Voimakkaasti lisääntyvä tauti riivaa erityisesti nuoria aikuisia – näin näkymätön sairaus vaikuttaa elämään

Tulehdukselliset suolistosairaudet lisääntyvät voimakkaasti. Nyt alkaneen IBD-viikon aikana on tarkoitus lisätä ihmisten tietoutta yleistyvästä ongelmasta ja muistuttaa, etteivät kaikki sairaudet näy ulospäin.

Tulehduksellisilla suolistosairauksilla tarkoitetaan Crohnin tautia sekä haavaista paksusuolentulehdusta. Ne ovat kroonisia tulehduksellisia suolistotauteja, joita sairastaa jo yli 50 000 suomalaista. Joka vuosi todetaan noin 2000 uutta tapausta. 

– Tauti lisääntyy hyvin voimakkaasti. Meillä on viimeisen 20 vuoden aikana lähes tuplaantunut potilasmäärät, gastroenterologian erikoislääkäri Pauliina Molander HUS Meilahdesta sanoi Huomenta Suomessa maanantaina.

Tulehduksellisten suolistosairauksien syystä ei ole varmuutta. Selityksiksi on tarjottu esimerkiksi korkeaa hygieniatasoa, vähäistä altistumista maaperälle, runsasta antibioottien käyttöä sekä vääränlaista ruokavaliota, jotka kaikki muuttavat suolistomikrobistoa.

Tauti diagnosoidaan tyypillisesti nuorella aikuisella

Tulehdukselliset suolistosairaudet oireilevat erinäköisinä vatsaoireina, kuten ripulina ja vatsakipuina, sekä kuumeiluna ja väsymyksenä. Oireiden syytä lähdetään selvittämään verikokeilla ja ulostenäytteillä. Epäily tulehduksellisesta suolistosairaudesta vahvistetaan paksusuolen tähystyksessä.

Tyypillisesti tauti todetaan 20–30-vuotiaalla nuorella aikuisella, mutta tulehdukselliseen suolistosairauteen voi sairastua missä vaiheessa elämää tahansa. Molander kertoo, että viime vuosina diagnoosin ovat saaneet niin hyvin pienet vauvat kuin vanhuksetkin.

Kroonisia tulehduksellisia suolistosairauksia hoidetaan useimmiten lääkkeillä. Lievissä tapauksissa potilas voi pärjätä myös ilman lääkkeitä, mutta vakavissa tapauksissa joudutaan toisinaan turvautumaan jopa leikkaushoitoon.

Suolistotauti ei näy ulospäin

Tulehduksellinen suolistosairaus ei näy ulospäin, vaikka tauti vaikuttaa elämään monin tavoin, muistuttaa Crohn ja Colitis -järjestön toiminnanjohtaja Ulla Suvanto.

Esimerkiksi äkillinen ulostamistarve, ripuli, vatsakivut ja väsymys hankaloittavat elämää. Tulehduksellisten suolistosairauksien on huomattu myös lisäävän kuolleisuutta ja kasvattavan riskiä sairastua syöpään.

Vertaistuella on tärkeä rooli suolistosairauksien hoitamisessa.

Mikä on ”vessapassin” idea? Miten suolistosairauksien lisääntyminen näkyy järjestötoiminnassa? Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat