Rapakunnosta maratoneille ponnistanut Matti Riekki sekä pienestä asti lenkkipolkuja kuluttanut juoksuvalmentaja Janne Ukonmaanaho tietävät, miten juoksuinnostus saadaan kestämään. Kaksikko jakoi vinkkejään Huomenta Suomessa keskiviikkoaamuna.
– Jollakin tasolla älysin, että tämä ei voi jatkua. On päästävä vähän parempaan kuosiin, niin ehkä se loppuelämä saattaa olla hitusen miellyttävämpi, Matti Riekki kertaa kymmenen vuoden vuoden takaisia ajatuksiaan.
Riekki oli tuolloin rapakunnossa. Nyt hänellä on takana jo useampia maratoneja.
– Kehitys parempaan suuntaan on ollut ainakin omasta mielestä aikamoista. Jos nyt ajattelee jo pelkästään sitä, miten on ulkoisesti muuttunut, niin onhan se ero ihan hirvittävä. Vanhoja kuvia on aika pahanmoista katsella nykyään.
Juoksusta on tullut osa itseä, ja askelkin alkaa olla kevyempi.
– Joillakin lenkeillä saattaa jopa ajatella, että mites tämä nyt näin hienolta tuntuu – saattaisiko ihan oikeasti olla, että se raskaus jossakin vaiheessa sieltä katoaa?
– Tosin olen ihan sinut kyllä senkin kanssa, että se ei lähde kokonaan koskaan pois. Se on vähän oma juttukin, että ei ehkä mene sillä tavalla keijukaistyyliin.
Juoksu tarjoaa joka tapauksessa hienoja elämyksiä: Riekki on juossut esimerkiksi Rio de Janeiron rannalla avojaloin ja Lapissa riekkojen keskellä. Toisaalta häntä ei haittaa kiertää välillä pientä kehääkään, jos siltä tuntuu – juoksun rytmiin uppoaminen on pääasia.
Miten tällaisen juoksuflow’n voi saavuttaa? Miten varmistaa, että kipinä juoksuun säilyisi eikä sammuisi yhtä nopeasti kuin on roihahtanutkin? Lue alta Riekin ja juoksuvalmentaja Janne Ukonmaanahon neuvot.
Kävele ensin
Jos ei ole juossut juuri ollenkaan ja liikkuminen on muutenkin rajoittunut lähinnä kävelyyn, kannattaa aloittaa siitä, että alkaa kävellä vähän reippaammin. Juoksua voi ottaa mukaan pikkuhiljaa pienissä erissä. Liian moni alkaa pinkoa heti täysillä eteenpäin, mistä yleensä seuraa se, että tulee kipeäksi eikä pääse taas pitkään aikaan seuraavalle lenkille. Tauon jälkeen on taas hankalampi aloittaa.
Muista valtti
Hyvä sääntö juoksuharrastuksen alussa on, että harjoituksesta pitää palautua päivässä. Jos pystyt toistamaan harjoituksen yhden lepopäivän jälkeen, harjoituksen teho on ollut sopiva. Elimistö – luusto, jänteet ja lihakset – tarvitsevat aikaa tottua juoksun aiheuttamaan rasitukseen.
Inspiroidu
Ihmisten juoksutarinat ovat kaikki erilaisia ja inspiroivia. Esimerkiksi kolmekymppinen Suomen ennätys -juoksija Henri Ansio aloitti juoksun vähäisellä liikuntataustalla lukioiässä ja juoksi viime viikonloppuna neljänneksi polkujuoksun MM-kisoissa Italiassa. Meillä kaikilla on oma tarinamme.
Pidä perusta kunnossa
Useimmilla lenkeillä juoksun tulee olla kevyttä ja helppoa. Niin rakentuu perusta niin huippu-urheilijoille, aktiivikuntoilijoille kuin kuntoilijoillekin. Kun ei aina riuhdo, juoksusta on myös helpompi nauttia ja siten jatkaa harrastusta.