Valtiovarainministeriön (VM) kansliapäällikkö Juha Majanen suunnittelee tapaavansa ammattiliittojen johtajat pohtiakseen heidän kanssaan syksyn työehtosopimusneuvottelujen tilannetta.
Hänen mukaansa eri osapuolien pitäisi palkkaratkaisuissa nyt pystyä katsomaan samaan suuntaan.
– Ennakkoasetelmat ovat julkisuuden perusteella aika hurjat, hän sanoo STT:lle.
Työmarkkinatilanne on hankala, sillä hoitajien palkankorotukset ovat yhä sopimatta ja syksyllä ovat alkamassa yksityisen puolen neuvottelut.
Ammattiliitot ovat nokitelleet keskenään ja ilmoittaneet vuorotellen haluavansa ainakin saman kuin muut liitot.
Hintojen nousun vuoksi palkankorotuspaineet palkansaajilla ovat syksyn neuvotteluissa tuntuvat. Majanen ymmärtää palkansaajia, mutta toivoo silti, että työmarkkinapöydissä syntyisi hyvin maltillinen palkkaratkaisu.
Majanen on arvioinut STT:lle, että palkankorotukset eivät saisi ylittää ensi vuodelle arvioitua inflaatiota. Arvio inflaatiosta on hänen mukaansa tällä hetkellä noin kolme prosenttia.
Super ja Tehy ovat vaatineet palkankorotusten yhteyteen viisivuotista palkkaohjelmaa, joka toisi yleisen palkankorotuslinjan päälle joka vuosi viiden vuoden ajan 3,6 prosentin lisäkorotuksen.
Lue myös: USU: Lähes puolet pitää hoitajien mahdollista joukkoirtisanoutumista oikeutettuna
Majasen mukaan inflaatiota suuremmat palkankorotukset laukaisisivat vaikean ja pitkäaikaisen kierteen.
Majanen haluaa ottaa selvää hoitajien tilanteesta.
– Mitä siellä Millariikka Rytkönen ja Silja Paavola oikein ajattelevat, että miten tästä nyt edetään?
Rytkönen on Tehyn puheenjohtaja ja Paavola Superin puheenjohtaja.
Ministerit ovat korostaneet ulkopuolisuuttaan
Hallituksen eri ministerit ovat korostaneet pitkin matkaa, että eivät halua puuttua palkkakysymyksiin ja ovat vedonneet siihen, että kyseessä on työmarkkinajärjestöjen välinen neuvottelukysymys.
Kesällä hallituksen kärkikaksikko, pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), kuitenkin opasti hoitajia yhä suoremmin.
Lue myös: Hallitus ei pysty katkaisemaan hintojen nousua – Saarikko: "Pitää varmistaa, ettemme omilla toimillamme syvennä hintojen nopeaa nousua"
Marin sanoi kesäkuussa pääministerin haastattelutunnilla, että hoitajat olisivat hyvin voineet tarttua muun julkisen sektorin ratkaisuun. Saarikko sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa ihmettelevänsä samaa kuin pääministeri.
Keskiviikkona Saarikko sanoi ansiotuloverotuksen kevennyksen olevan mahdollisuudesta vain, mikäli voidaan olla varmoja, että työmarkkinajärjestöt sopivat järkevästä palkkaratkaisusta syksyllä.
Tosin hän korosti myös, että ne kannattaisi toteuttaa vasta, jos taantuman uhka Suomessa suurenee.
Myös sekä Majanen että VM:n budjettipäällikkö Mika Niemelä kytkivät STT:n haastattelussa tiistaina veronalennuksen palkkamalttiin ja näkymään siitä, että Suomen talous olisi lähdössä taantumaan ensi vuonna.
Superin Paavola on suhtautunut kriittisesti palkankorotusten pienentämiseen veronalennuksilla, sillä veronalennukset heikentäisivät julkista taloutta, josta hoitajat saavat palkkansa.
Teollisuusliiton Riku Aalto on tyrmännyt veronalennusten ja palkankorotusten yhdistämisen. STT tavoitteli keskiviikkona myös Rytköstä kommentoimaan tarjousta, mutta hän oli lomalla.
Muille kunta-alan työntekijöille viisivuotinen palkkaohjelma
Hallituksen ja valtiovarainministeriön on vaikea seurata palkkaneuvotteluita sivusta, sillä ensi vuonna hyvinvointialueet maksavat hoitajien palkkoja. Valtio taas rahoittaa hyvinvointialueita.
Kunta-alan vaikeaan kiistaan haettiin sopua koko kevät.
Kesäkuussa kunta-alan työehdoista löydettiin sopu seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.
Kunta-alan työntekijöille kuten opettajille, kirjastonhoitajille, linja-autonkuljettajille ja lääkäreille sovittiin yleisen linjan mukaisten palkankorotusten lisäksi viisivuotinen palkkaohjelma, jonka myötä palkat nousevat viiden vuoden aikana yhteensä 5,1 prosenttia normaalien sopimuskorotusten lisäksi.
Hoitajajärjestöt Super ja Tehy hylkäsivät ensin aiemmin keväällä sovittelulautakunnan esityksen, eivätkä ne olleet mukana alkukesästä tehdyssä julkisen alan ratkaisussa, vaan jatkavat omia neuvottelujaan tätäkin paremmasta palkankorotuksesta.
Sovittelulautakunta, jota johti työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen, oli hallituksen asettama.
Hallitus oli tiettävästi myös hyvin informoitu sovittelulautakunnan työstä.
Uutista päivitetty 4.8. kello 9.51 Millariikka Rytkösen nimen kirjoitusasun osalta. Rytkösen nimi kirjoitetaan Millariikka, ei Milla-Riikka.