Voiko vuoden 2015 pakolaiskriisi uusiutua? Asiantuntija uskoo afgaanien pakenevan rajanaapureihin, vain osa jatkaa Eurooppaan

Äärijärjestö Talebanin nousu valtaan Afganistanissa kannustaa monia afgaaneja lähtemään maasta pakolaisina.

Suomen Pakolaisavun yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerströmin mukaan on toistaiseksi epäselvää, aikooko Taleban päästää ihmiset pois maasta.

Mannerström arvioi suurimpien pakolaisjoukkojen suuntautuvan erityisesti Afganistanin rajanaapureihin Iraniin ja Pakistaniin. Hän uskoo, että suurin osa paenneista tulee jäämään näille seuduille. 

Iranissa afgaaneilla huonot olot

Esimerkiksi Iranissa afgaanit ovat vaikeassa asemassa, koska heillä ei ole oikeutta koulutukseen ja heitä pakkovärvätään armeijaan. Lisäksi afgaanit ovat paperittomina hyväksikäytettävässä asemassa.

– Suomi on monta kymmentä vuotta ottanut Iranista afgaaneja kiintiöpakolaisina Suomeen, koska siellä on niin huonot oltavat. Uskon, että he lähtevät jatkamaan sieltä matkaa, Mannerström sanoo.

Euroopalle paineita ottaa ihmisiä vastaan

Maailmassa on tällä hetkellä 82 miljoonaa ihmistä, jotka ovat lähteneet kotoaan pakon edessä. Luku on suurempi kuin koskaan. Mannerströmin mukaan tämä tulee näkymään myös Euroopassa.

– Alkaa tulla myös Euroopalle painetta ottaa vastaan ihmisiä. Turkissa on 3,6 miljoonaa syyrialaista, ja Euroopan ja Turkin sopimuksen mukaisesti he pysyvät siellä. Turkki on täynnä, joten alkaa olla painetta muille maille ratkaista tilanne yhdessä.

Mannerströmin mukaan jää nähtäväksi, mitkä maat päästävät pakolaisia rajansa läpi ja mihin pakolaisten matka jatkuu.

Oikaisu 17.8.2021 kello 14: Otsikkoa muokattu ja lisätty tieto, että asiantuntija uskoo suurimman osan pakolaisista jäävän Afganistanin rajanaapurimaihin, vain osan jatkavan ja pääsevän Eurooppaan. Aiemmasta otsikosta sai kuvan, että asiantuntijan mielestä suurin osa jatkaisi Eurooppaan, mikä ei ollut oikea tulkinta asiantuntijan vastauksesta. Tieto rajanaapurimaihin jäämisestä on lisätty selkeyden vuoksi myös tekstiin. 

Katso video: Miten Afganistanin tilanne vaikuttaa suurvaltasuhteisiin?

Lue myös:

    Uusimmat