"Jotkut saattavat parantua jopa oireettomiksi" – masennukseen apua stimulaatiohoidoilla?

Masennuksen hoidossa voidaan nykyisin hyödyntää aivojen ulkoista aktivointia eli tasavirta- ja magneettistimulaatiota. Yllä olevalla videolla Marko kertoo, miten "myssyhoito" on auttanut häntä.

Aivojen ulkoisesta aktivoinnista voi olla apua masennukseen. Aalto-yliopiston tutkijatohtori Juha Gogulski kertoo Huomenta Suomessa, että tasavirtastimulaatio ja magneettistimulaatio ovat menetelmiä, joissa aivoja stimuloidaan ulkoisella energialla ja koetetaan siten saada muutoksia aivojen toimintaan.

Gogulski kertoo, että tasavirtastimulaatiossa aivoihin johdetaan heikkoa sähkövirtaa. Magneettistimulaatiossa stimuloidaan tarkasti tiettyä aivojen osaa.

– Magneettihoito on vähän tehokkaampi masennuksen hoidossa kuin tasavirtastimulaatio, mutta se vaatii erityisiä laitteita, että sitä ei kotona voi antaa, Gogulski kertoo.

Magneettistimulaatio annetaan yleensä sairaalassa.

– On monta hoitokertaa. Potilaan pitää tulla paikan päälle, ja yleensä hoitaja antaa hoidon.

Yritetään "herätellä" aivoja

Hoitomuoto sopii potilaille, joille on tullut masennuslääkkeistä ongelmia, kuten hankalia sivuvaikutuksia. Se voi sopia myös niille, joille on jo kokeiltu muutamia lääkkeitä, jotka eivät kuitenkaan ole auttaneet. Näissä tilanteissa magneettihoitoa saatetaan kokeilla.

– Jotkut heistä hyötyvät ja jotkut saattavat parantua jopa oireettomiksi, Gogulski sanoo.

Hoidon ideana on, että aivojen luonnollinen paranemisprosessi saadaan käyntiin.

Gogulski avaa "rautalankamallin" avulla sitä, mitä aivoissa tapahtuu stimulaatiohoidon aikana.

– Masennuksessa otsalohkon etuosan aktiivisuus ja sen yhteydet muihin aivoalueisiin ovat heikentyneet. Magneettistimulaatiolla pyritään ikään kuin herättelemään tätä aivoaluetta ja sen yhteyksiä muihin alueisiin. 

– Kun sitä annetaan peräjälkeen monena päivänä, niin sitten tällainen plastinen luonnollinen prosessi lähtee käyntiin ja lähtee vahvistumaan sieltä ne yhteydet.

Hyvin vähän haittavaikutuksia

Gogulski kertoo, että stimulanttihoidot ovat hyvin siedettyjä hoitomuotoja. Haittavaikutukset ovat hyvin vähäisiä ja harvinaisia.

– Magneettistimulaation yleisin haitta on ohimenevä päänsärky ja tasavirtastimulaation yleisin haitta on paikallinen ihoärsytys.

– Esimerkiksi jos vertaa magneettistimulaatiota perinteiseen sähköhoitoon, on se hellävaraisempi siinä mielessä, että siinä ei tarvitse nukuttaa potilasta eikä se vaikuta muistiin samalla tavalla.

Se, tulevatko tällaiset hoidot korvaamaan lääkehoidon, on hyvä kysymys.

– En osaa siihen suoraan sanoa, mutta uskoisin, että tämäntyyppiset hoidot lisääntyvät tulevaisuudessa.

Magneettistimulaatiohoidon kohdalla suurimmat rajoitteet liittyvät Gogulskin mukaan laitteisiin ja hoitohenkilökuntaan.

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat