Pekka Toveri kertoo, miksi Iranin isku on Putinin ilo

11:08img
Mistä kumpusi Suomen hyväuskoisuus Putinia ja Venäjää kohtaan?
Julkaistu 14.04.2024 16:04
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Venäjä on pitkään halunnut avata niin sanotun toisen rintaman, sanoo Pekka Toveri.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) pitää Iranin yli 300 ohjuksen ja dronen hyökkäystä Israeliin voittona Venäjälle.

– Kremlissä ollaan varmaan tyytyväisiä. He ovat lietsoneet kriisejä ja yrittäneet niin sanotusti avata toista rintamaa, Toveri sanoo puhelimitse MTV Uutisille.

– Venäjän etu on, että tulee kriisejä, jotka sitovat lännen huomiota ja sotilaallisia kykyä. Siksi se on lietsonut Gazan konfliktia parhaansa mukaan ja tukenut Irania teknologisesti ja myös rahallisesti ostamalla Shaded-lennokkeja ylihintaan, Toveri jatkaa.

Venäjälle on eduksi, että länsi, eritoten Yhdysvallat, joutuu jakamaan sotilaallista huomiotaan ja apuaan useaan osoitteeseen. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi onkin useaan otteeseen myöntänyt, että maa joutuu kilpailemaan huomiosta erityisesti Gazan kriisin kanssa.

2:21img

"Tykin jylinä oli jatkuvaa" – Suomalaiset vapaaehtoiset toimittivat Ukraina-apua etulinjan lähelle.

Ydinaseet ratkaisevat

Viime syksystä lähtien länsimaiden tuki Ukrainalle on ollut pääsääntöisesti laskusuunnassa. Erityisen merkittävää on ollut Yhdysvaltain aseavun jumiutuminen maan sisäpolitiikkaan.

– Lähi-itä sitoo merkittävästi Yhdysvaltain ja muiden länsimaiden huomiota. Se pakottaa siirtämään sotilaallisia resursseja ja materiaalia Israeliin, mikä on Venäjän etu, Pekka Toveri sanoo.

Israelin lisäksi Iranin ilmahyökkäyksen torjuntaan osallistuivat Yhdysvallat, Ranska, Britannia ja Jordania. Venäjän Ukrainaan suuntaamien ilmahyökkäysten torjuntaan muut valtiot eivät ole suoraan osallistuneet, vaikka esimerkiksi ilmatorjuntakalustoa ovatkin toimittaneet.

Toverin mukaan Iranin ilmahyökkäyksiin on helpompi sekaantua kuin Venäjän vastaaviin ennen kaikkea siksi, että Kremlillä on käytössään valtava ydinasearsenaali, kun taas Iranilla on vasta ydinaseohjelma.

– Venäjä on sanonut, että jos länsivallat puuttuvat sotaan, on se valmis käyttämään ydinaseita. En tähän usko, mutta poliittiset päättäjät eivät halua ottaa turhia riskejä.

Lue myös: Tekikö Puolustusvoimat 8 miljardin virheen? Suomi hankki uudet hävittäjät juuri ennen kuin dronet mullistivat sodan ilmatilan

Putin löysi syyn hyökätä Naton lentokentille

Oliko Putin sittenkin oikeassa kehuessaan Venäjän ydinaseita? Niihin verrattuna Yhdysvaltain arsenaali alkaa olla ikäloppu

3:51img

Näin Putin kommentoi ydinaseita avaruudessa: Väittää olleen suunnitelmissa jo vuosia.

Venäjän hyökkäystahti kiihtynyt

Ukrainalaisjoukoilla tulee olemaan sitä vaikeampaa, mitä kauemmin ne joutuvat olemaan ilman Yhdysvaltain sotilasapua, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Asiantuntijoiden konsensus on, ettei Euroopan apu kasvaessaankaan pystyisi täysin korvaamaan Yhdysvaltain tukea, jos se loppuisi täysin. Jos Donald Trump voittaa loppuvuoden presidentinvaalit, on tuki Ukrainalle vähintään vaakalaudalla.

Yhdysvaltalaislehti Washington Postin mukaan Trumpin rauhansuunnitelma Ukrainaan sisältää alueluovutuksia Venäjälle. Trumpin kädenjälki näkyy myös vahvasti siinä, että republikaanipuolue on pysäyttänyt Yhdysvaltain aseavun Ukrainaan.

Lue myös: Kommentti: Onko Ukraina Suomen 1944 tiellä? – Trumpin "kauhea" rauhansuunnitelma on realismia

ISW arvioikin Venäjän sodanjohdon uskovan, etteivät ukrainalaisjoukot pysty puolustautumaan venäläishyökkäyksiä vastaan ilman uutta länsiapua.

Venäjä on tämän vuoden puolella kiihdyttänyt hyökkäystensä tahtia. Sekä ISW että esimerkiksi Britannian puolustusministeriö ovat äskettäin antaneet lausuntoja, joissa on todettu, että Venäjällä riittänee keväällä voimaa jatkaa hyökkäyksiä kelirikosta huolimatta.

– Vaikka Venäjällä ei todennäköisesti ole kykyä hyökätä useammalla kuin yhdellä suunnalla kerralla, on heillä nyt kyky vaihdella painopistettä ja näin venyttää Ukrainan puolustusta tykistön ja ilmatorjunnan kärsiessä ammuspulasta, ISW arvioi.

– Jos Yhdysvaltojen tuki ei palaa ja Ukraina kärsii yhä ammuspulasta, niin jopa huonosti koulutetut ja varustetut venäläisjoukot voivat pystyä tekemään menestyksekkäitä hyökkäysoperaatioita, ISW jatkaa.

7:23img

Venäjä kiihdyttää hyökkäystään – saako Ukraina tarpeeksi taistelijoita rintamalle?

Lue myös: CNN: USA valmistautui "tiukasti" Venäjän mahdolliseen ydiniskuun Ukrainassa vuoden 2022 lopulla

FT: Nämä skenaariot "oikeuttaisivat" Venäjän käyttämään ydinasetta – kynnys laukaisuun arvioitua alhaisempi

Ydinräjähdys avaruudessa voisi johtaa kolmanteen maailmansotaan – "Se olisi niin karmea menetys"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota