Von der Leyen ehdottaa tuontitulleja venäläiselle ja valkovenäläiselle viljalle

Venäläissotilas viljapellolla Ukrainassa.
Venäläissotilas viljapellolla Ukrainassa.
Julkaistu 22.03.2024 06:00

MTV UUTISET

EU voisi asettaa tuontitulleja venäläiselle ja valkovenäläiselle viljalle, ehdottaa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Tuontitulleilla olisi tarkoitus suojella unionin maanviljelijöitä sekä rankaista Venäjää sen Ukrainassa käymästä hyökkäyssodasta.

– Se estäisi venäläistä viljaa horjuttamasta EU:n markkinoita. Se estäisi Venäjää käyttämästä näiden tavaroiden viennistä saatuja tuloja, von der Leyen perusteli ehdotettuja tuontitulleja torstaina EU-huippukokouksen jälkeen Brysselissä.

Von der Leyen ilmoitti asiasta muutamia tunteja sen jälkeen kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli puhunut EU-johtajille. Zelenskyin mukaan ei ole reilua, että venäläisellä viljalla on rajoittamaton pääsy Euroopan markkinoille, mutta Ukrainan tuontia rajoitetaan.

Zelenskyi painotti, että rajoitukset EU:n Ukrainan kanssa käytävään kauppaan heikentävät hänen maansa kykyä selvitä Venäjän hyökkäyksestä.

– Kaikki menetykset kaupassa ovat menetyksiä resursseista, joilla pysäyttää Venäjä, hän sanoi.

Lue myös: EU-maat syyttivät ukrainalaisviljaa markkinoiden sotkemisesta – syyskuussa uutisoitiin EU:n lopettavan hintojen romahtamista hillinneet rajoitukset

Tuontitullit on koettu symbolisiksi

Puola, Tshekki sekä Baltian maat Viro, Latvia ja Liettua olivat yhdessä vedonneet EU-komissioon, että venäläiselle ja valkovenäläiselle viljalle asetettaisiin täysi tuontikielto.

Venäjän maataloustuonti on tähän asti ollut vapautettu EU:n tuontitulleista Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöihin pohjaten.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tuonti Venäjältä ja Valko-Venäjältä EU:n alueelle on kuitenkin ollut vähäistä ja ehdotetut tuontitullit on nähty pitkälti symbolisina.

Reutersin mukaan venäläinen maatalouteen ja kauppaan erikoistunut SovEcon-tutkimuslaitos sanoi, että tuontitulleilla ei olisi juurikaan vaikutusta viljakauppaan ja hintoihin, sillä vain kaksi prosenttia Venäjän toimituksista meni Eurooppaan. Poikkeuksena on venäläinen auringonkukkajauho, josta kolmannes vietiin EU:hun.

EU:n viljan ja öljysiementen kokonaistuonti Venäjältä vuosina 2023 ja 2024 oli helmikuun lopulle tultaessa 1,8 miljoonaa tonnia, selviää EU-komission tilastoista. Ukrainan osalta vastaava luku on 19,1 miljoonaa tonnia.

3:11img

Eilen kerrottiin, että EU etsi ratkaisuja Ukrainan tukemiseen.

Alustava sopu rajoituksista ukrainalaistuotteille

EU-parlamentti ja EU-maat pääsivät aiemmin tällä viikolla alustavaan sopuun ukrainalaistuotteiden tuontivapauden jatkamisesta vuodella. Samalla ne kuitenkin päättivät asettaa rajoituksia tiettyjen ukrainalaisten tuotteiden tuonnille rauhoittaakseen protestoivia maanviljelijöitä eri puolilla Eurooppaa.

Sopuun sisältyy myös nyt niin sanottu "hätäjarrumekanismi", joka koskee tiettyjä maataloustuotteita, kuten siipikarjaa, kananmunia ja sokeria. Lisäksi rajoituksia päätettiin laajentaa parlamentin toiveesta muun muassa kauraan, maissiin ja hunajaan. Hätäjarru mahdollistaa tullien palauttamisen, jos aiemmin mainittujen tuotteiden tuonti Ukrainasta ylittää viime ja toissa vuoden keskitasot.

Lisäksi komissio voi ottaa käyttöön tarpeellisina pitämiään toimenpiteitä, jos ukrainalaisen vehnän tuonti häiritsee merkittävästi EU:n markkinoita.

EU on halunnut tuontivapauksilla tukea Ukrainaa, mutta toimenpiteet ovat herättäneet närää muun muassa naapurimaa Puolassa, joka on katsonut vapaan tuonnin häiritsevän sen markkinoita.

EU-parlamentin ja neuvoston tulee vielä näyttää lopullista vihreää valoa päätökselle.

Lue myös: Maanviljelijöiden raivo ei laannu – tutkija: EU hankalassa asemassa

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota