Ville Niinistö: Amnesty pelasi Ukraina-moitteissaan suoraan Venäjän pussiin – "Hyödyntää tätä omassa propagandassaan"

11:17imgAmnesty-raportin Ukraina-moitteet ihmetyttävät – vieraana yksi ihmettelijöistä, europarlamentaarikko Ville Niinistö
Julkaistu 08.08.2022 18:12
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Europarlamentaarikko Ville Niinistö arvostelee ihmisoikeusjärjestön Ukraina-kritiikkiä sotilastukikohtien vaarallisesta sijoittelusta. Niinistö kutsui raporttia naiiviksi ja yksipuoliseksi, sekä Putinin tarkoitusperiä palvelevaksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportti Ukrainasta on herättänyt ihmetystä. Raportissa moititaan Ukrainaa siitä, että sillä on sotilastukikohtia muun muassa sairaaloiden ja koulujen läheisyydessä. Tämä aiheuttaa Amnestyn mukaan uhan siviileille.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan raportti vierittää vastuuta hyökkääjä-Venäjältä uhrin asemassa olevalle Ukrainalle.

Amnestyn Ukraina-kritiikki on saanut ihmisiä perumaan tukirahojaan järjestölle. Esimerkiksi Helsingin kaupungin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) ei enää tue rahallisesti Amnestya. Asiasta MTV Uutisille kertoi Sinnemäen puoliso, tietokirjailija Anton Monti.

MTV Uutiset Livessä vieraillut europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.) kertoo tukeneensa aina ihmisoikeusjärjestöjä ja pitää niiden työtä tärkeänä. Nyt Amnesty teki Ukraina-syytöksissään Niinistön mukaan virheen kahdesta näkökulmasta.

– Ensinnäkin he toivat viestinnässään yksipuolisesti esille Ukrainan sodankäynnin tapoja esille sellaisella tavalla, että se pelaa Venäjän pussiin. Venäjä hyödyntää tätä omassa propagandassaan ja hämmentää omaa vastuutaan hyökkäyssodasta ja mittavista sotarikoksista siviilien systemaattisesta ottamisesta sodan kohteiksi.

Toisena ongelmana Amnestyn ulostulossa Niinistö pitää sitä, että moitteet Ukrainan toimimisesta humanitaarista oikeutta vastaan – sijoittamalla sotilastukikohtia sairaaloiden ja koulujen läheisyyteen – ovat todellisuudessa epäselviä.

– Syy ei välttämättä ole Ukrainan, vaan kyseessä on Venäjän hyökkäyssodan massiivinen seuraus. 

Lue myös: Amnestyn Suomen toiminnanjohtaja kommentoi kohuraporttia – ”Kyllä se sattuu, kun haukutaan Venäjän myötäilijäksi tai Putinin kätyriksi”

Niinistö ymmärtää Amnestyn pyrkimyksen riippumattomuuteen, kun se tarkkailee sodan molempia osapuolia.

– Mutta he ovat olleet todella naiiveja tavassa, jolla he ovat tuoneet asioita esille, toteaa Niinistö.

– Esimerkiksi ajatus siitä, että Ukrainan joukot eivät saisi puolustaa kaupunkiympäristöä majoittamalla joukkojaan myös vähän rintamasta etäämmälle, kun Venäjä vyöryttää yli sadantuhannen hyökkääjän joukkoa kohti kaupunkeja.

Ukrainan läsnäolo kaupungeissa ja niiden pitäminen Ukrainan hallussa on Niinistön mielestä siviilien puolustamista. 

– Ukrainalaisille siviileille suurin vaara on edelleen se, että Venäjä härskisti pakkosiirtää miehittämiltään alueilta ukrainalaisia ja kidnappaa lapsia – jopa satojatuhansia ihmisiä on viety Venäjälle. On raiskauksia ja joukkoteloituksia. Venäjä pyrkii osittain toteuttamaan kansanmurhaa. 

Amnesty itsekin myöntää ukrainalaisten luottamuksen armeijaansa

Amnestyn moitteilta vie terää se, että selvitysten mukaan ukrainalaiset tukevat vahvasti omaa armeijaansa. Tämä mainitaan myös Amnestyn omassa raportissa.

– Näissä oloissa en olisi Amnestyn kanssa samaa mieltä, että Ukrainan joukkojen läsnäolo esimerkiksi tyhjennetyssä koulurakennuksessa itsestäänselvästi olisi humanitaarisen oikeuden vastainen toimenpide, Niinistö sanoo

– Siellä eletään vahvan hyökkäyssodan alla ja puolustetaan jokaista kaupunkia ja sen asukkaita.

Amnesty on pahoitellut "ahdinkoa ja vihaa", jonka sen raportti ukrainalaisjoukkojen toiminnasta on aiheuttanut. Järjestö seisoo kuitenkin edelleen raporttinsa takana.

Ville Niinistön mielestä Venäjän toiminnassa on ollut vaarallisia piirteitä jo pitkään, ennen hyökkäyssotaa Ukrainaan. Katso koko haastattelu videolta!

Tuoreimmat aiheesta

Amnesty