Kerrostalon naapurikyttääjät voivat ärsyttää – lakiasiantuntija kertoo, miten ei saa toimia

Saako yksi naapuri kyttäillä talon muiden asukkaiden elämää?

Taloyhtiössä pitkään asuneille vanhemmille asukkaille saattaa ajan kuluessa muodostua vahtikoiran rooli. He tuntevat kerrostalon tavat ja asiat, ja saattavat vaikuttaa seuraavan naapurien menemisiä ja tekemisiä.

Se, onko talon elämän kiihkeästä seuraamisesta hyötyä, on Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Tapio Haltian mukaan monitahoinen kysymys.

– Varmasti kerrostalossa asumiseen, joka on yhteisöllistä asumista, kuuluu eräänlainen sosiaalinen kontrolli. Mutta se ei tietenkään saa olla sellaista, että kurkitaan tai niin sanotusti kytätään naapureiden toimintaa, Haltia kuvaa.

"Ei ole hedelmällistä, jos ikään kuin pahantahtoisesti seurataan"

Huoltohenkilöstön kannalta ikävää on välinpitämättömyys ja sääntöjen noudattamatta jättäminen. Toisaalta myös naapureiden kesken käydyt kiistat voivat henkilöityä ja aiheuttaa eripuraa.

Jos talossa tapahtuu outouksia tai poikkeuksia, jotka eivät ole sopusoinnussa yhtiön sääntöjen kanssa, niistä toki kannattaa ilmoittaa yhtiölle tai huoltoliikkeeseen.

– Mutta ei ole hedelmällistä, jos ikään kuin pahantahtoisesti seurataan naapureiden toimintaa ja jollakin tavalla annetaan ymmärtää, että heitä tarkkaillaan. Tällaisessa voidaan jopa joissakin tapauksissa ylittää rikokseksi määritellyn toiminnan rajoja.

Vuonna 2022 Helsingissä vietiin oikeuteen juttu, jossa henkilö oli suuttunut uusille naapureilleen pihatöistä ja haastoi nämä siksi oikeuteen. Hän hävisi jutun. 

Yhteiset tilat ovat nimenomaan yhteisiä

Kun asuinpaikka on kerrostalo, yhteiset tilat ovat nimenomaan yhteisiä. Niitä voi ja saa hyödyntää, mutta samalla täytyy ottaa muut huomioon. Esimerkiksi pyöräkellarissa naapurikin saa panna pyöränsä paikalle, joka vanhemman asukkaan näkökulmasta on "varattu" hänelle.

– Yhteiset säännöt ovat olemassa sitä varten, että niiden kautta voidaan parantaa kaikkien viihtyvyyttä. Ja myös ennaltaehkäistä kiistoja.

Katso myös: Naapurin rouva toi yhdeksänpäisen lapsikatraansa Jennin mökin pihalle – jokamiehenoikeuksia rikottiin tapauksessa röyhkeästi

Lue myös:

    Uusimmat