Vladimir Putinia ihannoiva olympiavoittaja hämmentää kommenteillaan – kitkerä viesti arvostelijoille: "Suora hyökkäys"

Venäläishiihtäjä Veronika Stepanova on aiheuttanut hämmennystä osoittamalla avoimesti tukea Vladimir Putinille. Expressenin haastattelussa Stepanova avaa suhdettaan Putiniin ja ärähtää arvostelijoilleen.

Viimeksi Stepanovan Putin-myönteisyys nousi esiin, kun hän edusti kutsuvieraana tämän kampanjatilaisuudessa ja ylisti kokemustaan sosiaalisessa mediassa.

Tänään näin voittavan maan vahvan presidentin, Stepanova kirjoitti helmikuun viimeisen päivän julkaisuunsa ja sanoi olleen kunnia-asia päästä paikalle.

Stepanovan avoin tuki hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvän maan johtajalle sai täystyrmäyksen. Expressen-lehti kysyi asiasta ruotsalaishiihtäjiltä, eivätkä nämä säästelleet sanojaan.

Tuo ei ole millään tavalla hyväksyttävää. Se on hänen valintansa, Frida Karlsson sanoi.

En tiedä, miten hänet on kasvatettu ja minkälaiset eväät hän sai kotoaan, mutta joka tapauksessa, tuollaisen takana ei voi seistä millään tavalla.

Expressen tavoitti Stepanovan haastatteluun, jossa kysyi venäläiseltä kampanjatilaisuudesta. Stepanova kertoo, ettei kutsu Putinin tilaisuuteen tullut täytenä yllätyksenä.

– Minut tunnetaan yhteiskunnallisesta aktiivisuudestani ja olen ilmaissut avoimesti poliittisia näkemyksiäni.

Stepanova kertoo haastattelussa suhtautuvansa Putiniin kuten "ylpeä Venäjän kansalainen suhtautuu vaaleilla valittuun johtajaansa".

"En ollut yllättynyt"

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vain päiviä Pekingin olympialaisten päättymisen jälkeen. Stepanova tapasi Putinin olympialaisten jälkeen, kun tämä kutsui olympiamenestyjiä luokseen. Naapurimaassa riehuneen sodan karmeudet eivät tuntuneet painavan tapaamisesa. Stepanova sanoo Expressenille Putinin tehneen häneen vaikutuksen.

– Meillä oli lyhyt keskustelu. Se vakuutti minut. Hän osaa kuunnella ja hänen vastauksensa ovat tarkkoja ja selkeitä. Hän tuntee asiat todella hyvin ja hän muistaa numeroita ja faktoja upeasti. En pysty kuvailemaan sitä mitenkään muuten, Stepanova sanoo.

– Hän on maan vahva johtaja, joka tulee vuosi vuodelta vahvemmaksi.

Suuri osa venäläisurheilijoista suljettiin kansainvälisistä kilpailuista Venäjän hyökättyä Ukrainaan, eikä maan maastohiihtäjiä ole nähty kansainvälisillä laduilla kahteen vuoteen. Expressen kysyi hiihtäjältä, uskooko hän omien Putin-myönteisten puheidensa vaikeuttavan venäläishiihtäjien mahdollisuuksia palata kilpailuihin.

– Venäjällä on kaikki oikeus kilpailla kansainvälisessä urheilussa ilman mitään rajoituksia, kuten esimerkiksi Yhdysvalloilla ja Israelilla on. Minun sanoillani tai teoillani ei pitäisi olla merkitystä sen suhteen, eikä Frida Karlssonin sanoilla pitäisi olla vaikutusta tulevaisuuteemme urheilukisoissa, Stepanova sanoo.

Karlssonille ja muille häntä arvostelleille hiihtäjille Stepanova lähtee kitkeriä terveisiä.

– En sanoisi sitä kritiikiksi. Se on suora hyökkäys minun arvojani ja uskomuksiani vastaan, Stepanova sanoo.

– En odottanut, että ruotsalaisilla hiihtäjillä olisi syvällistä ymmärrystä kansainvälisestä politiikasta, joten en ollut yllättynyt.

Lue myös:

    Uusimmat