Voittaako Ukraina sodan lännen panssarivaunujen avulla? Paronen: "Kuukausissa saadaan jo varmasti ihmeitä aikaan"

Suomalaisasiantuntija Antti Paronen kommentoi lännen panssarivaunuapua Ukrainalle 9:00
Suomalaisasiantuntija Antti Paronen kommentoi lännen Ukrainalle lupaamaa panssarivaunuapua: Muutamissa kuukausissa saadaan jo varmasti ihmeitä aikaan.

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Paronen uskoo lännen lähettämien taistelupanssarivaunujen olevan kevään mittaan suureksi avuksi Ukrainassa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Ukraina on saamassa kevään aikana taistelupanssarivaunuja Euroopasta ja Yhdysvalloista. 

Saksa kertoi aiemmin tällä viikolla laajalti odotetusta päätöksestä lähettää Ukrainalle Leopard-taistelupanssarivaunuja. Näin ollen myös muut Leopardeja omistavat maat voivat antaa Ukrainalle omiaan.

Yhdysvallat kertoi puolestaan lähettävänsä omia Abrams-taistelupanssarivaunujaan Ukrainalle.

Myös esimerkiksi Puola ja Britannia ovat jo tehneet omia ratkaisujaan asiassa.

"Muutamissa kuukausissa saadaan jo varmasti ihmeitä aikaan"

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessorin Antti Parosen mukaan monen erilaisen vaunun käyttäminen taisteluissa ei onnistu käden käänteessä. Aikaa tarvitaan muun muassa uusien aseiden opiskeluun. Sitä ei hänen mukaansa kuitenkaan tarvita niin paljon kuin osa lännessä pelkää.

Parosen mielestä asiaa mietitään liikaa omasta näkökulmasta ja lähtökohdista.

– Ajattelemme sitä, miten kauan meikäläisessä miehistön koulutuksessa menee. Sotatilassa olevassa maassa tingitään aivan varmasti jostain, esimerkiksi turvallisuusmääräyksistä.

– Muutamissa kuukausissa saadaan jo varmasti ihmeitä aikaan. Ehkä päästään jopa vaunutaktiikan harjoitteluun.

Kevät on kuitenkin jo vääjäämättä pitkällä, ennen kuin vaunuja voidaan hyödyntää rintamalla.

– Varsinkin kun puhutaan siitä, että kokonaiset panssarijoukkueet tai vaunukomppaniat kävisivät taisteluun tällaisella kalustolla varustettuina, Paronen totesi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Abramsin ja Leopardin suurin ero on moottorissa

Eri maiden järjestelmät eroavat toistaan monella tavalla. Parosen mukaan saksalaisvalmisteisten Leopardien ja amerikkalaisten Abramsien suurin ero on moottorissa. 

– Yhdysvaltalaisessa vaunussa on turbiinikäyttöinen moottori, joka käyttää korkeaoktaanista lentopolttoainetta. Leopard käyttää helposti ympäri Eurooppaa saatavaa dieseliä.

– Kysymys on aika pitkälti myös siitä, minkälaisilla ammunnan hallintajärjestelmillä ja esimerkiksi pimeän torjuntajärjestelmillä Ukrainaan lähetettäviä Leopardeja on varustettu. 

Voitetaanko sota panssarivaunuavun ansiosta?

Ukraina on saamassa tällä tietoa parhaimmillaan yli sata vaunua lännestä.  

– Näillä alkaa olla jo merkitystä varsinkin taistelutilanteessa Itä-Ukrainassa. Voitaisiin olettaa, että muutaman kuukauden päästä tällaisia kokonaisuuksia saadaan torjumaan venäläisiä tulevia läpimurtohyökkäyksiä, kun maa alkaa kuivaa ja edellytykset hyökkäyksille alkavat parantua. 

Mutta voiko Ukraina voittaa sodan lännen lähettämillä taistelupanssarivaunuilla?

– Ei pelkästään, Paronen vastaa.

– Nämä ovat iso osa ukrainalaista vastahyökkäyskykyä ja sen rakentamista, mutta sodan voittamiseen ne eivät riitä. Tähän tarvitaan paljon aselajien yhteistoimintaa, tiedustelutietoa, maalin osoittamista ja ilmavoimien tukea ukrainalaiselle maakomponentille. Kokonaisuus ratkaisee enemmän kuin yksittäinen vaunu tai vaunutyyppi, Paronen jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat