Arvonlisävero nousee viikonloppuna – luvassa ongelmia lukuisille yrityksille

Yleisen arvonlisäverokannan nousu aiheuttaa ongelmia yli puolelle pienistä ja keskisuurista yrityksistä, ilmenee Suomen Yrittäjien kyselystä. Suuri osa vastaajista kertoo siirtävänsä korotuksen suoraan hintoihin.

Yleisen arvonlisäveron kanta nousee sunnuntaina 24 prosentista 25,5 prosenttiin.

Palveluntarjoajat päivittivät verkkokaupan ja kirjanpidon järjestelmät. Yrittäjän tehtäväksi jäi hintojen laskelmoiminen.

– Olen yrittänyt laskea sillä tavalla, ettei tarvitsisi hintoja nostaa. Meillä ovat kumminkin aika kiinteät hinnat olleet, eikä haluttaisi, että tuotteidemme hinnat nousevat, helsinkiläisen Kukkakauppa Désiréen yrittäjä Sari Kunnas kertoo MTV Uutisille.

Palataanko käsin kirjoitettaviin kuitteihin?

Suomen Yrittäjien mikro- sekä pienille ja keskisuurille yrityksille tekemän Yrittäjägallupin mukaan arvonlisäveron nostaminen on aiheuttanut ainakin jonkin verran ongelmia yli puolelle.

Elokuun loppupuolella tehdyn kyselyn mukaan 42 prosenttia vastaajista kertoo olevansa melko valmiita korotukseen. 12 prosenttia kokee, ettei ole valmis lainkaan.

Jotenkin tilanteesta pitää kuitenkin selvitä.

– Käytännössä viime kädessä lähdetään kirjoittamaan käsipelillä kuittia, mikä ei tietysti ole tarkoituksenmukainen vaihtoehto, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki toteaa.

Osa nostaa hintojaan

Lähes puolet Suomen Yrittäjien kyselyyn vastanneista yrittäjistä aikoo korottaa hintojaan alv-korotusta vastaavasti.

Vain neljä prosenttia kertoi korottavansa hintoja, mutta veronkorotusta vähemmän.

Désiréen kassakone päivitetään lauantaina sulkemisajan jälkeen. Arvonlisäverokannassa on ensimmäistä kertaa desimaaleja, joten tilanne on uusi vanhoihin nostoihin verrattuna.

Sari Kunnas kertoo olevansa valmis tekemään hommia vaikka koko yön.

–Ollaan yritetty lukea ohjeita moneen kertaan ennakkoon ja kuvitellaan, että me tehdään se nopeasti, mutta on siinä koko yö aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat