Vladimir Putin matkusti Tshetsheniaan 13 vuoden jälkeen – tutkija avaa, miksi

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro arvioi MTV Uutisille, että Putinin vierailu Tshetseniassa liittyy ilman muuta Kurskin tapahtumiin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vieraillut tiistaina Tshetseniassa. Vierailua on kuvailtu yllättäväksi, sillä siitä ei annettu etukäteistietoa ulospäin. Kyseessä on Vladimir Putinin ensimmäinen visiitti alueella sitten vuoden 2011. 

Putinin kerrotaan tavanneen matkallaan Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrovin ja vierailleen erikoisjoukkoja kouluttavassa akatemiassa, josta on määrä lähettää taistelijoita Ukrainaan. 

Uutistoimisto AP:n mukaan Putin kertoi Tshetshenian sotilaille Venäjän olevan "voittamaton" niin kauan kun sillä on heidän kaltaisiaan joukkoja.

Miksi juuri nyt?

Vierailun ajankohta on herättänyt kysymyksiä, sillä samaan aikaan Ukraina on vallannut Venäjän Kurskin aluetta pala palalta. 

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro arvioi MTV Uutisille, että Putinin vierailu liittyy ilman muuta Kurskin tapahtumiin. Hänen mukaansa Putin haluaa lisää taistelijoita.

– Akhmat-yksikkö, jota johtaa Kadyrovin seuraajaksi spekuloitu kakkosmies Apti Alaudinov, joutui vetäytymään Kurskista ilmeisesti melko paniikissa. 

– Venäläiset äärisotabloggaajat ovat arvostelleet heitä siitä, että he "pakenivat paikalta, eivätkä kyenneet mihinkään". 

Kangaspuron mukaan Putin tuskin halusi matkallaan ojentaa sotilaita, vaan päinvastoin.

– Symbolisesti Putin vei ikivanhan koraanin lahjaksi Kadyroville, eli ainakin julkisesti on haluttu viestiä läheistä suhdetta ja liittolaisuutta. Hänellä ei ole varaa menettää Kadyrovin tukea sodankäynnissä, Kangaspuro arvioi.  

– On päivänselvää, että Kurskin hyökkäys on ollut takaisku ja nöyryytys. He eivät kyenneet turvaamaan rajaa. Totta kai se on iso tappio. Ei siitä voi tyytyväinen olla.

Hyökkäys Kurskissa jatkuu

Ukraina hyökkäsi Venäjälle noin kaksi viikkoa sitten. Ukraina sanoi maanantaina pitävänsä hallussaan noin 1250 neliökilometriä Venäjän alueita. Alue vertautuu kooltaan yli kahteen Tampereen kaupungin pinta-alaan.

Lisäksi Ukrainan sanotaan iskeneen kolmeen siltaan Kurskin alueella. 

Ukrainan sisäministerin entinen neuvonantaja Anton Gerashchenko pohtii X:ssä tekemässään päivityksessä, minkälainen mahtaisi olla kansalaisten tervehdys presidentille Kurskissa.

– Video Putinin vierailusta Vladikavkazissa, jossa häntä tervehtivät hänen väitetyt innostuneet faninsa. Mitenköhän häntä tervehdittäisiin Kurskissa? On itse asiassa mahdollista, että se olisi yhtä innostunutta, ettekö muka usko? Gerashchenko kirjoittaa provosoivasti.

Juttua oikaistu 21.8. kello 10:04: Otsikosta muutettu 11 vuotta 13 vuoteen.

Lue myös:

    Uusimmat