Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump näyttää olevan tiellä neljänneksi presidentiksi, jota vastaan nostetaan virkasyytetutkinta. Matka viraltapanoon on kuitenkin monen mutkan takana. MTV Uutiset kertoo, mitä seuraavaksi tapahtuu.
Mikä on virkasyyte?
Virkasyyte voidaan nostaa, jos Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuone katsoo presidentin syyllistyneen valtiopetokseen, lahjontaan, tai vakavaan rikokseen ja väärinkäytökseen.
Valtiopetos ja lahjonta on määritelty perustuslaissa, mutta vakavaa rikosta ja väärinkäytöstä ei.
Virkasyyte on pohjimmiltaan poliittinen keino kammeta presidentti pois vallasta, mikäli kongressi katsoo sen tarpeelliseksi. Näin ei ole käynyt kertaakaan Yhdysvaltojen historiassa.
Presidentit Andrew Johnson ja Bill Clinton vapautettiin syytteistä, ja Richard Nixon ehti erota itse ennen viraltapanoa.
Presidentti Trumpia kohtaan ei ole vielä nostettu virkasyytettä. Edustajainhuoneen puhemies, demokraatti Nancy Pelosi ilmoitti, että edustajainhuone aloittaa virkasyytetutkinnan, joka voi johtaa virkasyytteeseen.
Mitä seuraavaksi tapahtuu?
Puhemies Pelosi ilmoitti, että kuusi eri komiteaa alkaa tutkia presidentti Trumpin toimia, mutta ei tarkemmin kertonut, kuinka tutkinnoissa edetään.
Aikaisempina kertoina edustajainhuone on äänestänyt virkasyytemenettelyn aloittamisesta.
The New York Timesin mukaan 204 edustajaa kannattaa virkasyytemenettelyn aloittamista. Demokraatit tarvitsevat menettelyn aloittamiseen enemmistön, eli 218 ääntä.
Tutkintojen valmistumiseen voi mennä kuukausia, sillä Valkoinen talo on ollut tähänkin asti haluton tekemään yhteistyötä kongressin kanssa. Kun tutkinnat ovat valmiit, edustajainhuone äänestää virkasyytteen nostamisesta. Siihen tarvitaan 218 ääntä.
Kuinka todennäköistä on, että Trump saa potkut?
Ei kovinkaan todennäköistä. Virkasyytteen nostamisen jälkeen oikeudenkäynti käydään kongressin ylähuoneessa, eli senaatissa. Oikeudenkäynnin jälkeen senaatti äänestää presidentin viraltapanosta.
Trumpin erottamiseen tarvitaan 67 ääntä 100:sta. Demokraateilla on tällä hetkellä senaatissa 47 ääntä. Presidentti Trumpin viraltapanoon tarvittaisiin vielä 20 republikaaniedustajaa, mikä ei tällä hetkellä näytä todennäköiseltä.
Toisaalta Richard Nixonin viraltapanoon tarvittiin myös republikaaniääniä. Nixon päätti erota, kun hänelle selvisi, että senaatistä löytyy enemmistö hänen erottamisekseen.
Mitä amerikkalaiset ajattelevat virkasyytteestä?
Koko kansan enemmistö on tähän mennessä vastustanut virkasyytteen nostamista. Tässä vaiheessa on kuitenkin vaikea sanoa, kuinka kansan mielipide muotoutuu virkasyytemenettelyn aikana, sillä jokainen presidentti on erilainen.
Esimerkiksi Richard Nixon oli Watergate-skandaalin aluksi suhteellisen suosittu presidentti, mutta hänen suosionsa laski tutkinnan aikana radikaalisti.
Presidentti Bill Clintonin viraltapanoa tuki vain kolmannes kansasta, kun edustajainhuone nosti virkasyytteen.
Vaikka Trumpin virkasyytettä ei nyt tueta, hän on kuitenkin poikkeuksellisen epäsuosittu presidentti. Siksi on mahdotonta sanoa, kuinka tuleva tutkinta vaikuttaa kansan mielipiteeseen.
Voiko Trump joutua vankilaan?
Todennäköisesti ei, ainakaan viraltapanon vuoksi. Presidentti Trumpia epäillään kuitenkin muun muassa vaaliraharikoksista, joista hänellä on tällä hetkellä viran puolesta syytesuoja. Kun presidentti lähtee virasta, syytesuoja nostetaan, ja hän voi ainakin periaatteessa joutua lukemaan tiilenpäitä.
Rikoksista tuomitseminen presidenttikauden jälkeen ei sekään näytä todennäköiselta. Jos senaatista löytyykin enemmistö Trumpin erottamiseen, hän todennäköisesti Nixonin tapaan eroaa itse.
Nixon sai eroamisestaan vastineeksi syytesuojan, joka päätti Watergate-skandaalin ja muut epäilyt hänen osaltaan. Sama odottanee Trumpia, kun hän aikanaan jättää Valkoisen talon.