Suomessa toimivan arvopaperikeskuksen Euroclearin toimilupa ei vaadi koko lakia arvo-osuusjärjestelmästä. Toimilupaa varten jäsenvaltion pitää vain määritellä toimivaltainen viranomainen – joka Suomessa on valtiovarainministeriö – ja säätää EU-asetuksen rikkomisesta seuraavat sanktiot. Se on vähimmäissisältö, kerrotaan valtiovarainministeriöstä.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on sanonut, että Suomen oli pakko tehdä kiistelty lainsäädäntö hallintarekisteristä, jotta Euroclear voi saada jatkoa toimiluvalleen.
– Vaikka tekisimme suppean hallituksen esityksen ja muuttaisimme vain muutaman pykälän esimerkiksi toimilupaviranomaisesta ja sanktioista, meille jää silti se ongelma, että kansallinen lainsäädäntömme on päällekkäinen ja ristiriitainen EU-asetuksen kanssa, sanoo valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Armi Taipale STT:lle.
– Jos se olisi aikataulullisesti mahdollista, se olisi laastariratkaisu yhteen kysymykseen, mutta se ei ratkaise koko ongelmaa. Lainsäädäntöä on joka tapauksessa muutettava laajemmin.
Taipaleen mukaan valtiovarainministeriö ei voi ottaa Euroclearin hakemusta käsiteltäväksi, jos sillä ei ole siihen lain mukaan oikeutta. Hänen mukaansa markkinoilla ei voi olla toimijaa, jolla ei ole toimilupaa.
– Jos emme ole tehneet näitä lainmuutoksia, Suomella on riski saada kanne komissiolta. Jos Euroclear täyttää toimiluvan ehdot, mutta valtiovarainministeriö ei voi sitä käsitellä, silloin rikotaan Euroclearin oikeussuojaa. Sen takia arviomme on, että komissio ei suhtaudu suopeasti viivästykseen.
EU-asetus määrää, että jokaisen arvopaperikeskuksen pitää hakea uudestaan toimilupaa. Hakemus pitää jättää syyskuussa.
Sen jälkeen toimiluvan myöntäjällä eli valtiovarainministeriöllä on kuukausi aikaa arvioida, onko hakemus täydellinen. Jos se on, valtiovarainministeriöllä on kuusi kuukautta aikaa tehdä ratkaisu.
Hakemus on Taipaleen mukaan parituhatsivuinen ja siinä arvioidaan riskejä ja käydään kriteereitä läpi.
Video alla: MTV:n Uutisextrassa huhtikuussa vieraillut Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius toivoi eduskunnan torjuvan esityksen hallintarekisterin käyttöönotosta suomalaisten osakeomistuksessa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.