Viranomaiset ovat huomanneet asiattomien kommenttien lisääntymisen Twitter-tileillään – THL:n esimerkkiä ei silti olla seuraamassa

Twitter ja viranomaiset
Esimerkiksi poliisi käyttää Twitteriä aktiivisesti viestinnässään.
Julkaistu 18.01.2023 07:13
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

MTV Uutisten tietojen mukaan viranomiset ovat tarkastelleet Twitterin käyttöään, koska yritys ei enää työntekijöiden vähentämisen jälkeen pysty samalla tavalla moderoimaan keskusteluja. Viranomaisviestinnän kanavista on syntynyt keskustelua sen jälkeen, kun THL ilmoitti jättävänsä Twitterin. 

Maahanmuuttoviraston viestinnän mukaan virasto aikoo jatkaa Twitterissä, koska se on tärkeä yhteiskunnallisen viestinnän kanava.

– Viranomaisen täytyy sietää rankkaakin palautetta. Piilotamme Twitterissä esimerkiksi rasistisia vastauksia tviitteihimme, kertoo viestintäasiantuntija Hanna Paasikoski Maahanmuuttovirastosta.

Maahanmuuttovirasto kertoo piilottavansa joskus vastauksia ja estävänsä viestinnän Maahanmuuttoviraston profiileihin sellaisilta käyttäjiltä, jotka jakavat toistuvasti rasistisia, rikokseen yllyttäviä tai muuten häiritseviä viestejä.

– Tähän joudumme turvautumaan vain harvoin. Emme ilmoita estoista erikseen, Paasikoski sanoo.

Maahanmuuttovirastossa neljä henkilöä tekee sisältöä Twitteriin, mutta pääasiallisesti tiliä hoitaa kaksi viestijää.

"Voitto trolleille"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos teki historiallisen päätöksen ja lopetti aktiivisen viestinnän ja keskustelun Twitterissä. THL:n mukaan ratkaisuun päädyttiin, koska tilillä levitetiin runsaasti väärää tietoa ja asiattomien kommenttien siivoaminen vie liikaa työaikaa.

MTV Uutiset Liven haastattelema sosiaalisen median asiantuntija tyrmää päätöksen.

– Se tuntuu ajattelemattomalta ja vastuuttomaltakin, koska aikaisemmin meillä on ollut THL ja asiantuntijoiden tarjoama tieto koronasta, rokotteista ja kaikista terveysaiheista, toteaa sosiaalisen median asiantuntija, yrittäjä Harto Pönkä.

Pöngän mukaan päätös on voitto trolleille, jotka ovat halunneet, että THL vähentäisi oikean tiedon jakamista.

Vaikka THL vetäytyi, ei Sosiaali- ja terveysministeriö aio toimia samoin.

– Meille ei tule THL:n lailla trollausketjuja, sillä emme keskustele Twitterissä vaan jaamme tietoa. Poistamme loukkaavan ja väärän tiedon, kertoo viestintäjohtaja Vivika Richt STM:stä.

Lue lisää Harto Pöngän näkemyksistä: "Voitto trolleille" – asiantuntijan mielestä THL:n päätös lähteä Twitteristä on vastuuton

Korvaavaa kanavaa ei ole

MTV Uutisten soittokierros paljasti, että muutkin viranomaiset ovat huomanneet asiattomien kommenttien lisääntymisen Twitter-tileillään. Yritys on vähentänyt työntekijöitä ja moderointi vähentynyt.

– Twitterissä tuntuu olevan nyt jatkuvasti ei-rakentavaa keskustelua. Twitter on meille tärkeä kanava, jossa voimme jakaa nopeasti tietoa ja media välittää ne yleisölle, kertoo ylitarkastaja Anna Lind Poliisihallituksesta.

Lindin mukaan suunnitelmissa on sen sijaan lisätä viestintää Suomen poliisin tilillä, 126 muun poliisien tilin rinnalla.

EU lainsäädäntö pakottaa lisäämään moderointia

Viranomaiset uskovat, että tänä vuonna voimaan tulevat EU:n digipalvelusäädökset pakottavat Twitterin ja muut suuret sosiaalisen median kanavat siistimään keskustelua.

– Twitterin toiminta ei ole viime kuukausina ollut linjassa näiden uusien säädösten kanssa. Uudet säädökset tuovat uusia velvoitteita, jotka koskevat väärän tiedon välittämisen moderointia, kertoo viestinnän erityisasiantuntija Aapo Riihimäki Valtioneuvoston viestinnästä.

Lue lisää EU:n digipalvelusäädöksistä täältä

Tuoreimmat aiheesta

Twitter