Netin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa on kiertänyt jo jonkin aikaa monia vanhempia huolestuttanut tieto, jonka mukaan lapsi on kuollut pian rotavirusrokotteen saannin jälkeen.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL sekä rokotteen valmistaja ovat saaneet tiedon tapauksesta. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tullut esille asioita, jotka viittaisivat siihen, että rotavirusrokote olisi aiheuttanut lapsen kuoleman.
Näin kerrotaan Fimean ja THL:n laatimassa tiedotteessa.
Suomessa syntyvistä noin 60 000 lapsesta ensimmäisen elinvuotensa aikana menehtyy noin 160 lasta.
– Valtaosa pikkulasten kuolemista johtuu synnytyksen liittyvistä syistä, synnynnäisistä epämuodostumista ja kromosomipoikkeavuuksista. Ja sitten on kätkytkuolemia, joita on yksi kymmenestä imeväisen kuolemasta. Eniten niitä on 0-4 kuukauden ikäisillä. Valtaosa niistä tapahtuu ensimmäisen kuuden kuukauden aikana, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.
Ajallinen yhteys erotettava syy-seuraussuhteista
Nohynek muistuttaa, että on tärkeää erottaa ajallinen yhteys syy-seuraussuhteista. Kun pikkulapsia rokotetaan 2-5 kuukauden ikäisenä, ovat rokotukset lähes aina ajallisessa yhteydessä kätkytkuolemiin, mutta se ei tarkoita sitä, että rokotukset olisivat syynä kuolemaan.
Vuodesta 2009 Suomessa käytössä olleesta rokotteesta on nyt kuitenkin tehty yksi haittailmoitus.
– Haittailmoitus tehdään aina silloin kun epäillään, että rokotteella voisi olla jokin rooli terveydessä, oli se sitten sairastuminen tai kuolema, ja tämä ajallinen yhteys. Toisin sanoen rokottamisen jälkeen on todettu jotakin, mutta se ei ole riittävä syy ja näyttö siitä, että rokottaminen olisi aiheuttanut sen. On hyvin tärkeää erottaa ajallinen yhteys syy-seuraussuhteita, selventää Nohynek.
Yli miljoona saanut rokotteen – imeväisten kuolemissa ei lisäystä
Rotavirusrokote annetaan vuosittain 52 000 lapselle. Seitsemän vuoden aikana sen on saanut yli miljoona lasta, eikä imeväisten kuolemien ole todettu lisääntyneen.
Sen sijaan rokotteen hyödyt tunnetaan, se ehkäisee tehokkaasti rotavirusten aiheuttamia ripulitauteja.
Rokotusten haittarekisterissä, jota ylläpitää Fimea, ei ole yhtään ilmoitusta, jossa rotavirusrokotuksen olisi todettu aiheuttaneen kuoleman. Vaikka vielä ei ole paljastunut asioita, jotka yhdistäisivät kuoleman rokotteeseen, tutkimukset jatkuvat.
– Ratkaisussa painaa se, mitä me tiedetään lapsen terveydestä ja kuolinsyyn selvittelystä, joita oikeuslääketieteellisellä laitoksella ja THL oikeuslääketieteellisessä yksikössä tehdään. Nämä selvitykset ovat vielä meneillään. Se mitä tähän asti tiedetään, kaikki ne seikat viittaavat siihen, että rokote ei ole aiheuttanut lapsen kuolemaa, vakuuttaa Nohynek.