Miljardisäästöt voivat iskeä ruoan hintaan ja eläkkeisiin jo tänä vuonna – budjettipäällikkö kertoo MTV:lle, kuinka kiire Suomella on

Budjettipäällikkö Mika Niemelän mukaan miljardiluokan uudet säästö- ja sopeutuspäätökset pitää toteuttaa nopeasti. Katso perustelut videolta!

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä ei sulje pois edes eläkeindekseihin tai arvonlisäveroon puuttumista, kun hallitus pian päättää uusista miljardisopeutuksista. Niemelä totesi MTV:n Uutisextrassa, että joitain säästöjä voidaan joutua tekemään jo tänä vuonna.

Hallitus päättää reilun viikon päästä uusista, jopa kolmen miljardin euron sopeutustoimista. Taustalla on julkisen talouden yhä heikentynyt tila.

Valtion velka ylittää jo EU:n asettamat rajat ja Suomea uhkaa pahimmillaan talouden tarkkailuluokalle joutuminen. EU:n liiallisen alijäämän menettely olisi Suomelle noloa, koska silloin entinen Kreikan talouden arvostelija joutuisi itse EU:n taloustalutukseen.

Myös velan hinta voisi pahimmillaan nousta.

– Voi tulla myös tilanteita, että luottoluokittajat arvioivat meitä hiukan eri tasolle kuin mitä tähän asti on arvioitu, budjettipäällikkö Mika Niemelä pohtii Uutisextran haastattelussa.

Säästöillä on kiire

Budjettipäällikön mukaan myös säästö- ja sopeutuspäätösten toteutuksella on kiire.

– On täysin välttämätöntä, että jo vuodesta 2025 lähtien saadaan täysimääräisesti voimaan miljardiluokassa valmisteltuja sopeutustoimia. Eli kyllä tässä hyvin nopealla aikataululla joudutaan etenemään, kertoi Niemelä.

Pahimmillaan säästöjä joudutaan etsimään lisää jo tänä vuonna, jos tilanne pahenee.

– Jos on tarve tehdä joitakin aitoja sopeutustoimia, niin tällaiset harkinnanvaraiset menot kuten esimerkiksi jotkut avustustyyppiset menot, joita ei ole lakiin sidottu, niin ne ovat siellä ensimmäisenä tutkalla, kun katsomme mitä toimia voisi tehdä, valotti Niemelä.

Edes eläkkeitä ei ole suljettu pois säästösuunnitelmista

Sopeutuspaketista on tiettävästi tulossa ankara. Valmistelua tehdään pienessä kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttisen (kok.) johtamassa hallituspuolueiden poliitikkoryhmässä.

Valmistelu on edennyt tiukan salaisuuden suojassa, mutta julkisuudessa on puhuttu jo jopa eläkeindeksien jäädyttämisestä, muun muassa elintarvikkeiden hintaan vaikuttavasta arvonlisäveron nostamisesta ja monenlaisista menoleikkauksista.

Helpot säästöt tehtiin jo hallitusneuvotteluissa, joten tällä kertaa taloustalkoot saattavat kirpaista kaikkia.

– Kaikki asiat ovat pöydällä ja keskusteluissa ja mitään ei pidä sulkea ensi vaiheessa pois neuvotteluista, totesi Niemelä, muttei suostunut kommentoimaan minkään yksittäisen keinon todennäköisyyttä.

Rahasyöppö sote voi johtaa muutoksiin

Yksi talousongelmien syy on yskien käynnistynyt soteuudistus, jonka menojen kasvu on ollut ennakoitua paljon suurempaa.

Ensisijaisesti menojen kasvun hillintä kuuluu hyvinvointialueille itselleen, mutta myös valtio voi yrittää vaikuttaa menojen kasvuun esimerkiksi velvoitteita keventämällä.

– Siellä voidaan esimerkiksi joitain mitoitusasioita keventää ja lainsäädännön velvoittavuutta purkaa, pohti Niemelä.

Siihen Niemelä ei ottanut kantaa, voisiko kevennys koskea myös esimerkiksi hoitajamitoitusta tai hoitotakuuta.

"Hallitus kykenee tarvittaviin päätöksiin"

Hallitus on saanut esimakua säästöpäätösten vastaanotosta, kun oppositio ja ay-liike ovat kilvan haukkuneet jo aiemmin tehtyjä säästölinjauksia. Aiemmin moni hallitus onkin luopunut suosiolla arvostelulle alttiista ja vaikeista päätöksistä.

Budjettipäällikkö Mika Niemelä uskoo, että nykyinen hallitus kykenee tekemään tarvittavat talouspäätökset.

– Toki urakka on kova kaiken kaikkiaan, mutta ilman muuta luottamus on siihen, että pystytään tekemään päätöksiä ja pystytään saamaan vajaan kahden viikon kuluttua kehysriihestä sellainen kokonaisuus, sellaiset päätökset, joilla voimme välttää liiallisen alijäämämenettelyn ja saamme samalla käännettyä meidän velkasuhteen tasaisemmalle uralle tai jopa alenevalle uralle, arvioi Niemelä.

Hallitus kokoontuu kehysriiheensä reilun viikon päästä maanantaina ja mahdollisesti jo tiistaina talouden madonluvut kerrotaan myös julkisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat