Vinkit kodin syyshuoltoon: Tarkista nämä asiat lämmityskauden alkaessa!

Motiva muistuttaa, että kotitalouden energia-asioissa tärkeimmät teot liittyvät lämmitykseen, ilmanvaihtoon ja veden käyttöön.

Syksy tietää viileiden säiden ja siten lämmityskauden alkua. Nyt onkin hyvä hetki tarkistaa lämmitysjärjestelmän toiminta ja miettiä kodin energiankulutusasioita, vinkkaa valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva tiedotteessaan. Talon syyshuolto varmistaa energiansäästön sekä asumisviihtyvyyden.

– Rakennuksen ja käyttöveden lämmitys lohkaisee jopa 80 prosenttia kotitalouden energiankäytöstä. Asumisen osuus suomalaisten kasvihuonekaasupäästöistä on lähes 40 prosenttia, muistuttaa Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski tiedotteessa.

– Lämmitysenergian tehokas käyttö ja ylikulutuksen välttäminen auttavat leikkaamaan asumisen ilmastovaikutuksia.

Mieti kokonaisuutta

Kotitalouden energia-asioissa tärkeimmät teot liittyvät lämmitykseen, ilmanvaihtoon ja veden käyttöön. Lämpimien kesien vuoksi viilennys kuuluu nykyään tähän kokonaisuuteen, etenkin järjestelmäratkaisuissa.

Lämmitystarpeeseen vaikuttaa myös ilmanvaihdon toiminta sekä se, onko poistuvassa ilmassa lämmöntalteenottoa. Mikäli lämmitysjärjestelmän valinta tai remontti on mietinnässä, kannattaa ottaa huomioon koko kokonaisuus, jonka muodostavat lämmitys, ilmanvaihto, viilennys sekä vedenlämmityksen tarve ja mitoitus.

Vinkit talon syyshuoltoon

Motiva listasi joukon vinkkejä kausihuoltotöihin.

Tarkista lämmitysasiat

Lämmityskauden koittaessa olisi hyvä tarkistaa lämmitysjärjestelmän toiminta ja paisuntasäiliön esipaine. Avaa lämmityksen kesäsulut ja testaa, miten patterit ja termostaatit toimivat: kierrä niitä ääriasennosta toiseen ja tunnustele, alkaako patteri lämmetä. 

Säädä termostaatteja ja seuraa huonelämpötiloja. Lämpötiloja kannattaa seurailla koko lämmityskauden ajan lämpömittarin avulla. Energiataloudellinen lämpötila on 20–22 °C, makuuhuoneessa asteen pari matalampi.

Tarkista, etteivät lämmitys- ja jäähdytyslaitteet ole samaan aikaan päällä. Muista kytkeä ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteiden viilennysasetus tai mahdollinen automaattiviilennys pois päältä, jotta esimerkiksi takkaa lämmitettäessä ilmalämpöpumpun jäähdytys ei käynnisty.

Tarkista ilmanvaihto

Nyt kannattaisi viimeistään kytkeä päälle pesutilojen lattialämmitys, tiedotteessa kehotetaan. Lämmitys on sopivalla teholla, kun jalkapohjissa tuntuu vain hieman lämpimältä. Energiatehokkuuden kannalta fiksuinta on käyttää lämpötilansäädössä ajastusta.

Pesutilojen ilmanvaihdon on toimittava oikein, jotta tilat kuivuvat. Mikäli talossa on koneellinen ilmanvaihto, sen tulee olla aina päällä. Motiva vinkkaa, että saunaa lämmittäessä löylyhuoneen ilmanvaihtoa voi vähentää, jos poistoilmanvaihdossa on siihen säätömahdollisuus.

Motiva muistuttaa, että esitellyistä ilmanvaihtotoimista tulee tehdä vain ne, jotka sopivat oman asunnon ilmanvaihtojärjestelmään. 

Ilmavaihtolaitteesta tulee kytkeä viilennysasetus pois ja laittaa lämmöntalteenotto päälle. Ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys olisi hyvä säätää 16–17 asteeseen.

Tarkista ilmanvaihdon suodattimien kunto. Suodattimet kannattaa vaihtaa puolivuosittain. 

Käännä korvausilmaventtiilit talviasentoon, mutta älä sulje niitä kokonaan.

Tarpeen mukaan arjessa voi säädellä ilmanvaihdon puhallintehoa.

Muita kausihuoltotöitä 

Motiva kehottaa tarkistamaan ja tarpeen mukaan uusimaan ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Puhdista myös rännit ja rännikaivot sekä katso, missä kunnossa ulkovalaistus on.

Lähde: Motiva

Lue myös:

    Uusimmat