Voiko uudenvuoden juhlinnasta koitua vuokralaiselle varoitus? Asiantuntija vastaa

uudenvuoden juhlat, tähtisädetikku, tähtisadetikku
Vuokralainen saa järjestää juhlia asunnossaan, mutta naapurit pitää ottaa huomioon.Shutterstock
Julkaistu 31.12.2024 11:32

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Mitä vuokralaisen pitää muistaa uudenvuoden juhlia järjestäessään?

Moni vuokralainen saattaa pohtia, kuinka vauhdikkaita juhlia uudenvuoden kunniaksi oikein kehtaa järjestää – etenkin jos naapurit tuppaavat olemaan tiukempaa tyyppiä.

Lue myös: Kerrostalon naapurikyttääjät voivat ärsyttää – lakiasiantuntija kertoo, miten ei saa toimia

Suomen Vuokranantajat ry muistuttaa tiedotteessaan, että huoneistossa saa viettää tavallista elämää, johon siis myös satunnainen juhlien järjestäminen kuuluu. 

Illanistujaiset eivät siis lähtökohtaisesti ole häiritsevää elämää, vaikka bileet joskus venyisivätkin vaikkapa sovittujen hiljaisuusaikojen yli.

– Tämä tarkoittaa, etteivät kertaluonteiset vaikkapa juuri juhlapyhien aikaan vietetyt juhlat muodosta vuokranantajalle tai taloyhtiölle perusteita esimerkiksi varoituksen antamiseen tai irtisanomiseen, kunhan juhlinnassa muistetaan kunnioittaa naapureita ja sen äänet pysyvät kohtuullisina, toteaa Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen tiedotteessa.

Joitain asioita bilettäessä kannattaa kuitenkin huomioida. Esimerkiksi äänenvoimakkuus kannattaa pitää kohtuullisena ja ottaa näin talon muut asukkaat huomioon. Lisäksi on syytä kunnioittaa naapurirauhaa huolehtimalla, etteivät juhlijat aiheuta häiriötä vaikkapa yhtiön yhteisissä tiloissa tai pihalla.

– Naapurisovun säilyttämiseksi on hyvä idea ilmoittaa juhlista mahdollisesti aiheutuvasta häiriöstä ennakkoon muille asukkaille ilmoitustaulun kautta. Ilmoitukseen voi jättää myös yhteystiedot.

Lue myös: Muistathan rajoituksen? Näin paljon ilotulitteita kotona saa oikeasti olla 

Mitä pitää muistaa ilotulitteista?

Uuttavuotta juhlitaan usein ilotulitteita ampumalla, mutta raketteja ampuessa on tärkeää noudattaa erityistä huolellisuutta.

Ilotulitteita ei saa ampua esimerkiksi parvekkeelta tai rakennuksia kohti, Vilponen huomauttaa.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos muistuttaa, että ilotulitteet tulisi ampua vähintään 15 metrin etäisyydelltä rakennuksista. Ilotulitteita ei niin ikään saa ampua parvekkeiden lisäksi myöskään rakennuksen katoilta tai terasseilta. Ilotuliteroskat tulee siivota.

Helpointa lienee suunnata katsomaan ilotulituksia yhteisiin ilotulituksiin, kunhan suojalasit ovat silloinkin matkassa. Lemmikkejä ei kuitenkaan kannata jättää huoneistoon yksin, sillä ilotulituksista stressaantunut eläin saattaa vaikka rikkoa paikkoja.

Aina kannattaa ymmärtää, että juhliessa voi sattua odottamattomia asioita, ja vuokralainen vastaakin itsensä ja vieraidensa aiheuttamista vahingoista vuokranantajalle.

Jos vahinkoja sattuu, kannattaa olla yhteydessä omaan vuokranantajaan suoraan ja viipymättä sekä sopia vahinkojen korjaamisesta yhdessä, Vilponen sanoo.

Lue myös: Koiranomistaja, edessä on karkaamisen ruuhka-aika: Varustaudu uudenvuoden lenkille tuplavarmistuskikalla!

Katso myös: Millaisia ovat tyypilliset naapuririidat?

2:29img

Mitkä ovat tyypillisiä riidanaiheita naapureiden kesken? Haastattelussa Kuluttajaliiton asumisasioihin erikoistunut lakimies Kristel Pynnönen sekä neuvontalakimies Tapio Haltia Kiinteistöliitosta.

Lähteet: Suomen Vuokranantajat ry, Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Tuoreimmat aiheesta

Vuokra-asuminen