Hallituksen päätös keskittää viestintää valtioneuvoston kanslialle valmiuslain nojalla on herättänyt epätietoisuutta niin viranomaisissa, ministeriöissä kuin mediassakin.
Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski sanoi torstaina Twitterissä, että asetus tulee voimaan ensimmäistä kertaa, joten ei ole ihme, että se herättää hämmennystä.
Anttikoski tviittasi, että kukin hallinnonala vastaa oman alansa viestinnästä myös poikkeusoloissa.
– Kaikki vastaavat siitä, että tieto kulkee kaikkien välillä sujuvasti, Anttikoski kirjoittaa.
Hänen mukaansa valtioneuvoston viestintäasetus otetaan käyttöön ihmisten tiedonsaannin turvaamiseksi ja viranomaisten viestinnän yhteensovittamiseksi.
– Valtioneuvosto ei jatkossakaan sanele yhdellekään viranomaiselle mitä he viestivät ja mitä eivät.
Anttikoski myös huomauttaa, ettei valmiuslain mukaista asetusta ole vielä sovellettu, koska eduskunnan pitää se ensin hyväksyä. Mietintö oli torstaina eduskunnan käsittelyssä.
Päätoimittajat peräävät avoimuutta
Päätoimittajien yhdistys julkaisi torstaina kannanoton, jossa se edellyttää julkisuusperiaatteen noudattamista myös poikkeusoloissa.
Esimerkiksi liikkumisrajoitusten valmistelun konkreettiset yksityiskohdat on pidetty täysin poissa julkisuudesta, vaikka valtioneuvoston kanslia on mediatietojen mukaan pyytänyt muilta ministeriöiltä lausuntoja kaavailtuihin rajoituksiin jo helmikuussa.
Lue myös: Päätoimittajien kannanotto: Hallituksen päätösten valmistelu on oltava läpinäkyvää myös poikkeusoloissa
Yhdistys huomauttaa, että kansalaisten arkeen merkittävästi vaikuttavista toimista on välttämätöntä käydä yhteiskunnallista keskustelua jo valmistelun aikana. Avoimuus on keskeinen osa demokraattisen yhteiskunnan päätöksentekoa.
– Julkisuuslain mukaan myös poikkeusolojen varautumiseen liittyvät tiedot ovat normaaliin tapaan julkisia, jollei tiedon antamisesta ole vahinkoa varautumiselle. On vaikea nähdä, mitä vahinkoa julkisuudesta voisi olla liikkumisrajoitusten toteuttamiselle, kannanotossa kirjoitetaan.
Lue lisää: Hallitus esittää lakimuutoksia: Ravintoloissa asiakasmääriä ja aukioloa voitaisiin kiristää entisestään sulun jälkeen
Yhdistys viittaa sekä valtionhallinnon viestintäsuositukseen että valtioneuvoston viestintästrategiaan, joissa valmistelun ja päätöksenteon avoimuus on kirjattu arvoksi. Viestintästrategiassa linjataan lisäksi, että ”myös keskeneräisestä voi ja pitää viestiä".
Ei saa rajoittaa sananvapautta
Torstaina oikeuskansleri ilmoitti alkavansa tutkia valtioneuvoston kanslian ja Fimean menettelyä Astra Zenecan koronarokotetta koskevassa kommentoinnissa.
Oikeuskansleri tutkii, onko valmiuslain mukaisesta valtionhallinnon viestinnän välittömän johdon kuulumisesta VNK:lle aiheutunut epäselvyyksiä, jotka rajoittavat viranomaisten mahdollisuutta viestintään tiedonsaannin kannalta tärkeässä asiassa.
Lääkealan turvallisuuskeskus Fimea ei tuoreeltaan kommentoinut STT:lle Tanskan päätöstä keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käyttö, koska sille oli epäselvää, miten viestinnän keskittäminen valtioneuvoston kansliaan vaikuttaa.
Lue lisää: Kysely: Yli kolmannes suomalaisista pitää sulkutoimia liian löysinä – "Ei voi ainakaan sanoa, että virukseen suhtauduttasiin leväperäisesti"
Oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä kysyttiin keskiviikkona ennen hallituksen iltakoulua, rajoittaako pykälä 106 esimerkiksi muiden ministereiden tai ministeriöiden puhevaltaa suhteessa valtioneuvoston kansliaan ja pääministeriin.
Pöystin mukaan perustuslakivaliokunnan keskiviikkona antamassa mietinnössä on nimenomaisesti lausuttu, että se esimerkiksi ei rajoita sananvapautta.
– Sen sijaan se antaa suoran johtovallan johtaa viestintää, Pöysti sanoi.
Marin ihmetteli Fimean tapausta
Pääministeri Sanna Marinilta (sd.) kysyttiin torstaina Säätytalolla, onko kyse "sensuuripykälästä".
– Kyse ei ole sensuuripykälästä, Marin sanoi.
Hänen mukaansa kyse on siitä, että valtioneuvoston kanslia johtaa, koordinoi ja yhteensovittaa valtionhallinnon viestintää.Marin sanoi itsekin ihmetelleensä Fimean tapausta.
Hän viittasi siihen, ettei hallitus ollut vielä alkanut soveltaa valmiuslain pykäliä.
– Myös sen vuoksi sitä ihmettelin, että se (pykälä 106) ei tarjoa välineitä, eikä meillä ole sellaista halua, että viranomaisten toimintaa tältä puolin suitsittaisiin.
Päivitetty kello 19.49: Lisätty Marinin kommentit.