastotoimet ja "woken" – tutkija: "Tosi kyseessä"
Tämä voisi hänen mukaansa lähettää vaarallisen viestin kansainvälisesti ja rohkaista maita, kuten Kiinaa ja Intiaa, heikentämään omia ilmastositoumuksiaan.
Toivoa on Trumpista huolimatta
Niinistö kritisoi myös Trumpin lähipiiriä ja heidän pyrkimyksiään vaientaa ilmastotutkijoita.
Hän mainitsee esimerkkinä Floridan osavaltion, jossa Trumpin liittolainen Ron DeSantis on ajanut lainsäädäntöä, joka poistaa viittaukset ilmastonmuutokseen valtion lainsäädännöstä ja koulukirjoista.
– Samalla kun Floridassa kärsitään ilmastokriisin aiheuttamasta pahasta hurrikaanikaudesta, kouluissa ei puhuta asiasta, Niinistö huomauttaa.
Niinistön mukaan Yhdysvaltojen yritysmaailma on kuitenkin edennyt niin pitkälle kohti vihreää energiaa, että ilmastoinvestointien kääntäminen Trumpin johdolla voi olla vaikeaa.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Hän kertoo Bidenin hallinnon hyväksymästä ilmastorahoituspaketista, joka perustuu verovähennyksiin puhtaan teknologian investoinneille.
– On epätodennäköistä, että Trump peruuttaisi yrityksille luvattuja verovähennyksiä.
Lue myös: Luontopaneelin puheenjohtaja arvostelee päättäjiä: Luontokatoa ei ehkä saada pysäytetyksi
Niinistön mukaan tämä suojaa osittain Yhdysvaltojen ilmastotoimia, vaikka liittovaltion ilmastopolitiikka saattaisikin heiketä Trumpin hallinnon alla.
Myös luonnon monimuotoisuus on vaarassa
Trumpin paluu huolestuttaa Niinistöä myös luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta. Hän huomauttaa, että Trumpin hallinnon aikana Yhdysvallat voisi heikentää kansainvälistä luonnonsuojelupolitiikkaa ja luontokadon torjuntaa.
– Trump ei halua hillitä luontokatoa kansainvälisellä sääntelyllä, Niinistö sanoo.
Hän näkee erityisen suurena riskinä sademetsien, kuten Amazonin, suojelun heikkenemisen.
– Jos Amazonin sademetsistä tuhoutuu riittävän iso osa, sademetsän itseään ylläpitävä mekanismi voi tuhoutua, Niinistö varoittaa.
Globaali ilmastopolitiikka vaarassa taantua
Yhdysvaltojen rooli ilmastopolitiikassa on keskeinen, ja Niinistö painottaa, että Trumpin retoriikka ja mahdolliset toimet voisivat hidastaa maailmanlaajuista siirtymää puhtaaseen energiaan.
Niinistö muistuttaa, että maailmalla on vielä paljon tehtävää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
– Nykytoimilla ilmasto lämpenee yli 2,5 astetta.
Pariisin ilmastosopimuksessa tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen.
Lue myös: YK:n pääsihteeri: Luonnon tuhoaminen aiheuttaa nälkää, siirtolaisuutta ja aseellisia konflikteja
Trumpin toimilla voisi olla laajempaa vaikutusta, sillä monet maat, jotka eivät ole tehneet riittäviä päästövähennyssitoumuksia, saattavat käyttää Yhdysvaltojen linjanmuutosta tekosyynä omien toimien heikentämiseen.
Niinistön mukaan Trumpin paluu ei tarkoita sitä, että kaikki ilmastotyö Yhdysvalloissa pysähtyisi, mutta se voi hidastaa kehitystä ja johtaa fossiilisiin investointeihin, joihin "ilmastokriisin oloissa meillä ei enää olisi aikaa."