Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä pitää menoleikkauksia ja veronkorotuksia välttämättöminä, jotta Suomen krooninen velkakierre saataisiin katkaistua. Nieminen totesi MTV:n Uutisextran haastattelussa, että pelkän talouskasvun varaan laskeminen on epärealistista.
Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä varoittaa tulevia hallituksia velkaantumisen vaaroista. Suomen julkinen talous elää kroonisesti velaksi ja korkojen nousu vielä vaikeuttaa tilannetta. Pahimmillaan velkakierre voi johtaa siihen, että Suomen velkahanat käännetään kiinni.
– Tietysti jos tällä menolla jatkamme, niin sitten jos meillä onkin käsissämme se tilanne, ettemme enää saakaan rahoitusta niin silloin toki ollaan vielä vaikeampien valintojen edessä, varoitti Niemelä.
– Mitä pidemmälle me viivytämme näitä päätöksiä, niin sitä kapeammaksi meidän liikkumatila tulee ja sen kapeammaksi meidän vaihtoehdot tulee, perusteli Niemelä valtiovarainministeriön varoituksia.
Talouskasvu tai poppakonstit eivät riitä
Rahaministeriö esittää peräti yhdeksän miljardin säästö- ja sopeutustoimia seuraavan kahdeksan vuoden aikana.
Toiveita talouskasvun tai joidenkin poppakonstien riittävyydestä velkaantumisongelman ratkaisuun budjettipäällikkö pitää epärealistisina.
– Kyllä se on epärealistista tämänhetkisen arvion mukaan. Kyllä me tarvitaan talouskasvun lisäksi sekä säästötoimia että veropuolen tarkastelua, arvioi Niemelä.
Katso VM:n Mika Niemelän haastattelu kokonaan tästä.
Jättilista leikkauksia ja veronkorotuksia
Valtiovarainministeriö julkaisi maanantaina valtavan listan mahdollisista säästöistä ja veronkorotuksista. Leikkausehdotuksia on eläke- ja muista indekseistä aina koulutukseen asti.
Lue myös: Varhaiskasvatusmaksuihin korotuksia, korkeakouluihin lukukausimaksut – muun muassa näillä keinoilla valtiovarainministeriö vahvistaisi julkista taloutta
Ministeriön kartoituksessa säästökohteita on etsitty joka alalta. Myös leijonan osan valtion budjetista vievistä sosiaali- ja terveyspalveluista voi ministeriön mielestä löytää säästöjä. Yhtenä esimerkkinä on juuri säädetyn hoitajamitoituksen maltillinen lieventäminen.
– Toki hyvinvointialueidenkin rahoitukseen on saatava sellainen kehityskulku, että siellä tuottavuus kasvaa ja mahdollisesti tiettyjä tehtäviä pitää miettiä uusiksi siten, että rahoituskehikko pysyy hyvällä uralla
Listaa ei kuitenkaan ole tarkoitettu sellaisenaan toteutettavaksi.
– Se on vaihtoehtoinen malli, jossa on erilaisia toimenpiteitä. Sieltä voidaan sitten rakentaa hyvä julkisen talouden sopeutuspaketti valitsemalla sieltä erilaisia toimia mitä lähdetään viemään eteenpäin, kuvasi Niemelä.
Lue myös: Eeva Lehtimäen kommentti: Valtiovarainministeriön leikkauslistalle luvassa tyrmäys vaalikentillä – mutta paluu poliittisesti arkoihin aiheisiin odottaa vaalien jälkeen
Totuuden hetki tulee eteen hallitusneuvotteluissa
Tähän asti puolueet ovat listanneet menokohteita, joista ei niiden mielestä ainakaan pitäisi leikata. Muun muassa koulutus tuntuu vaalien alla olevan kaikkien puolueiden erityissuojelussa.
Erityisesti SDP ja vasemmistoliitto yrittävät vakuuttaa äänestäjille, että ne eivät säästäisi mistään muustakaan asiasta niin, että se kirpaisisi muita kuin ilkeitä yrityksiä ja ökyrikkaita porhoja.
Valtiovarainministeriön ja kaikkienmuidenkin talouden asiantuntijatahojen esiin nostamat synkät faktat eivät noita lupauksia tue. Totuuden hetki tulee puolueiden eteen viimeistään hallitusneuvotteluissa.
Budjettipäällikkö uskoo, että vaalien jälkeen säästöjen tarve ymmärretään paremmin.
– Kyllä minä uskon, että meillä valtiovarainministeriönä on jonkun verran annettavaa sinne hallitusneuvotteluihin, arvelee Niemelä.