Moni aloittaa uuden harrastuksen innoissaan ja täysillä. Se voi kuitenkin olla virhe.
Voiko sohvaperunasta tulla maratoonari? Huomenta Suomessa keskusteltiin keskiviikkona siitä, millaisilla eväillä juoksun voisi aloittaa turvallisesti. Kovaan treeniin liittyy aina riskejä.
– Tärkeintä oikeasti on se, että aloittaa rauhallisesti, Terveystalon erikoislääkäri Oliver Michelsson kuvaa.
"Kroppa ei ole tottunut toistuvaan rasitukseen"
Moni aloittaa uuden harrastuksen innoissaan ja juoksee alusta asti "täysillä". Silloin ihminen ei usein ehdi kuuntelemaan itseään.
– Kroppa ei ole tottunut toistuvaan rasitukseen. Juoksussa toistuvaa, samanlaista liikettä tulee monta, monta kertaa, Michelsson kuvaa.
Äkkirysäyksen sijaan hän nostaisi kuntoa askel kerrallaan, jotta treeni pysyy sopivissa rajoissa. Tarvittaessa apua saa valmentajalta.
– Pitää myös muistaa levätä, syödä hyvin. Ja juosta hyvin, Michelsson sanoo.
Älä hae "pikavoittoa"
Runner's Highin juoksuvalmentaja Aki Nummelan mukaan maratonille valmistautuminen on henkilökohtaista. Kaikille maraton ei edes ole paras tavoite. Treeniin pitää muistaa varata myös tarpeeksi aikaa.
– Juoksu on sellainen laji, että pikavoittoja ei kannata hakea. Puoli vuotta ja vuosikin saattaa olla tässä lyhyt aika, hän sanoo.
Näin paljon pitäisi juosta
Maraton ei sovi kaikenikäisille. Kasvuiässä jatkuva rasitus voisi Michelssonin mukaan johtaa esimerkiksi myöhempiin lonkkaongelmiin, kun luut kasvavat vinoon ja rasitusvammoja syntyy.
– En suosittele liian nuorille sellaista hommaa. Alle 18-vuotiaille löytyy paljon lyhyempiäkin juoksumatkoja, Nummelakin sanoo.
Nummela itse on treenannut juoksua pitkään ja juoksee jopa 150 kilometriä viikossa. Miehen mukaan juoksulenkillä pitäisi käydä 3–4 kertaa viikossa, mikäli toiveena on maratonin juokseminen. Tarkkaa kilometrimäärää hän ei kuitenkaan määrittäisi.
Mistä huomaa, että treeniä on liikaa? Katso keskustelu videolta.