Ihotautilääkärien mukaan hilseshampoosta voi olla yllättävää apua hiustenlähdön ehkäisemisessä.
Sosiaalisessa mediassa väitetään, että hilseshampoosta voisi olla apua muuhunkin kuin hilseilevään päänahkaan.
Väitteiden mukaan ketokonatsolia sisältävät hilseshampoot voisivat nimittäin estää miesten ja naisten perinnöllistä hiustenlähtöä.
Health-julkaisun haastattelemien asiantuntijoiden mukaan väitteissä voi olla todella perää, mutta hilseshampoon tehosta tässä yhteydessä ei ole kuitenkaan tutkimustuloksia.
Lue myös: Kannattaako kaljuuntuvan vältellä pesua? Hiusmyytit lääkärin syynissä: "Tavallinen harhaluulo"
Ketokonatsoli voi estää sukupuolihormonien vaikutusta
Ketokonatsolia (ketoconazol), jota jotkin hilseshampoot sisältävät, käytetään pääsääntöisesti ihon sieni-infektioiden ja päänahan tulehdusten hoitamiseen.
Suomesta ketokonatsolia sisältäviä shampoita löytyy ainakin apteekeista.
Terveyskirjaston mukaan miestyyppistä kaljuuntumista esiintyy noin 80 prosentilla miehistä ja naistyyppistä kaljuuntumista 40 prosentilla naisista.Shutterstock
Ihotautilääkäri Shereene Idriss kommentoi Healthille, että hilseshampoosta voi olla apua erityisesti androgeneettista kaljuuntumista eli miesten perinnöllistä kaljuuntumista sekä naisten perinnöllistä hiustenlähtöä vastaan.
Ketokonatsolilla on antiandrogeenisia ominaisuuksia, eli se estää mieshormonien vaikutusta, mikä voi olla androgeenisen hiustenlähdön taustalla.
Terveyskirjaston mukaan karvatupet reagoivat poikkeavasti mieshormoneihin eli androgeeneihin kaljuuntuvilla alueilla.
Lue myös: Onko oma luonnollinen hiusväri itselle se sopivin? Parturi-kampaajamestari kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon
Hilseshampoolla voi olla myös muita positiivisia vaikutuksia
Ohion osavaltionyliopiston dermatologian kliininen apulaisprofessori Susan Massick muistuttaa, että vaikka ketokonatsolin syömisen antiandrogeenisista ominaisuuksista on tieteellistä näyttöä, samaa ei voi sanoa ketokonatsolia sisältävistä hilseshampoista.
– Vain muutamassa tutkimuksessa on tutkittu pientä määrää osallistujia, jotka ovat tarkastelleet ketokonatsolin paikallishoitoa mahdollisena hoitovaihtoehtona hiustenlähtöön, Massick sanoo.
Päänahan ja karvatuppien raapiminen saattaa repiä samalla hiuksia irti.Shutterstock
Tämä ei toki tarkoita sitä, etteikö hilseshampoo voisi toimia, mutta tieteellistä näyttöä asiasta ei vielä asiantuntijoiden mukaan ole riittävästi.
Toisaalta ketokonatsolin lisäksi hilseshampoolla voi olla muitakin positiivisia vaikutuksia hiustenlähdön torjumiseen.
George Washingtonin yliopiston ihotautien professori J. Rodneyn mukaan hilseshampoo voi torjua päänahan tulehduksia, jotka puolestaan voivat vahingoittaa karvatuppeja.
Lue myös: Harmaannuttaako hiusten värjääminen omia hiuksia? Kampaaja: "On hyvä ymmärtää, että..."
Lue myös: Mikko ei ole koskenut shampooseen kymmeneen vuoteen – ihotautilääkäri kertoo, onko se viisasta
Lue uusimmat lifestyle-jutut!
Lähteet: Health, Terveyskirjasto