Voisiko Somalia ottaa vastaan suomalaisia al-Holilta? Näin Somalian EU-lähettiläs vastaa MTV Uutisille: "Meidän täytyy keskustella..."

4:34img
MTV Uutiset Live: Näin lastensuojelu on varautunut al-Holin leiriltä Suomeen palaaviin lapsiin – haastattelussa lastensuojelun johtaja
Julkaistu 30.01.2020 10:16(Päivitetty 30.01.2020 11:50)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Syyriassa al-Holin leirillä olevat naiset ja lapset muodostavat länsimaille kinkkisen kysymyksen. Julkisuudessa on noussut esiin uusi ratkaisu. Voisiko Somalia ottaa vastaan leirillä olevia henkilöitä?

Ruotsissa uutisoitiin viime viikolla uudesta vaihtoehdosta joidenkin al-Holin leirillä olevien naisten tilanteen ratkaisuun.

Sveriges Radion mukaan Somalian presidentti oli hyväksynyt, että Somalia voisi vastaanottaa maahansa leirin ruotsinsomalialaisia, mikäli länsimaat kieltäytyvät vastaanottamasta näitä.

Lue myös: Voisiko Somalia ottaa al-Holilla olevia ruotsalaisia maahansa? Somalia antaa alustavan tukensa

Ylen mukaan vaihtoehtoa kohtaan on noussut kiinnostusta myös Suomessa. Leirillä olevien lasten isovanhemmista koostuva ryhmä Suomessa ja muissa pohjoismaissa on kääntynyt Somalian puoleen.

Somalian EU-lähettiläs: "Meitä on lähestytty"

MTV Uutiset kysyi sähköpostitse Somalian EU-suurlähettiläs Ali Said Faqilta, voisiko Somalia ottaa vastaan myös leirin suomensomalialaiset. Lähettilään vastaus on kokonaisuudessaan alla.

Missiomme on humanitaarinen apu kaikille somalitaustaisille naisille ja lapsille Syyriassa. Nämä naiset ovat Euroopan maiden kansalaisia, mutta heillä on [vähintään] yksi somalitaustainen vanhempi.

Jos Euroopan maat eivät hyväksy heitä takaisin, ja nämä naiset ja heidän lapsensa päätyvät valtiottomiksi tai kodittomiksi, Somalialla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin auttaa heitä vapaaehtoispohjalta asettautumaan uudelleen takaisin Somaliaan.

Meidän täytyy keskustella jossakin vaiheessa kunkin Euroopan maan kanssa ja huomioitava heidän tilanteensa tässä asiassa.

Meitä on lähestytty näiden somalitaustaisten naisten vanhempien toimesta.

Faqi siis vahvistaa linjan olevan suomensomalialaisten suhteen sama kuin Ruotsin kanssa – mikäli länsimaat eivät ota somalialaistaustaisia henkilöitä vastaan, Somalia ottaa heidät, joskin kunkin Euroopan maan oma tilanne huomioidaan.

Mediatietojen mukaan al-Holin leirillä on kaksi somalialaistaustaista suomalaista naista, joilla on kummallakin kaksi lasta. Käytännössä kyseeseen voisi siis tulla kuuden henkilön siirto Somaliaan.

Operaatio olisi vaikea ja monimutkainen

Faqi kertoi aiemmin Sveriges Radiolle, etteivät al-Holin naiset todennäköisesti päätyisi Somaliassa oikeuden eteen. Mahdolliset rikokset eivät ole tapahtuneet Somaliassa, eivätkä ruotsin- sen koommin kuin suomensomalialaisetkaan ole myöskään matkustaneet Syyriaan Somaliasta.

Sen sijaan leiriltä haettavat pyrittäisiin sopeuttamaan somalialaiseen yhteiskuntaan pikkuhiljaa.

Suunnitelman toteutuminen on joka tapauksessa varsin monen käytännön pulman takana: operaatio vaatisi Somalialta yhteistyötä sekä pohjoismaiden että Syyriassa hallitsevan kurdihallinnon kanssa.

Lisäksi Somalian oma heikko turvallisuustilanne hankaloittaisi mahdollista operaatiota huomattavasti.

Suomi on tuonut leiriltä kaksi orpolasta. Sanna Marinin (sd.) hallituksen linjauksen mukaan muiden suomalaisten tilanteita harkitaan tapauskohtaisesti.

Koillis-Syyrian itsehallintoalueen ulkosuhteista vastaava Qamishli Abdulkarim Omar on parhaillaan vierailulla Suomessa. Hän tapaa tänään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.).

Ulkoministeriöstä ei kommentoida asiaa MTV Uutisille.

Lue lisää: Tuore selvitys: Terrorismi merkittävä uhka Euroopalle – EU torjuu terrori-iskuja diplomatialla, mutta kaikkia ei voida estää: "Kun niitä tapahtuu, kuolonuhreja tulee"

Juttua päivitetty kello 11.50 ulkoministeriön kommentoinnin osalta.

Tuoreimmat aiheesta

al-Hol