Kohti pohjoista leviävä sakaali ei ole vielä ylittänyt Suomen rajaa. Virosta on tehty jo kymmenkunta havaintoa.
– Vielä ei ole havaintoja. Tutkimme jatkuvasti riistakameroiden kuvia. Tähän asti kaikki sakaaleiksi luullut havainnot ovat osoittautuneet ketuiksi, kertoo Suomen ympäristökeskuksen viestintäasiantuntija Riku Lumiaro.
Sakaaleita on viime vuosina havaittu myös Tanskassa ja Hollannissa. Sakaalit levittäytyvät hitaasti kohti pohjoista.
– Uskon, että 10 vuoden sisällä sakaalit ovat Suomessakin. Ne tulevat Venäjän kautta, mutta Pietari hidastaa niiden tuloa. Siellä esimerkiksi ammutaan kulkukoiria ja sakaalithan voivat risteytyä koirien kanssa, kertoo Lumiaro.
Toinen sakaaleja hidastava tekijä ovat sudet.
– Sudet metsästävät sakaaleja ja sakaalit yrittävät levittäytyä Suomeen sellaista reittiä, missä on mahdollisimman vähän susia. Esimerkiksi Karjalan kannaksella on noin 350 sutta, tietää Lumiaro.
Ilmastonmuutos auttaa leviämistä
Suomen viranomaiset eivät vielä ole ottaneet kantaa siihen, miten Suomeen pyrkiviin sakaaleihin suhtaudutaan.
– Sakaalit sopeutuisivat hyvin Suomeen, mutta arvelen, että ihmiset eivät siedä sakaalin levittäytymistä Suomeen, huomauttaa Riku Lumiaro.
Ilmastonmuutos on pääasiallinen syy siihen, että sakaalit levittäytyvät kohti pohjoista.
– Kovat talvet tappaisivat sakaalit, mutta esimerkiksi viime talven sakaalit olisivat pärjänneet Suomessa hyvin, pohtii Lumiaro.
"Sakaali lisäisi luonnon monimuotoisuutta"
Lajina sakaalit sijoittuvat ketun ja suden välimaastoon.
– Suteen verrattuna sakaalit ovat pieniä, siroja ja kevyitä. Maallikko ei ehkä erota sutta ja sakaalia toisistaan, mutta metsästäjät huomaavat kyllä eron heti, uskoo Lumiaro.
Virossa sakaali on säännöllinen vierailija, mutta se ei vielä lisäänny Virossa. Siitä ovat pitäneet huolen metsästäjät, jotka ovat ampuneet useampia sakaaleja. Suomea lähin sakaalihavainto on tehty Viron Hiidenmaalla.
Lumiaro toivottaisi sakaalin tervetulleeksi Suomeen.
– Se lisäisi meidän luontomme monimuotoisuutta. Se vähentää tehokkaasti kettuja, supikoiria ja minkkejä ja myös metsämyyriä. Se on selvästi vähemmän haitallinen kuin susi. Sakaalin tulo on osa muutosta, joka tapahtuu luonnossamme ilmastonmuutoksen myötä.