Viranomaiset estivät arvovalaisimien myynnin – nyt puhuu pulaan joutunut ravintoloitsija

Ravintola Meiccu myi arvokkaita Tynell-valaisimia - sitten viranomaiset pysäyttivät hankkeen 5:16
MTV Viiden jälkeen-ohjelma haastatteli ravintoloitsija Leo-Jukka Salosen ravintola Meiccussa. Näin hän kertoo ahdingostaan.

Helsinkiläisen ravintola Meiccun kohtalo on herättänyt paljon keskustelua. Vuodesta 1946 asti eri nimillä toiminnassa olleen ravintolan nykyomistajat halusivat helpottaa ravintolan taloudellisesti tiukkaa tilannetta huutokauppaamalla ravintolassa olevan legendaarisen Paavo Tynellin suunnittelemat valaisimet. Viranomaiset asettuivat kuitenkin suunnitelman eteen.

Valaisimet asetettiin huutokaupattavaksi viime vuonna. Myöhemmin huutokauppa peruttiin, koska tarjouksia tuli vain yksi ja sekin vain häivähdyksen yli 50 000 euron lähtöhinnan.

Ostajaehdokas löytyi lopulta ulkomaisen välittäjän kautta ja huomattavasti parempaan hintaan.

Tässä vaiheessa kuvaan astuivat viranomaiset. Museovirasto sekä ELY-keskus ilmoittivat ravintolan suojeluesityksestä ja valaisimille määrättiin muun muassa maastavientikielto. 

Ravintoloitsija Leo-Jukka Salonen on tilanteesta harmissaan.

– Myynti olisi helpottanut työtaakkaa. Nyt tehdään töitä 60–70 tuntia viikossa. Ajallisesti ravintolan toiminta olisi taattu 2–3 vuotta, Salonen harmittelee.

Ravintoloitsija yritti avata yrityksen hankalaa tilannetta Museovirastolle ja ELY-keskukselle.

– Museovirasto oli ensin yhteydessä ja avasin heille meidän tukalaa tilannetta ja tarvetta uusia valaisimia. Meidän mielestä uudet valaisimet olivat hyvinkin tilan henkeen sopivia. 

– Kyllähän siellä oltiin hyvin ymmärtäväisiä, mutta juna on jo lähtenyt liikkeelle siellä. He haluavat tämän suojelun tehdä, Salonen kertoo.

"Me laitetaan tämä myyntiin"

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Ravintoloitsija ei näe paljon vaihtoehtoja, mikäli valaisimien myyntiin ei saada lupaa.

– Kyllä tämä toimenpide on aiheuttanut sen, että me laitetaan tämä [ravintola] myyntiin. Tässä voi sitten olla joogaa tai jumppaa tai toimisto. Mitä tämä liiketila yhtiöjärjestyksen mukaan sitten sallii, Salonen toteaa.

Asiasta on kuulemiset käynnissä. 

Museovirasto kommentoi Ravintola Meicun valaisinmyyntiä 3:49
Miten Museovirasto kommentoi valaisinmyyntiä? Katso MTV Viiden jälkeen-ohjelman haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat