Virtsankarkailu on kiusallinen vaiva, josta kärsivät pääosin naiset, mutta vaiva ei ole suinkaan tavaton miehillä. Asiantuntija toivoo, että vaivasta keskusteltaisiin avoimemmin, sillä moni häpeää virtsankarkailua turhaan, eikä siksi hakeudu lääkärin vastaanotolle.
Usein ajatellaan, että virtsankarkailu on vitsaus, joka vaivaa lähinnä synnyttäneitä tai ikääntyviä naisia. Vaiva ei kuitenkaan ole epätavallinen miehilläkään – etenkään yli 50 ikävuoden rajapyykin ylittämisen jälkeen. Diacorin urologi Erkki Rintala muistuttaa, että ikävän ongelman vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin, sillä vaivaan on saatavissa apua.
– Jos virtsankarkailu vaivaa, olisi tärkeää hakeutua yleislääkärin tai urologin vastaanotolle, mikäli se aiheuttaa huolta. Jälkitiputtelu – eli muutaman tipan karkaaminen virtsaamisen jälkeen – on ihan tavallista miehillä, mutta jos housut kastuvat säännöllisesti läpi, niin vaivaan kannattaa jo hakea apua, Rintala kannustaa.
Ihmisen keho toimii niin, että aivot, lihakset ja hermot yhteistoiminnassa pitävät virtsan rakossa – ja tyhjentävät rakon oikealla hetkellä. Monet, erilaiset tekijät voivat kuitenkin häiritä virtsaelinten toimintaa ja aiheuttaa siten virtsankarkailua sekä miehillä että naisilla.
Ikävään vaivaan voi löytyä monta ratkaisua
Syyt miesten virtsankarkailun taustalla ovat yksilöllisiä, mutta virtsankarkailuun voivat vaikuttaa muun muassa heikentyneet lantionpohjan lihakset, ikä, liikalihavuus tai eturauhaseen liittyvät ongelmat.
– Vastaanotolla voidaan selvittää muun muassa se, onko eturauhanen kasvanut ja mietitään sitä, voisiko vaivaa hoitaa lääkkeillä tai leikkauksella, Rintala toteaa.
Jo terveellisillä elintavoilla voi parhaimmillaan saada virtsankarkailun kuriin. Mikäli kiusallinen ongelma vaivaa, voi laihduttamisella, liikunnan lisäämisellä tai kahvin juonnin vähentämisellä olla positiivisia vaikutuksia virtsankarkailun vähenemiseen.
– Itse suosittelen usein ensimmäiseksi seuraamaan omaa painoa ja kenties vähän laihduttamaan. Moni kokee saavansa riittävän avun vaivaan ihan vain vähentämällä kahvin juomista ja lisäämällä liikuntaa arkirutiineihin, Rintala kertoo.
Avuksi kiusalliseen vaivaan myös miehille on kehitetty erilaisia virtsankarkailuun tarkoitettuja suojia. Miesten ei siis tarvitse turvautua naisille tarkoitettuihin tuotteisiin, vaikka kärsisikin virtsankarkailusta.
– Nämä voivat olla tärkeä turva arjessa, Rintala jatkaa.
Myös miehet voivat harjoittaa lantionpohjan lihaksia
Kun puhutaan lantionpohjan lihasten harjoittamisesta, kääntyy keskustelu helposti naisiin. Kuitenkin myös miesten olisi etenkin keski-iän ylittämisen jälkeen tärkeää harjoittaa lantionpohjan lihaksia etenkin, jos virtsankarkailu vaivaa. Kun lantionpohjan lihakset ovat vahvemmat, virtsanpidätyskyky paranee ja parhaimmillaan vaivasta voidaan päästä jopa kokonaan eroon.
– Lantionseudun lihasten treenaaminen on ensiarvoisen tärkeää silloin, kun virtsankarkailu liittyy leikkauksen aiheuttamaan lihasheikkouteen, Rintala toteaa.
Jotta lantionseudun lihasten treenaamisella voi saavuttaa mahdollisimman hyviä tuloksia, aloitetaan harjoittelu tavallisesti fysioterapeutin kanssa, sillä lihasten löytäminen voi tuntua aluksi vaikealta. Naisten on yleensä miehiä helpompi tunnistaa lantionseudun lihaksensa, mutta jo muutaman ammattilaisen ohjaaman treenikerran myötä miehetkin onnistuvat usein löytämään nämä pidätyskyvyn kannalta erityisen tärkeät lihakset.
– Kun näitä lihaksia sitten harjoittaa aktiivisesti kolmen kuukauden ajan, voi alkaa jo odottamaan tuloksia, Rintala kertoo.