Voi johtaa kiveksen menettämiseen – nämä oireet kaikkien vanhempien ja miesten tulisi tuntea
Kiveskiertymä on suhteellisen harvinainen vaiva, mutta erityisesti vastasyntyneiden ja teini-ikäisten poikien vanhempien olisi hyvä tuntea se, jotta sairastilan iskiessä hoitoon osataan hakeutua nopeasti. Pahimmillaan kiertymä voi johtaa kiveksen menettämiseen.
Yllä olevalla videolla keskustellaan tulevaisuuden terveysuhkista.
Kiveskiertymä on tila, jossa kives pääsee kiertymään katkaisten verenkierron ja aiheuttaen äkillisen kipukohtauksen.
HUS:in lastenkirurgian erikoislääkäri ja kiveskiertymää väitöskirjassaan tutkinut Eija Mäkelä kertoo, että sairastilan tunnistaa parhaiten juuri äkillisestä, kovasta kivusta kiveksessä tai alavatsassa.
– Kipu voi olla niin kovaa, että se pistää oksentamaan. Jopa kävely voi olla hankalaa, hajareisin kävelyä. Kives tyypillisesti nousee vähän ylöspäin, ja on eri asennossa kuin toinen puoli, Mäkelä kertoo.
Myös punoitus, turvotus ja kuumotus kivespussin alueella kuuluvat asiaan.
Nopea leikkaushoito välttämätöntä
Oireet voivat joskus viitata myös lisäkiveksentulehdukseen, kivestulehdukseen, erilaisiin tyrän ilmentymiin, vesikivekseen sekä muihin harvinaisempiin sairastiloihin.
– Kiveksen kiertymä johtaa nopeaan kivestuhoon, ja se täytyy pystyä poissulkemaan, Mäkelä sanoo.
Ultraäänitutkimus onkin tärkeä tutkimus, jolla pystytään määrittelemään, onko kiveksessä verenkierto tallella vai voiko kiveskivun taustalla olla jokin muu syy.
Kiveskiertymä hoidetaan leikkauksella, jossa kiertynyt kives kierretään auki ja molemmat kivekset kiinnitetään, jotta samaa ei tapahdu toiselle puolelle. Jos leikkaukseen ei ehdi ajoissa, joudutaan kives poistamaan.
Mäkelä on väitöskirjassaan tutkinut aineistoa kiveskiertymästä vuosien 1977–1995 ajalta. Aineiston perusteella kaikkien potilaiden kivekset, jotka on leikattu alle kuuden tunnin kuluessa oireiden alusta, on pystytty säästämään.
"Nämä ovat niitä harvoja leikkauksia, joita tehdään myös aamuyöstä"
Mäkelä kuitenkin korostaa, että oireiden alkaessa ei pidä jäädä odottamaan, vaan sairaalaan kannattaa hakeutua mahdollisimman nopeasti.
– Tärkeä sanoma on se, että äkillisen kiveskivun alkaessa pitää hakeutua paikkaan, jossa voidaan hoitaa potilas leikkauksella – myös yöaikaan. Nämä ovat niitä harvoja leikkauksia, joita tehdään myös aamuyöstä, vaikka pitkälti päivystysleikkauksia pyritään yöaikaan vähentämään. Tässä aika on kriittinen tekijä, koska verenkierto on kiertymän takia estynyt.
Mäkelän aineiston perusteella potilailla, jotka leikattiin 6–12 tunnin päästä oireiden alkamisesta, puolet kiveksistä onnistuttiin säästämään. Jos aikaa kului yli 12 tuntia, enää 4 prosenttia säästyi.
– Toki myös se vaikuttaa, kuinka monta kertaa kives on kiertynyt akselinsa ympäri. Se voi olla kerran kiertynyt, kaksi tai jopa kolme kertaa. Ja myös, kuinka tiukka kierros on eli kuinka kovaa se kuristaa.
Voi iskeä milloin vain
Kiveskiertymä johtuu tavallisesti rakenteellisesta ongelmasta.
– Normaalisti kives on kivespussissa pystyasennossa, ja se on sidekudoskalvon varassa kiinnittynyt kivespussin sisälle. Noin 10 prosentilla miehistä on kuitenkin poikkeava kiveksen kiinnittyminen eli kyse on oikeastaan siitä, että kives ei ole kunnolla kiinnittynyt, vaan kives sijaitsee poikittain, vähän kuin makuuasennossa kivespussin pohjalla, Mäkelä selittää.
– Tämä on tyypillisesti se ryhmä poikia, joilla näitä kiveskiertymiä tapahtuu. Kun kives roikkuu vapaasti, silloin se pääsee kiertymään omien verisuontensa ja siementiehyen varassa, ja silloin kiveksestä menee verenkierto.
Kiveskiertymä voi tulla missä tahansa tilanteessa, vaikkapa kävellessä tai nukkuessa. Kives nousee refleksinomaisesti ylöspäin kohti nivuskanavaa, esimerkiksi jalkapallon osuessa tai kosketuksesta.
Jos kives on kunnolla kiinnittynyt kalvoon, se ei pääse esimerkiksi tällaisissa tilanteissa kierähtämään. Poikkeavasti kiinnittyneiden kivesten kohdalla tilanne on toinen.
– Se on kuin pallo, joka roikkuu narujen varassa. Jos se ei ole kiinnitetty, se voi liikkua vapaasti ja kierähtää ympäri.
Iskee todennäköisimmin murrosiässä
Yleisin syy kiveskiertymälle ovatkin juuri rakenteelliset ongelmat. Jos lähisuvussa on esiintynyt kiveskiertymää, on Mäkelän mukaan kymmenen prosentin mahdollisuus, että huono kiveksen kiinnittyminen periytyy.
Kiveksenkiertymä voi iskeä nuorille miehelle minkä tahansa ikäisenä, mutta yleisintä on, että kiveskiertymä tulee joko vastasyntyneelle ensimmäisen elinvuoden aikana tai murrosiässä noin 13–16-vuotiaana.
Murrosiässä tapaukset ovat huipussaan.
– Teini-iässä se on yleisempi, koska kivekset kasvavat ja tapahtuu hormonaalisia muutoksia. Sen on epäilty olevan yksi altistava tekijä. Toiseksi altistavaksi tekijäksi huonon kiinnittymisen lisäksi on epäilty nopeita lämpötilaeroja tai -vaihteluita, jotka vaikuttavat kiveksen liikkumiseen ylös ja alas, Mäkelä selittää.
Myös fyysisen harjoittelu, kuten pitkällinen pyöräily ja muu urheilu, voi altistaa kiveskiertymälle. Erikoislääkärin mukaan se on kuitenkin harvinaisempaa.
Esimerkiksi Mäkelän viime vuosituhannen lopussa tutkimasta aineistossa sadasta potilaasta vain kaksi oli vain saanut kiveskiertymän pitkän urheilusuorituksen jälkeen.
"Tämä on aihe, joka tuntuu aina yllättävän"
Kiveskiertymää esiintyy keskimäärin alle 25-vuotiaista yhdellä miehellä 4 000:sta. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä lastenklinikalla leikataan noin 20–30 kiveskiertymäpotilasta vuodessa.
Mäkelä on sitä mieltä, ettei kiveskiertymää tunneta tarpeeksi hyvin miesten ja lasten vanhempien keskuudessa. Hän onkin ehdottanut, että jo uusissa peruskoulun oppikirjoissa mainittaisiin sairaustilasta.
– Tämä on aihe, joka tuntuu aina yllättävän. Tämä on arka asia, siitä ei välttämättä puhuta niin kuin jostain nilkan nyrjähtämisistä, jotka ovat ihmisille helpompia aiheita puhua, Mäkelä sanoo.
– Usein on taustalla se, että poika on vähän pelännyt asiaa, piilotellut sitä, eikä kehdannut kertoa. Tosin äkillinen, erittäin kova kipu on tyypillistä kiveksen kiertymässä.
Mäkelä kuitenkin huomauttaa, että nykyisin ihmiset ovat jo valveutuneempia kiveskiertymästä ja voimakkaista oireista ainakin pääkaupunkiseudulla, sillä leikkaukset, joissa kives on jouduttu poistamaan, ovat vähentyneet selkeästi.
Uusimmat
-
19:34
Hallitus haluaa omalääkärimallin kaikille hyvinvointialueille – hintalappu kysymysmerkki
-
19:33
Rallin MM-sarjaan tehtiin merkittävä muutos – kaksijakoiset seuraukset: "Ei ollut muuta vaihtoehtoa"
-
19:20
Puolustusministeri Häkkänen Balticconnector-tutkinnan viivästymisestä – "Eihän näin voi menetellä"
-
19:12
Pääministeri Orpo katkenneesta merikaapelista: Vielä ei tarvita Naton artikloja
-
19:06
Tehy siirtää yksityisen ensihoitoalan lakkoa sään takia
-
19:01
Kannattaako kryptoihin sijoittaa? Taloustoimittaja: "Mitään järjellistä tapaa määritellä arvoa ei ole"
-
19:00
Rikollispomo avautui turhautumisestaan suomalaisiin – näin ruotsalaisjengi suunnitteli hyökkäystä Bandidoksen kimppuun
-
18:56
Asiantuntija huolestui kaapelivaurioiden mahdollisesta taustasta: "Myrskyn merkit"
-
18:55
Se oli nopeaa: Juhamatti Aaltonen säväytti heti Jokereissa
-
18:36
Robin Packalen sai kutsun Linnan juhliin – tekee Samu Haberit
-
18:32
Prinssi Harryn avoimuus voi pian kostautua – Donald Trump saattaa tehdä kuninkaallisen suhteen äärimmäisen ratkaisun
-
18:05
Suomalaisvalmisteisesta loistoristeilijästä leviää hurja väite – kokeneelta merikapteenilta täystyrmäys videon tilanteesta
-
17:48
KRP ja Traficom vaurioituneen merikaapelin tilanteesta – "Emme tulleet yllätetyiksi"
-
17:30
Heikki Hiltunen jättää SM-liigan – sarjapomolta nyt suoraa puhetta saamastaan vyörytyksestä: "Joskus menee yli"
-
17:07
Barcelona-leiristä kova paljastus: Teinisensaatiosta tehtiin mottipäinen tarjous
-
17:03
Tarkkana suklaaostoksilla! Huomasitko tämän konvehtirasioista?
-
16:55
Nainen näki sinisen valon, sen jälkeen kädessä oli haava: Lapin poliisi pyytää havaintoja
-
16:53
Julia Korpinen opetteli käyttämään asetta, ajamaan Sisulla ja sai johtajakoulutusta Konflikti-rooliaan varten
-
16:40
Puola: Suuret EU-maat kannattavat yhteisvelkaa puolustukseen
-
16:24
Videot kaapelirikkopaikoilta paljastavat: Tämän kiinalaisaluksen liikkeet herättävät kysymyksiä
-
Lataa lisää