6 syytä, miksi kiveksiisi sattuu – ja milloin siitä pitää olla huolissaan

shutterstock_1014226159
Shutterstock
Julkaistu 21.10.2018 20:30

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Monille miehille voi ilmaantua kiveskipua jossakin elämän vaiheessa. Aina kipu ei kerro ongelmista kiveksissä, mutta jossakin tilanteissa lääkäriin kannattaa hakeutua välittämästi.

Kondomilla voi ehkäistä kivestulehduksen syntymistä. Katso yllä olevalta videolta ohjeet sen asettamiseen!

Yleisin kiveskivun syy lienee isku kiveksille, mutta miesten sukukalleuksiin voi sattua myös monista muista syistä – ja se on yleistä.

– Kiveskipu on niin yleistä, että on todennäköistä, että se tapahtuu jokaiselle miehelle jossain vaiheessa elämää, sanoo urologiaan ja miesten terveyteen erikoistunut asiantuntija Jamin Brahmbhatt Men's Healthille.

Tyypillisesti moni ajattelee, että kivun syynä on kivessyöpä tai sukupuolitauti, vaikka niiden oireet ovat yleensä täysin toisenlaisia. Sen sijaan kiveskipu voi kertoa näistä useista eri vaivoista.

LUE MYÖS: Tunnetko kivessyövän oireet? Mene näistä merkeistä lääkäriin

1. Kiveskiertymä

COLOURBOX31731494Kiveskiertymässä verenkierto kivekseen katkeaa, joka voi johtaa pahimmillaan kivestuhoon.COLOURBOX

Kiveskiertymä on suhteellisen harvinainen, mutta vakava vaiva, joka vaatii välitöntä leikkaushoitoa. Kiveskiertymässä kives pääsee kiertymään katkaisten verenkierron ja aiheuttaen äkillisen kipukohtauksen. Pahimmillaan kiertymä voi johtaa kiveksen menettämiseen.

Kiveskiertymän tunnistaa parhaiten äkillisestä, kovasta kivusta kiveksessä tai alavatsassa. Kipu voi olla niin kovaa, että se saa oksentamaan ja tekee kävelystä hankalaa.

MTV Uutisten haastattelema HUS:in lastenkirurgian erikoislääkäri ja kiveskiertymää väitöskirjassaan tutkinut Eija Mäkelä kertoo, että äkillisen kiveskivun alkaessa pitää hakeutua heti sairaalaan, jossa kives voidaan leikata myös yöaikaan.

Jos leikkaukseen pääsee kuuden tunnin kuluessa, kivestä ei todennäköisesti menetä. Kiveskiertymän riskiryhmästä ja syistä voit lukea tarkemmin täältä.

2. Munuaiskivet, ummetus, vatsavaivat

ummetusPaha ummetus voi säteillä kipuna myös alapäähän.Shutterstock

Kiveskipu ei aina johdu siitä, että nimenomaan kiveksissä on jokin vikana. Kiveksiin johtavat hermot ulottuvat nimittäin vatsaan, munuaisiin ja ruoansulatuskanavaan asti, ja sieltä kipu voi säteillä kiveksiin.

Esimerkiksi paha ummetus ja siitä aiheutuva paine voi puristaa näitä hermoja aiheuttaen laajalle alueelle kipua. Sama pätee munuaiskiviin, tyrävaivoihin sekä kiveksiin johtavien hermojen tulehdukseen. Jopa pahat vatsavaivat voivat säteillä kiveksiin asti. 

3. Vesikives

Jokaisella miehellä on kivespussin sisällä kiveksen ja siemennuoran ympärillä jonkin verran nestettä. Joskus nestettä voi kuitenkin kertyä tuppikalvon sisään, jolloin voidaan puhua vesikiveksestä. Sairastila voi vaivata syntyessä, mutta se voi iskeä myös aikuisiällä.

Vesikiveksen oireena on useimmiten kookas patti kivespussissa. Patti on usein pehmeä, ja jos sitä katsoo valoa vasten, patti näyttää läpikuultavalta. Tavallisesti vesikives ei ole kivulias vaiva, mutta painava patti ja turvotus voivat myös aiheuttaa kipua.

Pieni, pehmeä vesikives ei välttämättä tarvitse hoitoa, mutta lääkäriin täytyy hakeutua, jos patti on iso. Lääkäriin kannattaa hakeutua myös erityisesti silloin, jos patin luonteesta ei ole aivan varma.

4. Kiveskohju

Kiveskohju eli varikoseele on vaiva, jossa laskimoverisuonet ovat laajentuneet kivespussin sisällä. Kiveskohju voi olla oireeton, mutta se voi myös aiheuttaa kiveksissä kipua, painon- tai kuumotuksen tunnetta, turvotusta ja joskus kutinaa ja kihelmöintiä.

Kiveskohju johtuu kiveslaskimon läppien vajaatoiminnasta, ja se todetaan usein nuorilla miehillä. Jos vaiva on oireeton, se ei välttämättä tarvitse hoitoa. Murrosiässä ja lapsia tahtovilla vaiva pyritään yleensä hoitamaan normaalin kehityksen ja siemennesteen laadun parantamiseksi.

5. Kives- tai lisäkivestulehdus

haarat, miesKivestulehdus ja lisäkivestulehdus aiheuttavat kovaa kipua alapään alueaalla.Shutterstock

Lisäkiveksen tulehdus voi tulla klamydian, tippurin tai joidenkin suolistoperäisten bakteerien seurauksena. Oireena on kiveksen kipu, turvotus ja punoitus, mutta joskus kiveksen yläpuolella voi myös erottaa aran ja turvonneen lisäkiveksen.

Jos kiveksen tai kivespussin kipu ja turvotus kehittyvät suhteellisen nopeasti, kannattaa hakeutua lääkäriin jo saman vuorokauden sisällä. Tarvittaessa hoitona käytetään antibiootteja, tarvittaessa kipua voi hoitaa kivespussin kannattimilla ja tulehduskipulääkkeillä.

Lisäkiveksen tulehduksen yhteydessä voi esiintyä myös kiveksen tulehdusta, joka on kuitenkin suhteellisen harvinainen vaiva. Se johtuu siemenjohdinta ylös päässeistä bakteereista, viruksista tai muista pieneliöistä.

6. Vasektomia

Vasektomian eli miehen sterilisaation jälkeen miehellä saattaa esiintyä lievää kipua kivesten alueella. Sitä voi kuitenkin hoitaa aivan tavallisella särkylääkkeellä ja käyttämällä tukevia alushousuja. Myös turvotus ja mustelmat leikkauksen jälkeen ovat yleisiä, mutta nekin katoavat usein viikon kuluessa.

Jos haava-alueelle tai kivespussiin ilmaantuu sterilisaation jälkeen voimakasta kipua ja turvotusta, ne lisääntyvät myöhemmin tai haava alkaa vuotaa, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Lähteet: Men's Health, Terveyskirjasto 12, 3Terveystalo, Mehiläinen

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi